İnceleme Kingston NV3 1 TB incelemesi

Merhabalar, bugün konusunu açmakla bir çok kişiye yardımcı olacağını düşündüğüm Kingston NV3 hakkında bir kullanıcı incelemesi yapacağım.
Bu SSD hakkında gerçekten çok fazla ön yargı var ve öğrendiğim kadarıyla gerçekten doğru ama bilinmeyen şeyler de var, bundan bahsedeceğim.

Bu SSD'yi ana disk yani Windows 11 kurulu olarak kullandığımı söyleyebilirim.

Nereden, ne zaman satın aldım?

Sinerji.com'dan 26 nisan 2025'de hazır sistem siparişi verdim. Sistem içerisinde bulunan M.2 SSD 500 GB olduğu için diğerleri arasında en ucuz ve en yüksek okuma yazma hızına sahipti. (O anki yazılı değerler) Ben de Kingston NV3 1TB'yi seçerek sistemimi sipariş verdim. Diğer seçeneklerden biri yanlış hatırlamıyorsam MLD M600 1TB'ydi.

Şu anki fiyat: https://www.akakce.com/ssd/en-ucuz-...ci-express-4-0-1-tb-m-2-fiyati,733964099.html

Kasa içi görüntü

IMG_5813.jpeg

Kasa içi görüntüsü bu şekilde.

Yazılı teknik bilgiler

-
PCIe 4.0 x4 NVMe 1.4

- SM2268XT2 (QLC) veya Phison E27T (TLC) Yani BiCS6 3D TLC veya QLC
  • 6 000 MB/s Okuma / 4 000 MB/s Yazma
  • 320 TB Yazma ömrü
    [*]Not
    : Ürünün 320TB'den fazla yazabileceğini biliyoruz ancak teknik olarak bu yazma oranını geçerseniz ürün ömrünü doldurmuş yani garanti dışı kalmış oluyor.
  • 0‑70 °C / ‑40‑85 °C Çalışma sıcaklığı
  • Dram YOK.

QLC ve TLC nedir?

QLC: En giriş segment NAND türü. Daha yavaş ve daha az ömürlüdür yani sonuç olarak da ucuz. Adından anlaşılacağı üzere Her hücrede 4 bit saklar (Quad Level Cell)
TLC: QLC'ye göre açık ara hızlıdır. Genelde daha pahalıdır ve daha uzun ömürlüdür. Adından anlaşılacağı üzere her hücrede 3 bit saklar (Triple Level Cell)

QLC kullanan NV3 disklerin neredeyse harddisk hızlarına düştüğünü biliyoruz. TLC kullanan NV3 ise açık ara çok daha iyi bir ömüre sahip ve Segmentindeki Kioxia Exceria G3 Plus'a göre daha iyi.

Benim elimdeki SSD hangisini kullanıyor?

Benim elimdeki SSD TLC yani Phison kontrolcüye sahip NV3 modeli.

Ekran görüntüsü 2025-05-31 144518.png

Bunu ''Bit Per Cell'' kısmından görebilirsiniz.

Bunun için @Caner Uncu hocama teşekkürler :) Onun sayesinde bilgi sahibi oldum.

QLC ve TLC olduğunu almadan bilebilir miyim?

Satıcının yeterince bilgisi yoksa hayır, bilmeniz imkansız. Ürün açıklamasında veya satıcıya sorunca satıcı TLC var veya QLC var demiyorsa Bilemezsiniz. Ben Sinerji'den alırken hiçbir şey bilmeden aldım bu konuda. Şansım yaver gitti.

Peki ya benim deneyimim?

CrystalDiskInfo değerleri:

Ekran görüntüsü 2025-07-27 181510.png

Aldığım hızlar ise şu şekilde:

Ekran görüntüsü 2025-07-27 182031.png

Hızından gayet memnunum, hiçbir sorun yaşatmadı. TLC olmasında çok büyük bir etki var tabii.

İlk aldığım zamanlar ise hızlar şu şekildeydi:

Ekran görüntüsü 2025-06-04 110723.png

Anlamadığım şekilde Q1T1 SEQ1M kısmında ciddi bir fark var, nedenini nedense çözemedim. Hız konusunda fark edilir hiçbir şey olmadı, bunlar CrystalDiskMark değerleri.

Artılar / Eksiler

• TLC versiyonunda hızlar gayet iyi.
  • Çok da fazla ısınmıyor.
  • Hazır sistem alırken en alınabilir seçenek (Fiyat olarak)

• QLC gelme ihtimali var.
  • DRAM yok.
  • Garip bir hız değişikliği var (Bana hiç yansıtmadı)

Okuduğunuz için teşekkür ederim :)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı