Kaygı nasıl giderilir?

beikta

Femtopat
Daha fazla  
İyi günler hepinize öncelikle, bu kaygı duygusu benim günlük hayatta eğitim, aşk, aile, dostluk, alışveriş, aklınıza gelebilecek her türlü olayda ve düşüncede başıma dert oluyor. Mesela diyelim yapmamam gereken ama yapınca çok ağır sonuçları olmayan bir şey yaptım diyelim, o gece gelecek kaygısından gözüme uyku girmiyor. Ya da internetten alışveriş yaptım diyelim, ürün gelmezse ne gibi haklarım olduğunu bilmeme rağmen sebepsiz bir korku-kaygı karışımı duyguların içine giriyorum. Bu öz güven eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir mi? Yani bunu bir şekilde aşmak istiyorum artık. Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

İyi günler hepinize öncelikle, bu kaygı duygusu benim günlük hayatta eğitim, aşk, aile, dostluk, alışveriş, aklınıza gelebilecek her türlü olayda ve düşüncede başıma dert oluyor. Mesela diyelim yapmamam gereken ama yapınca çok ağır sonuçları olmayan bir şey yaptım diyelim, o gece gelecek kaygısından gözüme uyku girmiyor. Ya da internetten alışveriş yaptım diyelim, ürün gelmezse ne gibi haklarım olduğunu bilmeme rağmen sebepsiz bir korku-kaygı karışımı duyguların içine giriyorum. Bu öz güven eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir mi? Yani bunu bir şekilde aşmak istiyorum artık. Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

Hocam ben de çok benzer şeyleri yaşıyorum, hatta bazen abartı derecede. Ama şunu fark ettim: Bu tip kaygılar genelde kafa boşken geliyor. Ne zaman boş kalırsam, beyin kendi kendine senaryo yazıyor. "Şöyle olursa ne yaparım?" diye, tüm kötü ihtimalleri önüme seriyor.

Bunun çözümü gerçekten meşgul olmak. Dışarı çıkmak, işe girmek, bir şeylerle uğraşmak, kafanı o düşüncelerden uzak tutuyor. Çünkü beyin boş kalınca, boşluğu illa doldurmak istiyor ve genelde de en karanlık düşüncelerle dolduruyor.

Kaygının tek sebebi öz güven eksikliği değil bu arada; bazen çok sağlam karakterli insanlar bile aynı şeyleri yaşayabiliyor. Ama sen ne kadar kendini tanır, yapabileceklerini bilir ve zihnini oyalarsan, o kadar az etkileniyorsun.

Tavsiyem: "kaygıyı aşmam lazım" diye kastıkça daha da büyüyebiliyor. Onun yerine "şu an aklım bu düşüncelere takıldı, normal, geçecek” deyip kendini başka bir şeye yönlendir. Zamanla cidden farkı hissedersin.

Kaygılı biriysen eğer kafein tüketimini azaltmanı öneririm. Egzersiz de yapabilirsin kaygını azaltmak için. Üstteki tavsiyeler de çok değerli. İnsan boş kaldıkça beyni olumsuz senaryolar üretiyor.

Kaygılı biriysen eğer kafein tüketimini azaltmanı öneririm. Egzersiz de yapabilirsin kaygını azaltmak için. Üstteki tavsiyeler de çok değerli. İnsan boş kaldıkça beyni olumsuz senaryolar üretiyor.

Pek kafein tüketen biri değilim hocam fitness ve futbolla uğraşıyorum aktif olarak beynim boş kalmıyor ama sürekli aklımın bir yerine huzurumu bozuyor o kaygı.

Pek kafein tüketen biri değilim hocam fitness ve futbolla uğraşıyorum aktif olarak beynim boş kalmıyor ama sürekli aklımın bir yerine huzurumu bozuyor o kaygı.

Hocam beyin boş kalmazsa düşünemezsiniz zaten. Siz kendi kendinizle çelişkiye giriyorsunuz büyük ihtimal. Kafanı başika yere verirsen istesen de düşünemezsin zaten mantığa uymuyor yani.

Hocam beyin boş kalmazsa düşünemezsiniz zaten. Siz kendi kendinizle çelişkiye giriyorsunuz büyük ihtimal. Kafanı başika yere verirsen istesen de düşünemezsin zaten mantığa uymuyor yani.

Hocam demek istediğim bir şey için kaygılıyken kafamı kolay kolay dağıtamıyorum veya bir şeye odaklanamıyorum.

Hocam demek istediğim bir şey için kaygılıyken kafamı kolay kolay dağıtamıyorum veya bir şeye odaklanamıyorum.

Hocam zamanla geçecek. Siz sadece o an olduğunuz şeye odaklanın. Kafayı dağıtacak daha farklı şeyler bulun. Zamanla kafa boşkende o şeyler kafanda dönmemeye başlıyor, azalıyor, veya aklına gelsede etkilemiyor. Emin olun bende geçen hafta böyleydim uyuyamıyordum kafam doluydu bazı elimde olmayan sağlıksal nedenlerdir vesaire. Zar zor toplarladım.

Hocam zamanla geçecek. Siz sadece o an olduğunuz şeye odaklanın. Kafayı dağıtacak daha farklı şeyler bulun. Zamanla kafa boşkende o şeyler kafanda dönmemeye başlıyor, azalıyor, veya aklına gelsede etkilemiyor. Emin olun bende geçen hafta böyleydim uyuyamıyordum kafam doluydu bazı elimde olmayan sağlıksal nedenlerdir vesaire. Zar zor toplarladım.

Geçmiş olsun hocam bende yapmaya çalışacağım sakatlık döneminde çok hareket edemiyorum malum ilişki durumum da biraz karışık o yüzden belki dertleşecek biri lazımdır diye düşündüm.

Geçmiş olsun hocam bende yapmaya çalışacağım sakatlık döneminde çok hareket edemiyorum malum ilişki durumum da biraz karışık o yüzden belki dertleşecek biri lazımdır diye düşündüm.

Hocam size de geçmiş olsun. Dediğim gibi, kafayı dağıtmak şart. Yoksa aynı düşüncenin içinde dönüp duruyorsun. Geçen ben de öyleydim. Oyun açıyorum, kafamı dağıtacağım diye... Ama yok, küçücük bir şey bile kafamda dönüp duruyordu. Susturamıyorsun kendini. Sonra kalkıp markete gidip sevdiğim bir şeyi alıyorum falan, biraz olsun geçiyor. Ama gece olunca yine aklına geliyor. Boş kaldın mı, 10 sene öncen bile geliyor insanın gözüne.
Bunlar genelde anksiyeteden kaynaklı oluyor. Bazen sebebi bir arkadaş, bazen sevdiğin biri. İçinde tuttuğun ne varsa, çözmeye çalış. Kafana takılan biri varsa git konuş, bir şey varsa netleştir. Ben bazen biriyle konuşurken bile garip bir kaygı hissediyordum. Durduk yere, sebebini bile bilmiyordum. Sonra kendimi zorladım, yavaş yavaş geçti. Takmamayı öğrendim diyebilirim. Zamanla o kaygı da azaldı.

Tedavi ve ilaç alman şart başka türlü düzelmez. Ben ilaç alıyorum eskisine göre daha iyi hissediyorum.

Hocam ilaç elbette işe yarıyor ama nereye kadar? Sonuçta o bir kaçış gibi. Beyni uyuşturuyor, geçici bastırıyor ama kökten çözmüyor. Bu tür şeylerde öncelik psikolojiyi düzeltmek olmalı. İlaç destek olur ama çözüm o değil. Ne demek istediğimi siz de anlamışsınızdır bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı