Kendime uygun spor ve beslenme programını nereden bulabilirim?

Yakın zamanda bir diyetisyene giderek 30 kilo verip 8 kilosunu geri aldım. Şu an 95 kilo civarındayım. Spora başlamayı düşünüyorum ama bulunduğum yerdeki salonda yeni başlayan herkese aynı programı veriyorlar. Daha önce gitmiştim. Kendime uygun programı nasıl bulabilirim? Boy 187, kilo 95 ama diyetteyim şu an. 85 civarlarına tekrar düşmeyi planlıyorum. Yağ oranım şu an yaklaşık olarak %20.

Fitness ile yağ yakarsınız sonrasında da kas olarak döner size. Ayrıca boyunuz çok iyi, kilonuzu 85 civarlarında kas ile birlikte yaparsanız çok iyi bir görünüm yakalarsınız. Benden size bir tavsiye.

Fitness ile yağ yakarsınız sonrasında da kas olarak döner size. Ayrıca boyunuz çok iyi, kilonuzu 85 civarlarında kas ile birlikte yaparsanız çok iyi bir görünüm yakalarsınız. Benden size bir tavsiye.
Adamın et yiyecek parası yoksa horman iğnesi vurdurmadan kas kütlesini arttıramaz. :)
Ama boydan dolayı fit vücut yakışır, yalan yok ona.

Fitnessta özel ders alınmadığı sürece herkese aynı program verilir. Eğer 2-3 ay giderseniz makinelerin ne işe yaradığını çözersiniz. Sonrası basit, kilo verip kasa dönüştürüyorsunuz.

10 yıl boyunca aktif crossfit + muay thai yapmış biri olarak tavsiyem şu, o verdikleri standart idmanı al başla. Zamanla kendi kapasiteni öğrenip, kendi sistemini oturtup ileri seviye idmanlara geçersin. Ama gelişimi tetikleyen tek bir şey var o da vücudu şaşırtmak/şoklamak.

İnsan vücudu her şeye hızla adapte olup gelişimini durdurur. O sırada idmanını değiştirip gelişimine devam edebilirsin.

Programdan kastın spor için olan mı yoksa diyetten mi bahsediyorsun?
Kendine tam olarak net bir hedef belirlemen gerekiyor. Eğer kilo vermek gibi bir amacın varsa kardiyo yapman diyetin yanında yeterli gelecektir.
Amacım aslında sadece kilo vermek değil. Yerine kas koymak istiyorum. Şuan göbeğim var ve daha fit vücuda sahip olmak şu aşamada yeterli. İlerledikçe hedeflerim ona göre artacaktır.
Fitnessta özel ders alınmadığı sürece herkese aynı program verilir. Eğer 2-3 ay giderseniz makinelerin ne işe yaradığını çözersiniz. Sonrası basit, kilo verip kasa dönüştürüyorsunuz.
10 yıl boyunca aktif crossfit + muay thai yapmış biri olarak tavsiyem şu, o verdikleri standart idmanı al başla. Zamanla kendi kapasiteni öğrenip, kendi sistemini oturtup ileri seviye idmanlara geçersin. Ama gelişimi tetikleyen tek bir şey var o da vücudu şaşırtmak/şoklamak.

İnsan vücudu her şeye hızla adapte olup gelişimini durdurur. O sırada idmanını değiştirip gelişimine devam edebilirsin.
Daha önce gitmiştim ve ilk verdikleri programı kullandım. 1 ay boyunca antrenman başı kardiyo+üst vücut(ya da alt vücut)+ karın hareketleri verilmişti. haftada 4 gün gidiyordum. 1 ay sonra da 1 gün üst 1 gün alt vücut yerine 6 kas grubunu 2li 2li ele alarak çalışmıştık. 1 gün göğüs, ön kol; diğer gün sırt, bacak vs. şeklinde. Bu sürede 7-8 kilo verip yağ oranımı yine %20den %17 civarlarına düşürmüştüm ama hala göbeğim vardı. Bazı sebeplerden ötürü bırakmak zorunda kaldım. Şimdi tekrar başlamayı düşünüyorum. Yani hangi hareketin ne işe yaradığını vs. az çok biliyorum aslında ama hangi gün hangi kas gruplarını çalıştırmam lazım onu pek anlayamıyorum. Haftada 4 gün salona gidebilirim. Diğer 3 gün 12-20 arası sadece kadınlara özel oluyor ve gidebildiğim saatler bana uymuyor maalesef.
Yağ oranımı %15 civarlarına getirdiğimde bile göbeğim vardı. Bunu nasıl aşabilirim?
Adamın et yiyecek parası yoksa horman iğnesi vurdurmadan kas kütlesini arttıramaz. :)
Ama boydan dolayı fit vücut yakışır, yalan yok ona.
Öğrenci olduğumuz için diyet listelerine harfi harfine uymak zor olsa da deniyoruz :/

Son düzenleme:
Bazı arkadaşlarım senin gibi göğüs-önkol, sırt-arkakol, omuz-bacak kombinasyonunu yapar. Ben Göğüs-sırt, Önkol-Arkakol, Omuz-Bacak kombinasyonunu kullanıyordum. Her ikisine de doğru veya yanlış diyemem. İkisi de uygun.
-----------------------
Plan 1: Bu kas gruplarını 3 parçaya böldüğümüz için senin çalışma günlerin bu programa uymuyor. 4. gün boşa çıktı mesela. Salona gidebildiğin günlerin pazartesi, çarşamba, cuma ve pazar olabilmesi lazım ki birer gün arayla idmanını, bir gün idman bir gün denlenme olarak aylık bazda tamamlayabilesin.

Plan 2: Salona gidebildiğin o 4 gün art arda ikişer gün şeklindeyse işler karışıyor. Programın kas gruplarına göre 3'e bölünmüş. Eğer ki o haftada 4 gün, ikişerli günlerden oluşuyorsa idmanının 3 bölümünü tamamla. 4. gün hardcore kardiyo yap.
-----------------------
Plan 3: ( Pek Tavsiye etmem verimli olmayabilir ) Kas gruplarını değiştir. İdmanı 3'e değil 2'ye böl. Bu gruplamada set sayını değiştirme sadece ağırlıkları bir miktar düşür yoksa idmanı bitiremezsin.
Örneğin 1.gün Göğüs-Önkol-Bacak
2.gün: Omuz-Arkakol-Sırt
-----------------------
Çok kilo vermek istiyorsan idmandan önce 3 dakika depar koşusu (Seviye 12 veya üstü) yapman lazım. İdman sonu da 10 dakika hafif tempo koşu (çoğu koşu bandında 9 seviyesidir bu) yeterli olur.
-----------------------
Senin yerinde olsam idmandan önce kardiyo yapardım sonra idmana geçerim.
-----------------------
"Fakir bodybuilder diyet" planım şu şekildeydi, İdman için her gün fix yediklerim:
Sabah 3 yumurta beyazı + 1 tam yumurta + 10 yemek kaşığı yulaf
Öğlen 200 gr tavuk göğsü + Yanına herhangi bir karbonhidrat ( mayalı olmayacak )
Akşam idmandan 30 dk öncesi: 100 gr tavuk göğsü + 1 büyük kase tereyağlı bulgur veya büyük bir porsiyon makarna
Akşam idmandan 1 saat sonra: 200 gr tavuk göğsü + 1 porsiyon karbonhidrat.

Bu diyetin yanında yiyebildiğin kadar sebze-meyve yemen lazım.

Bu diyetin pahalı olduğunu düşünmüyorum. Yine de durumun yoksa vegan sporcuların diyetlerini araştırabilirsin. Ben nasıl olduğunu çözemedim ama vegan bir diyetle iyi kas kütlesi elde edenler var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı