Oh ben 2004'te üniversitede 3d programları ucundan öğretmişlerdi gerisini kendim dergi, kitap, geocities v.b yerlerden bularak okudum öğrendim. Youtube ve tutorial v.b yok, bayağı bildiğin araştır öğren. Bu konuda bana faydalı olan yegane şey ise 2002 yılında bir arkadaşımın hediyesi Sony Trinitron P1130'dur - bir ekrana bak oku öğren, diğerinde uygula ve karşılaştır. Sadece 2012 yılında SolidWorks sertifikalarımı aldım o kadar - ki CAD programlarının %99'u aynıdır deme sebebim Solid, NX, Fire vs... hepsi aynı mantık.
Herhangi bir sistemi Türkçe kullanmanı önermem, telefonun dahil. Hem çevirileri çok kahverengi, hem jargon açısından.
CAD kullanmayı öğrenmek istiyorsan, mantık açısından en kolayı, git bir CNC videosu izle, senin girdiğin tüm komutları fiziken uygulamak zorunda olan makinenin yükseltme/exture v.b işlemleri aslında talaşlı/eksiltmeli olarak nasıl uyguladığını göreceksin. Önce CNC izle, gidip 3d printer izleme - biri eksiltmeli/talaşlı, diğeri eklemeli/additive üretim kafan karışır birinin limitasyonlarını anlamadan diğerine geçersen.
- Kırmızı ana çizgi, ya tam yüksekliğinde çizeceksin, ya da yükseklik + kanatlar kadar yükseltip sonra eksiltme yapacaksın. Sen ızgaraları yükselteceksen, burayı tam yüksekliğinde çizeceksin.
- Kontör değil, kontür dış çizgi demektir. Çünkü kesiti düz çizgilerle yükselttiğinde bir sonraki adımda o düz çizgileri yukarıdan değil, yandan kesmen icab edecek. Yani üstten bakarak yükselttiğin şeyi yandan kesersin çoğu zaman.
- Cyan/Siyan oradaki açık, uçuk, ultra neon yeşile kaymış mavimsi renk, arama motorlarına bakabilirsin, bugün bir yemek ısmarlarken bile bakıyorsundur elini esirgeme - yeterince mikrodoz mantar yiyip bakarsan zorlarsan cam göbeği ile su yeşili diyebilirsin. Ya da genetik olarak nadir mutant insanlardan birisindir ve gözünde 3 değil 4 renk algılayıcı hücre vardır ve bu yüzden ben sana rengi anlatamıyorumdur.
- Oluşan açılı yüzeylerin üstüne tek tek eskiz/sketch açıp çizdiğinde CAD programı onu her yüzey için ayrı işleyecek bu sayede kontrollü olarak açılı kesebileceksin. Tek seferde de kesebilirsin ancak açılar aynı olmalı, genişlikleri de doğru çizmelisin... gibi çizimin kendisi ve tecrübe ile gelecek yöntemler lazım - kesinlikle bunu denemeden geçme, yapabilirsin demiyorum, dene diyorum, yaparsan da denersen de yanına kâr kalır.
- Bevel, standart CAD/CAM'de yuvarlak dönüşler yapılmasına denir. Bu tür bilgiler için dökümantasyon okumanı öneririm, hepi topu 20 tane komut var zaten düz çizimde, üretime spesifik girmediğin sürece.
Eline sağlık şimdiden.