Kişisel veriler nerede saklanmalı?

Öncelikle konuma cevap yazan herkese çok teşekkür ederim. Dilerseniz şimdi mesajlarınızı cevaplamaya başlayayım.
Cevaplamaya başlamadan önce, merak edenler için söyleyeyim mevcut taşınabilir harddiskimin modeli WD1600XMS-00 idi.

Kesinlikle bir Hard disk veya SSD'de tutulmalı.
Mesajınız için teşekkürler. Önereceğiniz bir model var mı?

Ben olsam bir taşınabilir SSD alırdım. Hem HDD'ye göre daha sağlam. Hemde verilerin zarar görme olasılığı düşük ve hızlı.
Çok haklısınız ama SSD çok pahalı. SSD'nin geleceğin teknolojisi olduğunu düşünüyorum ama uzun vadeli bir şey istiyorum. SSD'lerin 1TB'ı yaklaşık bin tl. 800 TL'ye 5 TB alana sahip olunabiliyorken gerek var mı? Yakında telefon falan da değişince -4K video kaydediyor telefonlar bildiğiniz üzere- bir daha bir daha HDD almak istemiyorum.

Önemli veri dediğim yaklaşık 20 yıllk maziye kadar uzanan fotoğraf/video arşivi falan. Benim için hatırası büyük o yüzden önemli veri dedim. Sosyal halkı ne anladı acaba?

Bende taşınabilir HDD var her şeyi içinde depoluyorum aynî zamanda USB ile her şeye bağlayabiliyorum televizyona falan takıyorum arada film falan izliyorum.
Hangi marka ve model acaba?

Eğer bütçe varsa en iyi çözüm Portable SSD.
Bütçe var da o kadar az hafızaya para vermek akıl karı da değil ki. Hem tek ihtiyaç depolama diski de değil.

Veriler acaba güvende olacak mı?
Evet. Aynen öyle.

• Degoo 100 GB ücretsiz veriyor.
  • Mega.nz 50 GB ücretsiz veriyor.
Eki Görüntüle 609869Eki Görüntüle 609870
20 yıllık fotoğrafların bana yol su elektrik... Pardon bir gün reklam olarak düşmesini falan istemiyorum.

Kesinlikle bir Hard disk veya SSD'de tutulmalı.
Hangi model önerirsiniz?

En güzelinden bol tereyağ... Pardon bol TB'lı HDD olmaz mı?
Bir şey daha soracağım. İsmimi @kaspersky kullanmayıcısı yaparsam sorun olur mu?
Olur hem de çok güzel olur. Ama kaliteli bir şey olarak hangi model olur?
İkinci soruyu konu dışı bölümüne konu olarak açın oradan cevaplayalım. Konu akışını bozmayalım şimdi.

Çok güzel, uzun uzun yazmışsınız doyurucu olmuş. Telefon hafızası çabuk dolduğu için eskiden otomatik yedekleme açık olarak Google fotoğraflar uygulamasını çok yoğun kullanırdık ama artık kullanmayı düşünmüyorum. Hem fotoğrafın kalitesini bozuyor hem de güvenilir değil. HDD işi çözülünce oradaki fotoğrafları indirip Google'u fotoğrafları iptal edesim var.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Diski kaybetmem, o yönde sıkıntım yok. Kaybolmayacağı garanti olan bir yerde saklıyorum. (Olağanüstü durumları hariç tutarak kaybolmayacağından emin olduğum dedim tabii ki.)
"Benim başıma bir şey gelmez." demem. Zaten kolay kolay o kadar önem verdiğim dosyaların içinde olduğu bir diski her yerde zaten gezdirmem. Mirorlama nasıl yapılır falan bilmiyorum. Bütçe 800 TL'yi geçmemeli. Bütçe yüksek mi değil mi, onu hesaplama işini size bırakıyorum. Bu parayı veriyorken 5 TB (aynı bütçeye daha da yüksek depolama alanlı bir çözüm bulunursa onu da reddetmem tabii) ve güvenilir olacak. Mevcut harddiskim gibi 13 yıl geçse bile (bir de taşınma gördüğünü ekleyeyim) sorun çıkarmayacak nitelikte bir disk bulunsun. Çok mu şey istiyorum yani!
Mesela mevcut HDD'ye konuda önerilenler kadar yüksek bütçeler harcanmamıştı...

Yani pahalı olmasın dediniz ancak boyuta göre değişir.
Boyuttan kastınız nedir? Daha bilgisayar alınacak, motor alınacak, telefon alınacak, eve bulaşık makinesi alınacak, yeni perde alınacak, Philips 170S7FS/00 monitör değişmeli, 13 yıllık bilgisayar masası değişmeli, Casper B309 Mouse değişmeli, Casper K1500U kablolu klavye değişmeli, eve bakım vesayire vesayire. Dikkat ederseniz değişmeli falan demeye başladım. Çünkü daha onlara sıra gelemedi!
Tüm bütçeyi abidik gubidik bir disk uğuruna tüketelim sonra diski yöneteceğimiz doğru düzgün bir bilgisayarım olmasa da olur mu diyelim.

Data olarak veriniz varsa depolama olarak fiziksel disklerde saklaman daha sağlıklı olur. Kişisel veriden bahsediyorsan fiziksel not defteri veya Kaspersky password manager gibi araçlar kullanılabilir.
Kaspersky Password Manager şifre saklama programı değil mi? Kişisel veri diye fotoğraf/video vesaire şeylerden bahsediyorum. Fiziksel not defterinde fotoğraf nasıl saklanacak? Tüm fotoğrafları kağıda çizmemi mi istiyorsunuz?
Videolar ve ses dosyaları nasıl not defterinde saklanacak ki? Fotoğraf, video, ses dosyası, office uzantılı dosyalar, vs. Nasıl bir veri kapsamına giriyorsa o çeşitte verim var. Bazıları, veri deyince kurumsal veri anlayacağı için konu başında özellikle kişisel veri diye belirtmek zorunda kaldım.

• Data olarak NAS veya Dock istasyonlar kullanılabilir. NAS sistem kurarsanız farklı alanlarda da avantajı olur ancak maliyet gerektiren bir durum bunlar.
Nasıl avantaj? Böyle bir sistem kurunca belirlediğimiz cihazda oluşturulan bir veri mesela telefonda çekilen bir fotoğraf herhangi bir zahmette bulunmadan Google Fotoğraflardaki gibi otomatik olarak telefondaki klasörler diske yedekleniyor mu? Böyle bir sistem taşınabilir HDD gibi 5 TB 800 TL civarına mal oluyor mu? Böyle bir sistem istendiğinde kolayca dolaba falan kaldırılabiliyor mu? Bir eşya bir hafta açıkta kalınca, maximum bir haftada aşırı tozlanıyor ve tozunu tamamen almak bile kolay olmuyor.

Çok verim yok derseniz, devamlı tak çıkar yapmayacaksanız masaüstü HDD'lerden uygun olandan bir adet alıp lazım olanları atıp bilgisayardan çıkartıp bir yerde saklamanız.
Şu anda fotoğrafların bir kısmı bir bir diskde, bir kısmı başka bir diskte, küçük bir kısmı bir USB bellekte, bir kısmı evin 'bilmem neresine kaldırılan bir SD kartta' vesaire vesaire. Ben bunları bir araya toplamazsam kaybolup gidecekler saçma sapan şekilde evin farklı köşelerine dağıldıkları için. Ben bunları bir araya toplayacaktım ama daha depolama diski işi bile araştırdıkça uzadıkça uzadığı için çözülemediğinden toplam kişisel verimin alanı hakkında bile tam bir fikrim yok...
3.5" Masaüstü HDD'lerin masaüstü kasa içinde kullanılmak üzere tasarlandığını düşünüyorum. Farklı şekilde kullanılınca güven vermiyorlar kesinlikle. Ağır ağır ve aşırı dikkatli şekilde sadece yarım metre bir mesafe taşırken bile bozuluyorlar.

En kötü bir hafıza kartı.
Hafıza kartı olmaz. Bırakın 2020 'den yaklaşık 20 yıl kadar öncesine ait dosyaları sırf Sosyal ile ilgili şeyler bile sığmaz hafıza kartına.

Taşınabilir diskler olabilir ancak bağlantı yerlerinde veya çarpmalarda sıkıntılar çıkabiliyor diye ele fazla almayacaksanız alternatif olabilir.
13 yıldır taşınabilir HDD kullanıyorum. 2017 yılında da bir yakınıma alındı. 13 yılda, hatta bırakın 13 yılı 3 yıl sonra taşınabilir HDD üreticileri kaliteyi inanılmaz derecede düşürmediyse benim kullanımımda sorun çıkacağını sanmıyorum.

Peki yazdığınız üç ayrı madde için de bir ürün önerebilir misiniz? 800 TL'yi 50 TL'den fazla geçmese ve 5 TB civarı depolamaya sahip olsa iyi olur. (5 TB'den yukarısı olursa itirazım olmaz, 'şu çözüm aşırı güvenli bunu açık ve net söylüyorum ve buna değecek' derseniz ve değecekse 5 TB'den 1 TB daha az bir şey almayı da düşünebilirim.)

Uzaktan da ukaşabilmek istiyorsanız, biraz uğraşmayla RaspberryPi ile kendi bulut sisteminizi kurup kullanabilirsiniz. Aynı RPi ile daha az uğraşarak yalnızca ev içi bulutçuk da kurabilirsiniz.
Bu konu hakkında hiçbir bilgim yok. Uzun uzun açıklayabilir misiniz rica etsem?

NAS düşünür müsünüz? Veya RAID bir bilgisayar. Veya CD/DVD?
CD/DVD düşünmem. Hem ömrü doldu, hem de uzun vadeli değil. Bu teknolojiyi destekleyen bir PC bile kalmadı artık. Ek olarak hiç kullanışlı da gelmiyor.
RAID bilgisayar ne bilmiyorum ama bir tanecik bilgisayarım var zaten, o da şu anda bu satırları dizmekte olduğum bilgisayar.
NAS ne? Nasıl bir ürün ve kaç TL? Şu ürün iyi ve sağlam diyeceğin bir ürün var mı? Güvenilir mi? Güvenilirse ne kadar güvenilir? 800 TL civarına 5 TB civarı dosya depolanabilecek bir NAS var mı? Varsa link var mı? 'Nas'ıl kurulur, "nas"ıl yönetilir?
Yanıtlarınız için teşekkürler şimdiden.

Son düzenleme:
Bu konu hakkında hiçbir bilgim yok. Uzun uzun açıklayabilir misiniz rica etsem?

Hocam buyurun, burada birisi çok güzel açıklamış. Anlatım güzel ancak çalışırlığı konusunda kesin bir şey söyleyemiyorum. Ayrıca burada biraz Linux bilgisi ihtiyacı da olabilir, takıldığınız yer olursa. Eğer sıkıntı olmaz ise çok güzel bir yöntem.

Bu sistem kullanışsız gelirse OwnCloud gibi bir sistem kurulup görsel arayüz de eklenebilir.

Önemli veri dediğim yaklaşık 20 yıllk maziye kadar uzanan fotoğraf/video arşivi falan. Benim için hatırası büyük o yüzden önemli veri dedim. Sosyal halkı ne anladı acaba?
Yazımda bununla alakalı bir şey söylemedim, yanlış mesajı alıntılamış olmalısın.

Mega'nın ücretsiz hizmetine güvenmeyin. Başıma gelen bir olay :

Harici SSD şu an pahalı olsa da en garanti yöntem. HDD'lerin ise arızalanması çok daha olası.

Boyuttan kastınız nedir?
MB, GB, TB ile tanımlanan boyutları diyorum.
Kişisel veri ile kişisel medyayı karıştırmışsınız o zaman. Kişisel veri şifre, banka bilgisi, kimlik, pasaport, aile dökümü, Telefon kimliği vb. içine girer. Kişisel medyaya fotoğraf, video, ses kaydı girer.
NAS sistemleri araştırın anlarsınız az çok. Diskleri normal disklerden pahalı olur. 5 TB 2 milyar civarında olur. Avantajları da:

Google için dediğin olay onda farklı işliyor ancak mantık aynı.
Sorduklarıma yeterli yanıtı vermediğinden bir şey öneremem hala. Boyut ne kadar gerekli dedim cevap yok, Taşınacak mı dedim cevap yok, taşınabilir sıkıntı olabilir dedim sıkıntı yok dedin sen bilirsin ben önerir geçerim , bütçe yeterliyse NAS düşün dedim 800TL bütçen var anlaşılan bunu eledik. Eksik olan soruların cevaplarını verdiğinde öneri yaparız.

Harici olarak depolama için SSD yerine HDD hatta bütçe çok ise @Murat5038 hocamın dediği gibi NAS çözümlerinden yararlanmanız daha mantıklı.

SSD'lerde diskin bozulması durumunda veri kurtarma ihtimali yok ya da çok düşük. Kritik verilerin depolaması için HDD daha mantıklı. Aktif olarak bilgisayarda kullanmak için de SSD iyidir.

Sabit disklerde kafa da çarpsa, bad sector de oluşsa yine de kurtarma ihtimali oluyor.

800 TL'ye 5 TB alana sahip olunabiliyorken gerek var mı? Yakında telefon falan da değişince -4K video kaydediyor telefonlar bildiğiniz üzere- bir daha bir daha HDD almak istemiyorum.
800 TL bütçeye 5 TB biraz zor bulursun yalnız

Network Attached Strorage, NAS.
800 TL'ye 5TB zor. Benim de tavsiyem iki, hatta üç tane HDD'nin birbirine kopyalanması. 2 tane yetersiz, çünkü biri bozulduktan sonra diğerinin de bozulma zamanı yaklaşmış demek oluyor. Verileri aktarırken, her an sıkıntı çıkartabilir demek bu.

Marka Sony.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…