Kişisel PC'ler Quantum bilgisayarı geçebilir mi?

Berkeley Üniversitesi Folding@Home adlı bir proje başlatarak (yaklaşık 20 yıl önce) birçok kişinin de destek vermesi neticesinde sanal ortamda kişisel bilgisayarları birleştirerek ortak ağ ile süper bilgisayarı geçme hedefine ulaşmış görünüyor. Saniyede 1, 000, 000, 000, 000, 000, 000 yani yaklaşık olarak 1 kentilyon işlem rekorunu elde etti. Bu rekor dünyanın en hızlı Quantum bilgisayarının işlem kapasitesini 6 kat daha hızlı işlem yaparak geçti.

Gelelim fasulyenin faydalarına 20 yıllık bir çabanın sonucu onlarca kişi bir araya gelerek bir süper bilgisayara kafa tutuyorsa bu PC'lerin onu geçtiğini kanıtlamaz. Peki bu ne işe yarar orasını tam kestiremedim ama gene de netice görmüş bir proje, tebrik ederim.

İnşallah onlarca kişiye mining yaptırmamışlardır. 😃
Belki bu bilgisayar yeni bir rekor kırarak PC'lere dersini verir. 😉

Sağlıcakla kalın.
@Jira hocam acaba güvenlik konusunda ne olur bir fikriniz varsa alabilir miyiz?

Bunun ne gibi bir amacı olabilir sadece deney amaçlı mı yapılmış yoksa başka bir nedeni mi var öğrenmek isterim.
Vay be.
 
Son düzenleme:
Kişisel bilgisayarlar hiçbir zaman aşırı yüksek işlem gücü gerektirmez. En fazla oyun oynar, render alırsın vs. bu yüzden geçeceğini sanmıyorum. Süper bilgisayarlar geçer mi dersen, kuantum bilgisayarlar ile henüz görüntü işleme işlemleri yapılamıyor diye biliyorum. O yüzden kullanım amacına göre değişir derim ama orada da kuantum bilgisayarlar her türlü öne geçer gibi geliyor. Tabi mikroişlemci geliştirme sektöründe yeni teknoloji gelişimine de bağlı.
 
Bunun ne gibi bir amacı olabilir? Sadece deney amaçlı mı yapılmış yoksa başka bir nedeni mi var öğrenmek isterim.
Vay be.
Hayır, deney değil. Birçok hastalığa çözüm bulmak için yürütülen bir proje. Yüksek işlem gücü gerektiği için böyle bir proje var.

Yeni bir şey değil, çok uzun zamandır mevcut. Bir ara ben de katılmış, elimden geldiğince biraz katkıda bulunmuştum.

Sanırım geçmişte Technopat da stress test olarak kullanmak için bu projeye katılmıştı.
 
Quantum bilgisayarlar karmaşık matematik hesaplamaları için üretilmiştir. O yüzden işlem gücü tabii ki daha fazla. Aynı anda 1'i ve 0'ı işleyebiliyor quantum işlemciler. Ama kişisel bilgisayar ya 1'i ya da 0'ı işler. Aynı anda işleyemez.

kişisel bilgisayarların amacı kullanıcılarına kendi istedikleri performansı sunmak. Mesela adam edit yapacak ona göre bir kişisel bilgisayar alır veya toplar. Ki böyle işler içinde aşırı derece işlem gücü gerekmiyor Quantum işlemci gibi. O yüzden geçmek gibi bir derdi yok.
 

Geri
Yukarı