Kişiyi İkna Etmede Hiç Kimsenin Bilmediği 6 Etkili Yöntem

Orantı

Kilopat
Katılım
30 Haziran 2017
Mesajlar
613
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba değerli Technopat ailesi, şimdi sizlere kısa bir araştırma ile kişiyi ikna etmenin 6 altın kuralını vereceğim ve incelemenize bırakacağım:

1. Kişiye İyilik Yapmak

Bu yöntemde bir kişiye iyilik yapılırsa ( örneğin bir arkadaşınız sizi evine davet ederse siz de onu davet etmek istersiniz vb. ) karşıdaki kişinin de o iyiliğe karşılıksız kalınmayacağıdır. Örneğin bir restoranda bu denenmiş. Kişiler yemekten kalkınca kendilerin bir şeker ikram ediliyor ve bahşişlerde %3 civarında bir artış gözüküyor. Dahası bu sayı iki şekere çıkınca bahşişler %14 artıyor. Ve bir de iki şekerin üstüne garson da biri benden olsun diyerek bir şeker daha verince bahşişler %23 artıyor.

2. Bir Şeyin ( Çoğunlukla Ürünün ) Azlığı

Bu yöntemde ise herhangi bir şeyin ya da ürünün üretiminin son bulacağı söylenince fiyatlar artsa bile satış rakamları tavana zıplıyor. Bunun nedeni ise sona erecek bir şeyin daha çok istenmesi.

3. Otorite

Buna uygun bir başlık bulamadığımı itiraf etmeliyim ama lafı dolandırmadan bu yönteme geçelim. Bu yöntemde bir alanda uzman bir kişinin karşısındakine uzman olduğunu dolaylı yoldan bildiriyor. Örneğin bir emlak firmasında santraldeki eleman bağlayacağı kişinin uzman olduğunu dolaylı yoldan belirtince randevularda %20, kontratlarda ise %15 artış gösteriyor.

4. Fikrine Bağlı Kalmak

Bu yöntemde bir düşünce için önce çok önemli değilmiş gibi gözüken düşünceler benimseniyor ve ardından fikrin kendisi önlerine sunulduğunda direk sorulanlara göre kabul sayısı daha yüksek oluyor. Mesela bir proje için insanlara tabelaları evlerinin önüne asmalarını istiyoruz. Bir mahalle diğer mahallenin 4 katı daha fazla kabul oranı taşıyor. Çünkü bu mahalleye önceden konuyla ilgili kğçğk pankartların asılması isteniyor.

5. Beğeni

Bu yöntemde kişi kendisiyle aynı amaçta olan, kendisine benzeyen ve kendisine iltifat eden kişilerin düşüncelerini benimsiyor. Bu yöntemdeki kanıt ise 2 grup öğrenciye ticaret ile alakalı işler veriliyor. Ve 1. grupta işin acilen yapılması istendiği için %50 civarı bir başarı sergilenirken, 2. gruba kendilerini tanımaları için bir süre veriliyor ve 2. grubun başarısı %90 civarında oluyor.

6. Toplumsal Kanıt

İnsanlar kararsız kalınca toplumun çoğunluğunun verdiği karara göre kendi kararını yönlendirir. Mesela bir otelde müşterinin odasındaki bir havluyu tekrar kullanmanın yararları bahsedilen bir form bırakılınca yeniden kullanım oranı %35 artıyor. Aynı formun üzerine bu oteldekilerin %75'inin havluyu tekrar kullandığını da eklersek bu yeniden kullanım oranına bir %26 daha ekleniyor.

Arkadaşlar bu yöntemleri kendi açınızdan yorumlamanızı rica ediyorum.
 
Paylaşım için teşekkürler. Bir Business aracı olarak ikna önemli bir mevzu tabii ki.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
The Woft Of Wall Street, harika bir film :D.
 
Pazarlamacı ya da satış elemanlığı yapan kişilerin işine yarayacak şeyler. Yorumlamak mı dedin? Hemen dostum:

1. İyilik yap denize at demişler. Alakası var mı bilmiyorum. A dur, buldum, bu gün bana, yarın sana demişler. Bir insana iyilik ederseniz ona bir işi yaptırmak, bir istediğiniz bir kararı verdirmek daha kolay olur. Yani ona küçük sürprizler yapın. :D Mesela:

kucuk surprizler.jpg

2. Burada kıt kaynaklar söz konusu. Konu iktisata kaymasın, lafı uzatmayayım, bu dünyada genelde az olan şeyler değerli olur. Bakınız: altın, elmas, bal... :D

Kilosu 5 Bin Euro Olan Bal Satışa Çıktı

O balı alsam, evin baş köşesine oturturum lan.

3. Söz geçirme sanatı. Dominant bir karakter sahibiyseniz zaten iş bitmiştir. İki cümlenize bakar olay.

4. Yorumsuz. (Anlayamadım çaktırma :ROFL:)

5. Deli deliyi, imam ölüyü severmiş. :D

6. Sürü psikolojisi insanı koyun edebilir. Nerede çokluk, orada b*kluk. Çoğunluğun kabul ettiğini herkes kabul edebilir. Ama yalnız kurt olmak daha güzeldir. (y)
 
Okuduğum bir kitabı size şiddetle tavsiye ederim. Bu konulara meraklısınız sanırsam.
''Kişisel Satış Teknikleri'' Prof. Dr. Aypar Uslu

@Silinen üye benimde aklıma sürekli o sahne gelir bu konularda. Arz-talep :)
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı