Kendi elektriğimizi nasıl üretebiliriz?

DryreL

Megapat
Yer
İstanbul/Köln
Daha fazla  
Meslek
Dijital Oyun Tasarımı
Merhaba arkadaşlar, aynı başlıkta sorduğum gibi kendi elektriğimizi nasıl üretebiliriz?

Yaklaşık beş yıl önce haberde köyde yaşayan bir amcamızı izlemiştim, kendi elektriğini derede üretiyordu. O zamandan beri unutmadım ve aklıma yerleşti. Ve apartmanda bu sistem nasıl yapılır diye kafa yormaya başladım. Geçenlerde gelen elektriğe zam da bunu daha da tetikledi.

Bana göre en mantıklı seçim güneş panelleri gibi duruyor. Son zamanlarda gördüğüm haberlere göre fiyatları da ucuzlamaya başlamış. Ama sorun şu ki bu paneller nereye takılacak? Balkonun dışına takmaktan başka çözüm göreniniz var mı? Tuğla içine yerleşik güneş panelleri varmış ama tabii bu ev sıfırdan yapılırken yapılması lazımdı. Şimdi kırdırıp bir daha taktır vb. bir sürü masraf olur.

Elektrik kullanımım herkes gibi. Işıklar, beyaz ev aletleri vb. Tek farkım bilgisayarın çok uzun saatler açık olması, bazı günler kapatmıyorum bile. Aylık ihtiyacı karşılamak için kaç güneş paneline ihtiyaç var? Son zamanlarda panel fiyatlarının düştüğünü sayarsak güncel fiyat ne kadar olur?

Tahminim sadece balkon dışına taktırılan güneş panelleri tabii ki elektrik ihtiyacımın tamamını karşılayamaz. Ama tahmini ne kadar elektrik üretebilir ve bu üretimin aylık hayatımızdaki karşılığı ne olur? Bir de güneş panelleri kapalı havalarda ve özellikle kışın hiç elektrik üretemez mi?

Mesela panel fiyatları 10 yıllık elektrik harcamama eşit olabilir ve yatırımın meyvesini 10 yıl sonra almaya başlarız. Bence herkesin düşünmesi gereken bir şey. Tabii şu an kendime göre konuşuyorum, elbet vardır bu işten ayrıntılarıyla anlayan ve hesap işleri yapan. İşte sizlerden sorularıma cevaplarınızı ve tecrübelerinizi bekliyorum, teşekkürler.

Mıknatıslar ile yapılacak bir düzenekle, bilimsel olarak bir döngü içinde elektrik üretilebilir bence.

Enerji ve maliye bakanlığı bunu beğendi. saka bir yana günes paneliyle balkona ufak bir sey bende yapmak istiyorum. Forumda yapan varsa aydınlatırsa sevinirim.

Ne kadar güçlü elektrik üretilirse maliyetini o kadar çabuk çıkarmaz mı? Ayrıca 10 sene sonra çıkaracak demek doğru olmayabilir. Neticede elektrik fiyatları her geçen gün artıyor. Benim bu konulara ilgim var ama deneyimleme fırsatım olmadığı için bilgim yok.
Bu sitede çokça bu konulardan iyi anlayan kişiler olduğunu düşünüyorum ama yararlanabilmemiz için onların konuyu görüp mesaj yazması lazım.
Mesela @Yeni Teknik Sembol yardım eder diye düşünüyorum.

Güneş panelleri ile 10 sene sonra maliyeti çıkartma işi riskli çünkü güneş panellerinin ömrü 10 yıldan kısa. Küçük bir dere varsa değirmen gibi bir hidroelektrik santrali kurulabilir ancak orada da derenin akış düzeni sıkıntı oluşturur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Merhaba. Ev için en uygun bireysel elektrik üretim yolu solar panelleri kullanmak yoluyla olabilir. Debisi uygun tüm akarsular, nehirler, dereler, vb. ve kuvvetli rüzgar alan açık alanlarda rüzgar türbini, su türbini ve güneş panellerinden oluşan kombine (3'lü) sistemler de düşünülebilir. Elbette artan toplam güce göre bunun artan maliyeti olacaktır. Bu durumda amortisman süreleri farklı olabilecektir.

Balkonlar çok sayıda solar paneller için çok uygun montaj alanı değillerdir, sadece mikro ölçekte (Kerem Bey'in de sunumunda anlattığı gibi) 1-2 panel için ve her açıdan güneşi sıkıntısız (gölgesiz) olarak alabiliyorsa o şartlarda belki uygun olabilir. En uygunu çatıya güneşi gün boyunca en iyi açıyla alacak şekliyle monte ederek, çok sağlıklı konstrüksiyonlarla çatıya rüzgar, fırtına, kötü hava şartlarına karşı iyi monte edip sabitleyebilme şeklidir. Ayrıca yıldırım riskine karşı parafudr ve ayrı panelde yer alan elektrik ekipmanları yer alabilmeli, evin kendi toprak hattı da çok sağlıklı olabilmelidir. Apartmanda mal sahibi olarak katta oturanlar bina yönetiminden ortak kullanımlı sözü edilen bu alanlar (çatıdaki montajda) için mutlaka izin almalıdır, çatı çok sayıda panel montajına çok uygun özellikte de olabilmelidir.

Kapalı havalarda da panellerde %100 üretim değerlerinde olmasa bile aküleri şarj edecek kadar elektrik üretimi yine olur. Eskiden amortisman daha uzun sürelerde karşılanırken düşen panel fiyatlarıyla bu süre daha kısa zaman dilimlerine de gelebilmiştir.

Kerem Bey'in güneş enerjisi sistemlerinin konutlarda kurulum maliyeti konusunda yaptığı açıklama (sunum) gayet tatmin edici niteliktedir. Solar panellerle üretilen 1 kWh’in bize yaklaşık maliyeti ve mikro paneller konusundaki örnek anlatımları (balkon montajlı) oldukça dikkat çekici ve yeterince bilgilendiricidir.

Şirketlerin ücretli olarak yapabildiği işçilik ve projelendirme çalışmalarının, projelendirme uygulamalarının yanında bireysel olarak yapılan bazı kombine sistemler de vardır, alttaki linkteki gibi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ortalama elektrik tüketim miktarı elektrik faturalarında (eski yıllarla karşılaştırılıp) örnek olarak 17/05/2018'deki kendi faturamızda 5 kw/gün olarak belirtilmiştir. 3 kWh/gün için yukarıda çıkarılan bu maliyetleri daha fazla sayıdaki panel, daha büyük watt'lı inverter gücü, toplam kablolama, akü, solar MPPT regülatör, işçilik, projelendirme maliyetleri, vb. artırarak yaklaşık olarak hesaplayabilmek mümkün olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…