Kitaplar tükenecek mi?

Zakli

Picopat
Benim gibi moderniteyi reddeden kitap kurtlarının kuşkusiz en korktuğu şeylerden biri kitapların teknolojiye yenik düşüp tamamen dijital ortama taşınmasıdır.

Kağıt halindeki kitapların gelecekteki kaderleri sizce ne olacak? Tükenecekler mi yoksa kitapların hem dijital hem kağıt kopyaları mı üterilecek?

Ham madde sorunundan dolayı tükenme gerçekleşebilir diye düşünebilirsiniz fakat hızlı büyüyen ağaçlardan oluşan ve sadece kağıt üretiminde kullanılacak araziler belirlenirse bence ham madde ihtiyacı ortadan kalkar. Tek sorun bana göre insanların ekitaplara tönelmesiyle arz talep dengesinden dolayı tükenme olabileceği.

Sizin fikirleriniz neler?

Söz uçar, yazı kalır. Nasıl dünyadaki en kıymetli maden altın ise, en değerli bilgi kaynağı da kitaptır. İnsanoğlu elinde somut bir nesne tutmayı sever. Tamahkardır ve aynı zamanda bilgiye de açtır. Dijital ortamda var olan yazı karakterlerinden ziyade elle tutulabilir bir ciltteki bilgi şelalesi elbette ki daha caziptir.

Kitaplar yüzyıllar boyunca insanlığa yol gösteren araçlar olmuştur, olmaya da devam edecektir.

Böyle bir ihtimal önümüzdeki 10-20 yıl içerisinde mümkün gözükmüyor. Avrupa'da yapılan okuma anlama araştırmasına göre kağıttan okuyan insanların elektronik kitap okuyanlara göre okuma anlama becerisinin daha iyi olduğunu gözlemledi. Kısaca kağıdı tercih edecek bir çok insan olacaktır.

Kitapların tükeneceğini zannetmiyorum. Hala bir çok kitaptan edinebileceğin bilgileri internet ortamında bulamıyorsun.
Fiziki olarak kitabı tutup okumak çok daha iyi hissettiriyor. Dijitalde keyif vermiyor kitap okumak.

Elbette kitaplar da kendini dijital çağa adapte edecektir. Ancak kitap devrinin hiçbir zaman biteceğini zannetmiyorum. Kağıt vazgeçilemez bir şey.

En ekstrem olarak belki uzun zaman sonra nüfus artışıyla beraber ağaç kıtlığı yaşanırsa o zaman ciddi bir azalma görebiliriz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı