Klavye Tuşlarına Programsız Farklı Özellikler Atama

FaNTaSTiCaS

Megapat
Makaleler
1
Yer
İstanbul, Türkiye
Daha fazla  
Herkese merhaba,

Başlıkta da belirttiğim gibi, bilgisayarımda kullanmadığım tuşların yerine istediğim bir programı açma olsun ya da başka bir işlevde kullanmak olsun vs. şeklinde programsız tanımlama yapmak istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?

Benim istediğim kullanılmayan resimdeki P tuşu ve CD-DVD sürücü çıkarma tuşuna yeni özellikler atamak.

tuşlar.jpg

Şimdiden teşekkür ederim.

Ek not: Klavye Tuşunun İşlevini Başka Tuşa Atama - Technopat bu rehberi buldum fakat işe yaramadı. Üstteki tuşları görmedi.

Mesela bende Logitech G300s mouse var onun arayüzlü programından tuşları ayarlayabiliyorum. Bu programa benzer klavyedeki tuşları ayarlayabileceğim bir program var mı?

Olsa olsa üreticinin verdiği bir araç sayesinde olur ancak üreticinin bile bu tuşların işlevini değiştirmek için araç yaptığına inanmıyorum.
Teknik olarak tuşların Windows'a gönderdiği System Call'ları değiştirmek mümkün ancak bunu yapan program var mı bilmiyorum, bilen arkadaşlar yazsınlar.

Uygulamalara kısayol tuşu olarak alt, ctrl veya shift ile beraber kullanıldıklarında uygulamayı açacak şekilde ayarlanabilir. Hızlıca oyuna girme internete girmek vs. gibi zaten başka türlü yapamazsınız.

Olsa olsa üreticinin verdiği bir araç sayesinde olur ancak üreticinin bile bu tuşların işlevini değiştirmek için araç yaptığına inanmıyorum.
Teknik olarak tuşların Windows'a gönderdiği System Call'ları değiştirmek mümkün ancak bunu yapan program var mı bilmiyorum, bilen arkadaşlar yazsınlar.

Eminim ki vardır, bilen varsa yazarsa iyi olur. Yazılımsal bir şey. Sonuçta her tuşun belirli bir kodu var ve bu kodları da düzenleme sağlanabilir.

Ben daha çok klavye üzerindeki iki tane işlevsiz tuş yerine program açmayı atamak istiyorum.

Sayende yukarıdaki rehberden fonksiyon tuşları için "FN" tuşuna basmaktan kurtuldum. Sesi direk tek tuşa açma/kapama gibi işlemler yapabiliyorum. (y)
------------------------------------------------------------------------------------------
Senin soruna gelecek olursak eğer. Yukarıdaki SharpKeys bunu yapabiliyorsa o tuşlara da bir şekilde fonksiyon atamak mümkün olabilir.

Logitech'in SetPoint programı var bende. Klavyenin fonksiyon tuşları için. Bunun gibi programlar sadece kendi programlanabilir tuşlarını yönetiyor.

SharpKey anladığım kadarıyla bu işi kayıt defterine girdi oluşturarak yapıyor. Programsız kayıt defterinden uğraşılarak yapılabiliyordur belki.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Üstteki tuşları görmedi demişsin. Bende de Type Key kısmından eklerken F10'u görmedi mesela. Her tuş için 00_44 şeklinde bir kod var orada. Ben o şekilde listeden bakıp buldum.

Bir de orada uygulama olarak "Bilgisarım" ı açma vardı. Bunun yerine başka bir uygulama açtırılabilir diye düşünüyorum.

Merak ettim ben de araştıracağım. Bir şey bulursam yazarım. :neo:
Üstteki "P" nin fonksiyonu ne bu arada? Ne işe yarıyor o tuş?

Sayende yukarıdaki rehberden fonksiyon tuşları için "FN" tuşuna basmaktan kurtuldum. Sesi direk tek tuşa açma/kapama gibi işlemler yapabiliyorum. (y)
------------------------------------------------------------------------------------------
Senin soruna gelecek olursak eğer. Yukarıdaki SharpKeys bunu yapabiliyorsa o tuşlara da bir şekilde fonksiyon atamak mümkün olabilir.

Logitech'in SetPoint programı var bende. Klavyenin fonksiyon tuşları için. Bunun gibi programlar sadece kendi programlanabilir tuşlarını yönetiyor.

SharpKey anladığım kadarıyla bu işi kayıt defterine girdi oluşturarak yapıyor. Programsız kayıt defterinden uğraşılarak yapılabiliyordur belki.
---------------------------------------------------------------------------------------------
Üstteki tuşları görmedi demişsin. Bende de Type Key kısmından eklerken F10'u görmedi mesela. Her tuş için 00_44 şeklinde bir kod var orada. Ben o şekilde listeden bakıp buldum.

Bir de orada uygulama olarak "Bilgisarım" ı açma vardı. Bunun yerine başka bir uygulama açtırılabilir diye düşünüyorum.

Merak ettim ben de araştıracağım. Bir şey bulursam yazarım. :neo:
Üstteki "P" nin fonksiyonu ne bu arada? Ne işe yarıyor o tuş?

İşine yaramasına sevindim :) P tuşu bilgisarı ilk aldığımda grafik kartı kullanımını değiştiriyordu. Intel ya da Nvidia arasında geçiyordu diyebilirim. Şimdi ise işlev yapmıyor basınca sadece ışık yanıyor. Sağdaki ise CD-DVD sürücüsü çıkarıyordu. O da işe yaramıyor çünkü HDD takılı o slota da. Bu iki tuş boşa gidiyor anlayacağın, benim de aklıma geldi böyle bir şey acaba bulabilir miyiz diye. Belki @Recep Baltaş ya da @Ali Güngör biliyor olabilir. Onlar da konuyu okuyabilirse süper olur.

Yazılımsal olarak bence kesinlikle oluyor ama acaba hangi yazılımla oluyor.

İki çalışan program buldum. Test edip, denedim. İkisi de atanan tuş için atanan programı açıyor.

Gözlemlediğim bir durumda bu programlar arka planda (sağ altta) açık kalması gerekiyor.

İlk denediğim SharpKeys'te ise öyle değildi. Belki o da arka planda hizmet olarak çalışıyordur.

Bir de bu programlar sadece klavye tuşlarını görüyor gibi. Laptop üzerindeki ekstra tuşları görmüyor ya da benim denediklerimde böyle. Yine de bir dene istersen.

KeyExtender:
KeyExtender

Hot Key Plus:
Hot Key Plus by Brian Apps

İki çalışan program buldum. Test edip, denedim. İkisi de atanan tuş için atanan programı açıyor.

Gözlemlediğim bir durumda bu programlar arka planda (sağ altta) açık kalması gerekiyor.

İlk denediğim SharpKeys'te ise öyle değildi. Belki o da arka planda hizmet olarak çalışıyordur.

Bir de bu programlar sadece klavye tuşlarını görüyor gibi. Laptop üzerindeki ekstra tuşları görmüyor ya da benim denediklerimde böyle. Yine de bir dene istersen.

KeyExtender:
KeyExtender

Hot Key Plus:
Hot Key Plus by Brian Apps

Arka planda çalışması şüphe uyandırıyor. Klavye tuşlarını gördüğü içinde key logger görevi olabilir. Dikkatli olalım!

Arka planda çalışması şüphe uyandırıyor. Klavye tuşlarını gördüğü için de key logger görevi olabilir. Dikkatli olalım!

Bu tarz programlar kullandınız mı? Deneyiminiz var mı?
Yoksa arka planda çalışması mı sizi şüphelendirdi.
Çoğu kullandığımız program zaten arka planda çalışmıyor mu?
O zaman hepsine mi şüpheyle bakmalıyız yoksa güvenediklerimize mi?

Bu tarz programlar kullandınız mı? Deneyiminiz var mı?
Yoksa arka planda çalışması mı sizi şüphelendirdi.
Çoğu kullandığımız program zaten arka planda çalışmıyor mu?
O zaman hepsine mi şüpheyle bakmalıyız yoksa güvenediklerimize mi?

Böyle düşünürsen Pardus dışında hiç bir şeye güvenmemen gerek, belki Pardus'a bile güvenemezsin :D

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı