Köpek kısırlaştırmak

Makaleler
1
Yer
Tekirdağ
Dişi köpeğimi çok seviyorum ancak yavrularla uğraşabilecek bir aile değiliz. Ancak kendisiyle ilgilenebiliyoruz. Çiftleştirme yapamayacağımız için kızgınlık dönemlerinde acı/sıkıntı çekmesini istemiyorum. Bu yüzden de kısırlaştırmanın en uygun yol olduğunu düşünüyorum. Ancak bazı sorularım var.
1- Kimliği kayıp, yeni kimlik çıkartarak kısırlaştırma yapılabilir mi?
2- Yaklaşık ne kadar ücret gerekli?
3- Kısırlaştırma sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler neler?
4- Kısır köpekler kızgınlık dönemlerini yine yaşar mı?

Bizim erkek bir kedimiz var ona göre cevaplamak isterim. Yani tecrübeme göre.
  1. Kimliğini bir veterinerden yenileterek çıkartabilirsiniz. Yeni bir sağlık karnesi hazırlarlar. Bu sayede yapabilirsin.
  2. Ücreti veterinere ve kullandığı ilaca göre değişiyor. Fakat Tarım Bakanlığı'nın tesisine gidersen ücretsiz olarak da yapıyorlar. Bir arkadaşım orada yaptırmıştı ve çok ilgili olduklarını söyledi.
  3. Kısırlaştırma sonrası yeme düzeni bozuluyor biraz. Mama kabını dolu tutmayın sakın. Obez olur. Hatta biraz kısman gerekebilir mamasından. Az öğünler vermeni tavsiye edebilirler.
  4. Kızgınlık dönemi kalmıyor. Hatta biraz aptallaşıyor da:) N'oldu ya der gibi bakınıyor etrafa:) İlk dönemlerinde biraz fazla uyumak isteyebilir endişelenme sakın.

Bizim erkek bir kedimiz var ona göre cevaplamak isterim. Yani tecrübeme göre.
  1. Kimliğini bir veterinerden yenileterek çıkartabilirsiniz. Yeni bir sağlık karnesi hazırlarlar. Bu sayede yapabilirsin.
  2. Ücreti veterinere ve kullandığı ilaca göre değişiyor. Fakat Tarım Bakanlığı'nın tesisine gidersen ücretsiz olarak da yapıyorlar. Bir arkadaşım orada yaptırmıştı ve çok ilgili olduklarını söyledi.
  3. Kısırlaştırma sonrası yeme düzeni bozuluyor biraz. Mama kabını dolu tutmayın sakın. Obez olur. Hatta biraz kısman gerekebilir mamasından. Az öğünler vermeni tavsiye edebilirler.
  4. Kızgınlık dönemi kalmıyor. Hatta biraz aptallaşıyor da:) N'oldu ya der gibi bakınıyor etrafa:) İlk dönemlerinde biraz fazla uyumak isteyebilir endişelenme sakın.
İlaç demişsin ben ameliyatla yapılıyor sanıyordum :D Acaba ne kadar sürüyor kısırlaştırma işlemi? Tek doz mu veriyorlar yoksa ara ara gidip birkaç dozda mı hallediliyor? Veya kendimiz mamasına vs. mi katıyoruz?

İlaç demişsin ben ameliyatla yapılıyor sanıyordum :D
İlaç derken öyle hap gibi değil tabii:) Yani operasyon için kullandığı ilaçlar demek istedim:) Kısa bir işlem öyle uzun sürmüyor. Dediğim gibi operasyon için kullanılan ilaçlar, yani senlik bir şey değil:)

Kimlik çok da önemli değil. Yeni kayıt açılarak çıkartılabilir. Ama senelik aşılarını yaptırmadıysanız, yaptırmalısınız.

Kısırlaştırıldıktan sonra, kısırlaştırılmış köpek maması yemesi gerekiyor. Onun dışında, daha sakin ve mutlu bir hayatı olacaktır. Spesifik bazı hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşük olacak ve daha uzun ömürlü olacak.

Fiyatı ortalama 800 TL civarı olabilir. Bölgeye göre değişkenlik gösterir.

Belediyelerin veteriner hizmetlerinin görevi sahipli hayvanlar değil, sokak hayvanları ile ilgilenmektir. Genelde de özel bir kliniğe göre çok daha kötü şartlarda çalışırlar. Zorunlu olduğu için, sahipli hayvanların kuduz aşılarını yapabilirler ama...

Not; ameliyat yapılıyor. Kullanılan ilaçlar; anestezi, ağrı kesici ve ayıltıcı gibi ilaçlar. O ilaçların kalitesi önemli. Genelde de bu tip ilaçları kaliteli olandan kullanmak, veterinerin inisiyatifidir. Pahalı ve kaliteli ilaç kullandığı için fiyatı yükseltmezler. Genel fiyattan yaparlar işlemi.

Aklınıza takılan başka sorular varsa, yardımcı olmaya çalışırım.

Kimlik çok da önemli değil. Yeni kayıt açılarak çıkartılabilir. Ama senelik aşılarını yaptırmadıysanız, yaptırmalısınız.

Kısırlaştırıldıktan sonra, kısırlaştırılmış köpek maması yemesi gerekiyor. Onun dışında, daha sakin ve mutlu bir hayatı olacaktır. Spesifik bazı hastalıklara yakalanma olasılığı daha düşük olacak ve daha uzun ömürlü olacak.

Fiyatı ortalama 800 TL civarı olabilir. Bölgeye göre değişkenlik gösterir.

Belediyelerin veteriner hizmetlerinin görevi sahipli hayvanlar değil, sokak hayvanları ile ilgilenmektir. Genelde de özel bir kliniğe göre çok daha kötü şartlarda çalışırlar. Zorunlu olduğu için, sahipli hayvanların kuduz aşılarını yapabilirler ama...

Not; ameliyat yapılıyor. Kullanılan ilaçlar; anestezi, ağrı kesici ve ayıltıcı gibi ilaçlar. O ilaçların kalitesi önemli. Genelde de bu tip ilaçları kaliteli olandan kullanmak, veterinerin inisiyatifidir. Pahalı ve kaliteli ilaç kullandığı için fiyatı yükseltmezler. Genel fiyattan yaparlar işlemi.

Aklınıza takılan başka sorular varsa, yardımcı olmaya çalışırım.
Maddi durumlar dolayısıyla bazı zamanlar mamayla karışık ev yemeği veya sadece ev yemeği yiyebiliyor. Dışarıda bakıyorum zaten. Sorun olur mu kısırlaştırma sonrasında? Yoksa kısır köpek maması zorunlu mu?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı