Klima sigortası kaç amper olmalı?

kerem akbulut

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Biliyorsunuz ki klima montajlarında servisler artık elektrik çekimine karışmıyorlar. Bizde randevumuzdan önce elektrikçi çağırdık 3G1.5mm2 kablo taktı ve 32 amper şalter taktı. Fakat klimanın tip etiketinde Max. 14 amper yazıyor. Yani kafama takıldı 32 amper sigorta çok değil mi yanı korur mu?

Merhaba. Hayır, gayet de normal takmış bu elektrikçi, anormal bir seçim değildir bu seçimi. Çünkü benim inverter klimam 1050 watt ve yaklaşık 4.75 A çekiyor max. olarak. Ben de 10 A ve B tip otomat (B10) taktım. Bu otomatlar C serisi olarak seçilmezler genelde, bu seçim yanlış olur, çok doğru bir seçim olmaz. Ama doğru tip seçim yapılıp seçilmese de öyle devam edebilir, sonun başlangıcı değildir bu seçim.

Sadece evin elektrik panosundakiler C serisi olabilir, klimalar için özellikle. de B serisi seçilmelidir. Bu seçim hakkında çok fazla bilgilendirici yazı okuyup çok derin araştırmaları yapmıştım, özellikle de kontrol kalemi forumundan.

Klima elektrik motorunun soğuk iken ve yol alırken (demeraj akımı) ilk çalışma anını da çok detaylıca düşüneceksiniz sevgili arkadaşlar. Örneğin ben kendi inverter klimama tam 2 katını satın aldım ve taktım, en doğrusu da budur. Çünkü 14 A çekene 16 A otomat (çok yakın amper değerli) takarsak yol alırken ara ara o otomat düşebilir, çok zahmetler çekersiniz bu konuda söylemedi demeyin haberiniz olsun, öyle ucu ucuna çok yakın amper değerleri özellikle de klima için seçilemez, seçilmemelidir.

Aferin elektrikçiye benim detaylı düşündüğümü ve yaptığımı o da yapmış, tebrik ediyorum bu konuda kendisini Elektrikçiye bu seçiminde çok yanlış seçim yapmıştır bu yüzden diyemem en doğrusunu yapmıştır bence. Çünkü klimanın demeraj akımını (ilk yol alma akımını) hesaplayıp aklınca öyle 2 katını seçebilmiştir bence. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol klimalar ilk çalıştırıldıklarında fazla akım çekebilirlerler doğru fakat yine de 32A çok fazla. Olsa olsa en fazla 20A sigorta takılmaliydı. Zaten 1.5mm2 kabloya 32A sigorta bağlanmaz, 1.5mm2 kablo en fazla 16A-20A arası akımı kaldırabilir. Yüksek amperli sigorta takayım, habire atıp durmasın başım ağrımasın diye düşünmüş arkadaş ama yanlış. Sonra akşam haberlerde klimadan çıkan yangın diye izleriz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı