Daha fazla  

- Sistem Özellikleri
 - Anakart: ECS H81H3-M7
İşlemci: Intel Core i7 4790
HDD: Western Digital WD10EZEX 1 TB 7200 RPM
RAM: Crucial CT102446BA160B.C16FER 1x8GB DDR3 1600MHZ
Kasa: Casper NSH.4790-8T75A-W (CD.VTI4790A) Hazır kasa.
Ekran kartı: Galaxy GT730
PSU: Casper Fsp250-50hmn
Monitör: AOC G2868PQU 28" 4K 3840×2160 1 MS 60 Hz TN panel
UPS: Tunçmatik TSK5208
Mouse: Casper B309
Klavye: Casper K1500
Akım korumalı priz: Monster MPEXP100U
Yazıcı: Epson L4160 

- Meslek
 - Espiri mühendisi

Öncelikle konuma cevap yazan herkese çok teşekkür ederim. Dilerseniz şimdi mesajlarınızı cevaplamaya başlayayım.
Cevaplamaya başlamadan önce, merak edenler için söyleyeyim mevcut taşınabilir harddiskimin modeli WD1600XMS-00 idi.
 Yakında telefon falan da değişince -4K video kaydediyor telefonlar bildiğiniz üzere- bir daha bir daha HDD almak istemiyorum.

www.technopat.net

İkinci soruyu konu dışı bölümüne konu olarak açın oradan cevaplayalım. Konu akışını bozmayalım şimdi.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Diski kaybetmem, o yönde sıkıntım yok. Kaybolmayacağı garanti olan bir yerde saklıyorum. (Olağanüstü durumları hariç tutarak kaybolmayacağından emin olduğum dedim tabii ki.)
"Benim başıma bir şey gelmez." demem. Zaten kolay kolay o kadar önem verdiğim dosyaların içinde olduğu bir diski her yerde zaten gezdirmem. Mirorlama nasıl yapılır falan bilmiyorum. Bütçe 800 TL'yi geçmemeli. Bütçe yüksek mi değil mi, onu hesaplama işini size bırakıyorum. Bu parayı veriyorken 5 TB (aynı bütçeye daha da yüksek depolama alanlı bir çözüm bulunursa onu da reddetmem tabii) ve güvenilir olacak. Mevcut harddiskim gibi 13 yıl geçse bile (bir de taşınma gördüğünü ekleyeyim) sorun çıkarmayacak nitelikte bir disk bulunsun. Çok mu şey istiyorum yani!
Mesela mevcut HDD'ye konuda önerilenler kadar yüksek bütçeler harcanmamıştı...
Tüm bütçeyi abidik gubidik bir disk uğuruna tüketelim sonra diski yöneteceğimiz doğru düzgün bir bilgisayarım olmasa da olur mu diyelim.

Videolar ve ses dosyaları nasıl not defterinde saklanacak ki?
 Fotoğraf, video, ses dosyası, office uzantılı dosyalar, vs. Nasıl bir veri kapsamına giriyorsa o çeşitte verim var. Bazıları, veri deyince kurumsal veri anlayacağı için konu başında özellikle kişisel veri diye belirtmek zorunda kaldım.
3.5" Masaüstü HDD'lerin masaüstü kasa içinde kullanılmak üzere tasarlandığını düşünüyorum. Farklı şekilde kullanılınca güven vermiyorlar kesinlikle. Ağır ağır ve aşırı dikkatli şekilde sadece yarım metre bir mesafe taşırken bile bozuluyorlar.
Peki yazdığınız üç ayrı madde için de bir ürün önerebilir misiniz? 800 TL'yi 50 TL'den fazla geçmese ve 5 TB civarı depolamaya sahip olsa iyi olur. (5 TB'den yukarısı olursa itirazım olmaz, 'şu çözüm aşırı güvenli bunu açık ve net söylüyorum ve buna değecek' derseniz ve değecekse 5 TB'den 1 TB daha az bir şey almayı da düşünebilirim.)
RAID bilgisayar ne bilmiyorum ama bir tanecik bilgisayarım var zaten, o da şu anda bu satırları dizmekte olduğum bilgisayar.
NAS ne? Nasıl bir ürün ve kaç TL? Şu ürün iyi ve sağlam diyeceğin bir ürün var mı? Güvenilir mi? Güvenilirse ne kadar güvenilir? 800 TL civarına 5 TB civarı dosya depolanabilecek bir NAS var mı? Varsa link var mı? 'Nas'ıl kurulur, "nas"ıl yönetilir?
Yanıtlarınız için teşekkürler şimdiden.

Cevaplamaya başlamadan önce, merak edenler için söyleyeyim mevcut taşınabilir harddiskimin modeli WD1600XMS-00 idi.
Mesajınız için teşekkürler. Önereceğiniz bir model var mı?Kesinlikle bir Hard disk veya SSD'de tutulmalı.
Çok haklısınız ama SSD çok pahalı. SSD'nin geleceğin teknolojisi olduğunu düşünüyorum ama uzun vadeli bir şey istiyorum. SSD'lerin 1TB'ı yaklaşık bin tl. 800 TL'ye 5 TB alana sahip olunabiliyorken gerek var mı?Ben olsam bir taşınabilir SSD alırdım. Hem HDD'ye göre daha sağlam. Hemde verilerin zarar görme olasılığı düşük ve hızlı.
Önemli veri dediğim yaklaşık 20 yıllk maziye kadar uzanan fotoğraf/video arşivi falan. Benim için hatırası büyük o yüzden önemli veri dedim. Sosyal halkı ne anladı acaba?Geriye zaten tek sabit disk/SSD ve optik diskler kalmıyor mu? Verileriniz önemliyse birden fazla yerde saklamanızı öneririm. Ayrıca 'duyduğum' kadarıyla SSD'lerde oluşan olası bir sorun diskin bir anda kullanılmaz olmasına yol açıyor, ne kadar doğrudur bilmem.
Hangi marka ve model acaba?Bende taşınabilir HDD var her şeyi içinde depoluyorum aynî zamanda USB ile her şeye bağlayabiliyorum televizyona falan takıyorum arada film falan izliyorum.
Bütçe var da o kadar az hafızaya para vermek akıl karı da değil ki. Hem tek ihtiyaç depolama diski de değil.Eğer bütçe varsa en iyi çözüm Portable SSD.
Evet. Aynen öyle.Veriler acaba güvende olacak mı?
20 yıllık fotoğrafların bana yol su elektrik... Pardon bir gün reklam olarak düşmesini falan istemiyorum.Eki Görüntüle 609869Eki Görüntüle 609870
- Degoo 100 GB ücretsiz veriyor.
 - Mega.nz 50 GB ücretsiz veriyor.

Ünlü şirketler verilerimizi mi araklıyor?
Merhaba arkadaşlar. Geçen gün, bir tanıdığım ile teknoloji hakkında görüştüm.  Konu, bulut depolama sistemlerine geldi. Bana dedi ki; "-Google gibi şirketler bulut depolama sistemlerine yüklenen her şeyi veri analizinden geçirip, analiz ettikleri veriyi de reklam verenler ile paylaşıyor." Nasıl...
				Hangi model önerirsiniz?Kesinlikle bir Hard disk veya SSD'de tutulmalı.
Olur hem de çok güzel olur. Ama kaliteli bir şey olarak hangi model olur?En güzelinden bol tereyağ... Pardon bol TB'lı HDD olmaz mı?
Bir şey daha soracağım. İsmimi @kaspersky kullanmayıcısı yaparsam sorun olur mu?![]()
İkinci soruyu konu dışı bölümüne konu olarak açın oradan cevaplayalım. Konu akışını bozmayalım şimdi.
Çok güzel, uzun uzun yazmışsınız doyurucu olmuş. Telefon hafızası çabuk dolduğu için eskiden otomatik yedekleme açık olarak Google fotoğraflar uygulamasını çok yoğun kullanırdık ama artık kullanmayı düşünmüyorum. Hem fotoğrafın kalitesini bozuyor hem de güvenilir değil. HDD işi çözülünce oradaki fotoğrafları indirip Google'u fotoğrafları iptal edesim var.Ben veriler konusunda eski kafalıyım. Benim için önemli olan veriler en az 2-3 farklı yerde kayıtlı olmak zorundadır ki depolama cihazlarından birini hatta ikisini kaybedersem gene de elimin altında bulunsunlar. Bulut sistemlerine asla şahsi dosyalarımı yüklemem, yükleyenlerin neleri ortalıkta dolaşıyor bir bilseniz. Benim başıma gelmez demeyin, bir sürü insan bunu dedikten sonra özel verileri piyasaya döküldü. Özellikle kişisel verilerin "para" ile satıldığı bir dönemde benim çevrimdışı kayıt cihazlarından başka bir depolamaya güvenim yok.
Eğer mümkünse 2 tane HDD alıp birbirlerine mirrorlanabilirler. Bir veri birisine yazıldığında ötekine de yazılır, böylece birinde sorun çıksa bile veri diğerinde güvende kalır. Eğer bütçe yüksekse sadece gerekli zamanlarda kayıt için kullanılacak, docking station ile çift SSD depolama çok daha iyi bir seçim olur. Tabi bunun için epey yüksek bir bütçeyi gözden çıkarmak gerekir. HDD alınacaksa WD Red ya da Seagate IronWolf tercih edilebilir ancak bendeki IronWolf'ların birinde sorun çıktı. WD Red'lerde sıkıntı yok.
Ben de sizin gibi düşünüyorum. Diski kaybetmem, o yönde sıkıntım yok. Kaybolmayacağı garanti olan bir yerde saklıyorum. (Olağanüstü durumları hariç tutarak kaybolmayacağından emin olduğum dedim tabii ki.)
"Benim başıma bir şey gelmez." demem. Zaten kolay kolay o kadar önem verdiğim dosyaların içinde olduğu bir diski her yerde zaten gezdirmem. Mirorlama nasıl yapılır falan bilmiyorum. Bütçe 800 TL'yi geçmemeli. Bütçe yüksek mi değil mi, onu hesaplama işini size bırakıyorum. Bu parayı veriyorken 5 TB (aynı bütçeye daha da yüksek depolama alanlı bir çözüm bulunursa onu da reddetmem tabii) ve güvenilir olacak. Mevcut harddiskim gibi 13 yıl geçse bile (bir de taşınma gördüğünü ekleyeyim) sorun çıkarmayacak nitelikte bir disk bulunsun. Çok mu şey istiyorum yani!
Mesela mevcut HDD'ye konuda önerilenler kadar yüksek bütçeler harcanmamıştı...
Boyuttan kastınız nedir? Daha bilgisayar alınacak, motor alınacak, telefon alınacak, eve bulaşık makinesi alınacak, yeni perde alınacak, Philips 170S7FS/00 monitör değişmeli, 13 yıllık bilgisayar masası değişmeli, Casper B309 Mouse değişmeli, Casper K1500U kablolu klavye değişmeli, eve bakım vesayire vesayire. Dikkat ederseniz değişmeli falan demeye başladım. Çünkü daha onlara sıra gelemedi!Yani pahalı olmasın dediniz ancak boyuta göre değişir.
Tüm bütçeyi abidik gubidik bir disk uğuruna tüketelim sonra diski yöneteceğimiz doğru düzgün bir bilgisayarım olmasa da olur mu diyelim.
Kaspersky Password Manager şifre saklama programı değil mi? Kişisel veri diye fotoğraf/video vesaire şeylerden bahsediyorum. Fiziksel not defterinde fotoğraf nasıl saklanacak? Tüm fotoğrafları kağıda çizmemi mi istiyorsunuz?Data olarak veriniz varsa depolama olarak fiziksel disklerde saklaman daha sağlıklı olur. Kişisel veriden bahsediyorsan fiziksel not defteri veya Kaspersky password manager gibi araçlar kullanılabilir.
Videolar ve ses dosyaları nasıl not defterinde saklanacak ki?
Nasıl avantaj? Böyle bir sistem kurunca belirlediğimiz cihazda oluşturulan bir veri mesela telefonda çekilen bir fotoğraf herhangi bir zahmette bulunmadan Google Fotoğraflardaki gibi otomatik olarak telefondaki klasörler diske yedekleniyor mu? Böyle bir sistem taşınabilir HDD gibi 5 TB 800 TL civarına mal oluyor mu? Böyle bir sistem istendiğinde kolayca dolaba falan kaldırılabiliyor mu? Bir eşya bir hafta açıkta kalınca, maximum bir haftada aşırı tozlanıyor ve tozunu tamamen almak bile kolay olmuyor.
- Data olarak NAS veya Dock istasyonlar kullanılabilir. NAS sistem kurarsanız farklı alanlarda da avantajı olur ancak maliyet gerektiren bir durum bunlar.

Şu anda fotoğrafların bir kısmı bir bir diskde, bir kısmı başka bir diskte, küçük bir kısmı bir USB bellekte, bir kısmı evin 'bilmem neresine kaldırılan bir SD kartta' vesaire vesaire. Ben bunları bir araya toplamazsam kaybolup gidecekler saçma sapan şekilde evin farklı köşelerine dağıldıkları için. Ben bunları bir araya toplayacaktım ama daha depolama diski işi bile araştırdıkça uzadıkça uzadığı için çözülemediğinden toplam kişisel verimin alanı hakkında bile tam bir fikrim yok...Çok verim yok derseniz, devamlı tak çıkar yapmayacaksanız masaüstü HDD'lerden uygun olandan bir adet alıp lazım olanları atıp bilgisayardan çıkartıp bir yerde saklamanız.
3.5" Masaüstü HDD'lerin masaüstü kasa içinde kullanılmak üzere tasarlandığını düşünüyorum. Farklı şekilde kullanılınca güven vermiyorlar kesinlikle. Ağır ağır ve aşırı dikkatli şekilde sadece yarım metre bir mesafe taşırken bile bozuluyorlar.
Hafıza kartı olmaz. Bırakın 2020 'den yaklaşık 20 yıl kadar öncesine ait dosyaları sırf Sosyal ile ilgili şeyler bile sığmaz hafıza kartına.En kötü bir hafıza kartı.
13 yıldır taşınabilir HDD kullanıyorum. 2017 yılında da bir yakınıma alındı. 13 yılda, hatta bırakın 13 yılı 3 yıl sonra taşınabilir HDD üreticileri kaliteyi inanılmaz derecede düşürmediyse benim kullanımımda sorun çıkacağını sanmıyorum.Taşınabilir diskler olabilir ancak bağlantı yerlerinde veya çarpmalarda sıkıntılar çıkabiliyor diye ele fazla almayacaksanız alternatif olabilir.
Peki yazdığınız üç ayrı madde için de bir ürün önerebilir misiniz? 800 TL'yi 50 TL'den fazla geçmese ve 5 TB civarı depolamaya sahip olsa iyi olur. (5 TB'den yukarısı olursa itirazım olmaz, 'şu çözüm aşırı güvenli bunu açık ve net söylüyorum ve buna değecek' derseniz ve değecekse 5 TB'den 1 TB daha az bir şey almayı da düşünebilirim.)
Bu konu hakkında hiçbir bilgim yok. Uzun uzun açıklayabilir misiniz rica etsem?Uzaktan da ukaşabilmek istiyorsanız, biraz uğraşmayla RaspberryPi ile kendi bulut sisteminizi kurup kullanabilirsiniz. Aynı RPi ile daha az uğraşarak yalnızca ev içi bulutçuk da kurabilirsiniz.
CD/DVD düşünmem. Hem ömrü doldu, hem de uzun vadeli değil. Bu teknolojiyi destekleyen bir PC bile kalmadı artık. Ek olarak hiç kullanışlı da gelmiyor.NAS düşünür müsünüz? Veya RAID bir bilgisayar. Veya CD/DVD?
RAID bilgisayar ne bilmiyorum ama bir tanecik bilgisayarım var zaten, o da şu anda bu satırları dizmekte olduğum bilgisayar.
NAS ne? Nasıl bir ürün ve kaç TL? Şu ürün iyi ve sağlam diyeceğin bir ürün var mı? Güvenilir mi? Güvenilirse ne kadar güvenilir? 800 TL civarına 5 TB civarı dosya depolanabilecek bir NAS var mı? Varsa link var mı? 'Nas'ıl kurulur, "nas"ıl yönetilir?
Yanıtlarınız için teşekkürler şimdiden.

Son düzenleme: