Kitaplar tükenecek mi?

Benim gibi moderniteyi reddeden kitap kurtlarının kuşkusiz en korktuğu şeylerden biri kitapların teknolojiye yenik düşüp tamamen dijital ortama taşınmasıdır.

Kağıt halindeki kitapların gelecekteki kaderleri sizce ne olacak? Tükenecekler mi yoksa kitapların hem dijital hem kağıt kopyaları mı üterilecek?

Ham madde sorunundan dolayı tükenme gerçekleşebilir diye düşünebilirsiniz fakat hızlı büyüyen ağaçlardan oluşan ve sadece kağıt üretiminde kullanılacak araziler belirlenirse bence ham madde ihtiyacı ortadan kalkar. Tek sorun bana göre insanların ekitaplara tönelmesiyle arz talep dengesinden dolayı tükenme olabileceği.

Sizin fikirleriniz neler?

Kitap asla tükenmeyecek bir olduğunu düşünüyorum hatta ne bu yüzyılda bile tükenmez.

Basılı gazetelerin bazıları dijital yayıncılığa geçiş yaptılar. Benzer şekilde bazı yayınlar da e-kitap formatlarına geçiş yapabilirler. Günümüzde e-kitap kullanılıyor. Amazon Kindle gibi e-kitap okuyucu eletronik cihazlar da var ama ben yakın gelecekte basılı yayıncılığın tamamen sona ereceğine pek ihtimal vermiyorum. Bir gün olabilir ama ne zaman olur onu bilemeyiz.

Dijital cihazların tümünde kitaba göre daha hızlı bozulan bir entropi süreci mevcut olduğu için kitaplar asla bitmez. Entropi denilen şey bütün evrendeki her atom'un zaman geçtikçe yıpranarak bozulmasıdır. Elektriksel sistemler entropiye daha açıktır. Elmas gibi, altın gibi madenler ise en düşük entropiye sahip maddelerdir.

Benim gibi moderniteyi reddeden kitap kurtlarının kuşkusiz en korktuğu şeylerden biri kitapların teknolojiye yenik düşüp tamamen dijital ortama taşınmasıdır.

Kağıt halindeki kitapların gelecekteki kaderleri sizce ne olacak? Tükenecekler mi yoksa kitapların hem dijital hem kağıt kopyaları mı üterilecek?

Ham madde sorunundan dolayı tükenme gerçekleşebilir diye düşünebilirsiniz fakat hızlı büyüyen ağaçlardan oluşan ve sadece kağıt üretiminde kullanılacak araziler belirlenirse bence ham madde ihtiyacı ortadan kalkar. Tek sorun bana göre insanların ekitaplara tönelmesiyle arz talep dengesinden dolayı tükenme olabileceği.

Sizin fikirleriniz neler?

Öyle bir şey yok. Son yıllarda kitap alımı artıyor.

Tükenecek olsaydı gazete tükenirdi bence. Kitapların hâlâ ömrü var.

@Jssxyr, en azından 50-60 senesi vardır.

Önümüzdeki yıllarda okuma orani duşeceğinden yeni kişiler sektöre girmeyecektir ayakta kalacak olanlar manga veya çizgi roman veya ergen kızların okuduğu kitaplar kalacaktır kitaplar yok olmaz ama bulacakların ya resimli anime kitapları ya da herkesin birbirine azdığı ergen kız kitaplari olur şu anki kaliteli yazarlar olunceye kadar herhangi bir azalma yaşanmaz

Geleceği tahmin etmek zor. 2000'lı yıllardan sonra teknoloji aşırı ilerledi. O zamanlar, insanlara sorsan kimse bugünkü imkanların olacağına inanmazdı. 10-20 sene sonra bambaşka şeyler görürsek şaşırmam.

Yine de kitap ve yazının insanlık tarihinde yeri ayrı. Tükeneceğini iddia etmek büyük bir iddia olsa da bu tip konularda büyük konuşmayı sevmiyorum. Tek diyebileceğim inşAllah öyle bir şey olmaz. Kitap bizim her şeyimizdir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı