Kodlanacak oyun fikri nasıl bulunur?

Mesajında direkt olarak gta yapmaya çalış demişsin ve açık dünya oyunlardan bahsetmişsin, oyunlarda açık dünya veya gta mekanikleri olması gibi bir zorunluluk yok. Bir oyunda görevde olmak zorunda değildir, oyunlardaki asıl eğlendiren şeyi çoğu oyuncu kaçırıyor, oyuncuyu asıl eğlendiren şey 5 saniyelik aralıklarla yaptığın aksiyonlardır, mesela gta da araba sürmek veya koşmak gibi, ardından bunları ne kadar farklı yaparsan ve bunları yaparken oyuncuyu ne kadar ödüllendirirsen oyunun o kadar sevilir ve başarılı olur. Ama çoğu açık dünya oyun bunu başaramadığı için oyuna görev sistemi ekliyor, gta ise çok farklı bir yerde oyuncuya 5 saniyelik oyun döngüsünde unique anlar yaşatabiliyor ve bunu gayet iyi seviyede yapıyor, gta görevler olmasa dahi eğlenceli bir oyun, görev de eklenince daha da eğlenceli hale geliyor.
Yahu ben onu mu kastediyorum, bu mekanikleri kullanırken hangisine yoğunlaşacağına karar verecek zaten. GTAlike≠GTA, JC gibi sadece kaos odaklı oyunlar da var bunun içinde, L.A. Noire gibi dedektiflik oyunları da. Hatta bu oyunlar GTA'lardaki 4 elementi de kullanıyor, 2-3 tanesi yeter (şahsi görüşüm burası, GTAlike olmaktan çıkıyor o zaman).

Ama fikir konusunda haklısınız, ben aklında bir kıvılcım var; GTA yapmaya çalışırken onun üstüne zaten yoğunlaşır diye düşünüp yazmıştım, arkadaşın kafasında hiç bir fikir yokmuş özür dilerim.
 
Hiç güleceğim yoktu :D arkadaş fikir sormuş, öneriler quixel, metahuman 3D, hikaye, modelleme, diğeri de GTA yapmaya çalış demiş 🤣 bir de yapamazsın diyen arkadaşlar var neye dayanarak diyorlar acaba?

Benim de kullandığım tekniklerden birini yazayım.

1. Fikir bulma
  • Bir A4 kağıdı al ve bunu 8 eşit bölgeye ayır.
  • Her bir bölüme 3 adet kelime yaz(mantıklı şeyler)
  • Ardından bu kelimeleri kullanarak eğlenceli bir şeyler bulmaya çalış.
Kelimeler rastgele olsun, kelime türetmek için bu siteyi kullanabilirsin Random Word Generator
En başta tam bir oyun fikri bulmaya çalışma sadece eğlenceli bir şeyler bulmaya çalış, gerçek hayattaki minik detayları yakalamaya çalışabilirsin. Bu şekilde toplam 8 adet eğlenceli fikir bul. Muhtemelen çoğu saçma şeyler olacak ama en az bir tanesini seç ve oyunlaştırmaya çalış, oyunlaştırma derken de hikaye kamera grafikler gibi detayları düşünme sadece oyuncu 5 saniyelik periyotlarda ne yapacak bunu düşün. Mesela FPS oyunların hepsinde ekranın ortasını doğru yere getirip tıklıyoruz, en fazla bu kadar detaylı olsun.

2. Analiz
Bu aşamada bulduğun oyun fikrine bazı sorular yönelteceksin, çok soru var ama bir kaçını yazayım gerisini de sen tamamla.
  1. Oyun yeterince basit mi?
  2. Amaç belli mi?
  3. Bu oyunu eğlenceli yapan nedir?
  4. Oyuncu aynı seviyeyi art arda 10 kere oynarsa her oynayışında farklı bir deneyim yaşayabilir mi?
  5. Oyuncuya verdiğin ödül alınan riskle orantılı mı?
Gibi sorular sor ve bu soruları cevaplayarak fikrine ufak geliştirmeler yap.

3. Fikri oluştur
Bu aşama da ise oyun fikrine son halini veriyoruz, mesela kontroller nasıl olacak, oyuncunun amacı ne? Oyunu art stili nasıl olacak gibi geri kalan detayları belirle. Hikaye ekleme kısmını da bu aşama da yapıyoruz ve bazı basit oynanış senaryoları üretiyoruz. Bunları da yaptıktan sonra oyunun iyi ve kötü yanlarını yazıyoruz, kötü yanlarını ana fikri çok bozmadan geliştirmeye çalışıyoruz. Destekleyici yan mekanikler ekleyebilirsin oyununa. Aynı zamanda oyuna güzel bir Metagame'de ekleyebilirsin.

Benden bu kadar, normalde bu tekniğin anlatımı çok daha uzun ve bunun gibi teknikler çok var biraz araştırmayla bulabilirsin bence.
Ne kadar teşekkür etsem az. İşte aradığım yorum.
 
Kodlama hakkında bilgin var mı? Veya hangi dilleri biliyorsun? Yanlış anlaşılmasın; zevkini kırmak istemem ama tek başına oyun yapma konusuna karşıyım.

Bence tek başına oyun yapma fikrine karşı çıkman çok saçma. Ben daha önce yaptığım oyunların neredeyse yarısından fazlasını tek başıma yaptım.
 

Geri
Yukarı