Kötü Para Alışkanlıklarından Kurtulmanın 5 Yolu

KırmızıTarak

Hectopat
Katılım
27 Mayıs 2015
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
1.jpg


Hemen hepimiz parayla aramızın iyi olduğunu, iyi anlaştığımızı düşünürüz. Ama para yönetimi konusunda dikkat etmediğiniz noktalar varsa bunu en iyi, paranızın bittiği an yaşadığını pişmanlıkla anlarsınız. Yaptığınız birkaç harcama ile ilgili keşke diyorsanız, işte bu kötü alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. Keşke demek yerine sorunu kökten halletmeli ve tekrar aynı durumlara düşmemelisiniz.

Bütçenizde bir açık yaşıyor ve nedenini bulamıyorsanız, para harcama konusunda kötü bir alışkanlığınız var demektir. Örneğin sigara hem maddi hem de sağlık açısından kötü bir alışkanlıktır. Elbette sadece bu tarz alışkanlıklardan bahsetmiyor. Alışveriş tutkunu bir bayan, yakıt tüketimini düşünmeyen bir bay; hepsi birer kötü alışkanlığa işarettir. Her konuda olduğu gibi bu kötü alışkanlıklarınızdan da kurtulmanın yolları var.
Sizlerle bu yazım aracılığıyla bütçenizi, birikim ve yatırımlarınızı kötü etkileyen alışkanlıklarınızdan kurtulmanın 5 yolunu paylaşacağım.

1* Harcama Dürtülerinizi Engelleyin



Bir alışveriş krizi genellikle televizyonda gördüğünüz güzel bir bayan sonrasında tetiklenebilir ve gardırobunuzu açtığınızda mutsuz olabilirsiniz. Bu sebeple de acilen alışverişe çıkmak istersiniz ve çıkarsınızda. Ama ay sonu veya kredi kartı ödeme günü geldiğinde oldukça pişman olursunuz. Garip olan ise şudur; yaptığınız bu gereksiz harcama yüzünden pişman olmazsınız. Yaptığınız toplam harcama yüzünden pişman olursunuz ve çoğunlukla sorunun o alışveriş olduğunu bile anlamazsınız. İşte kurtulmanız gereken ilk alışkanlık da budur.
Harcamalarla ilgili dürtülerinizi engellemeye çalışın. Gardırobunuzda var olup giymediğiniz kıyafetlere göz atın, elinizdeki ürünlerle farklı kombinler yapmaya çalışın ve kesin – biçin. Ama o alışverişe çıkmaktan uzak durun. Aynı zamanda bu şekilde yapılan alışverişler sonucunda alınan kıyafetlerin de belki 1 kere giyildiği bir gerçektir.

2* Sıkı Bir Bütçeleme Planı



Kendinize belli hedefler koymanızı sağlayacak bütçeleme planları yapın. Aylık gelir ve giderlerinizi görebileceğiniz bir yere asın. Sonucunda elinizde kalan parayı da göz önüne alın. Gereksiz bir harcama yapmak yerine elinize kalan parayı biriktirerek diğer yaz için süper bir tatil ayarlayabileceğinizi, almak istediğiniz araba için iyi bir peşinat olacağını düşünün. Bu düşünceler sizin hedefleriniz olsun ve bunlara ulaşmak için çaba gösterin. İnanın ki, bu şekilde hedeflere ulaşmanız sizi anlık alışveriş tutkunuzdan çok daha mutlu edecektir.
Bütçeleme yaparak maddi gücünüzün de farkına varabilirsiniz. Bu sayede daha fazlasını kazanmak istersiniz. Bu noktada da para biriktirmek ve birikimlerini yatırımlarla değerlendirmek size isteklerinizi verecektir. Ayrıca kötü alışkanlıklardan kurtulmak için farklı alışkanlıklar kazanmak faydalı olur. Yatırım yapmak ise son derece faydalı bir alışkanlıktır.

3* Kredi Kartlarınızla Vedalaşın



Kredi kartlarınızdan kurtulmadığınız sürede istekleriniz doğrultusunda harcama yaparsınız. “Nasılsa taksitlendirerek ödüyorum, durumumu çok etkilemez” gibi düşünürsünüz. Ama kredi kartının ekstresi ile karşılaştığınızda durumun hiç de öyle olmadığını anlarsınız. Kendinize bu konuda söz verseniz bile çoğunlukla tutamazsınız. Çünkü kredi kartlarının inanılmaz bir kandırma potansiyeli buluyor. En iyisi bu kartlardan tamamen kurtulmak. Engelleyemediğiniz harcamalarınız varsa, kredi kartları en büyük tutkunuz olur. Bu alışkanlığınızdan kurtulmak için yapılacak en iyi şeyse; kredi kartı kullanmamaktır.

4* Sağlığa Zararlı Alışkanlıklardan Kurtulun



Sigara, alkol gibi alışkanlıklarınız varsa gerçekten ciddi anlamda para harcıyorsunuz demektir. Özellikle alkol almak için belli ortamlara da ihtiyaç duyulur. Bu ortamlarda da ne kadar harcadığınızın hiç ama hiç farkına varmazsınız. Nakdiniz kalmazsa, kredi kartlarına yüklenirsiniz. Bu konuda gerçekten çok kötü örnekler söz konusu. Ailesini geçindiremediği halde her gece içen aile reislerinin neden olduğu sorunları televizyonlarda mutlaka görüyoruz. Elbette her alkol alan böyledir demek yanlış olur. Ama sağlığınıza verdiğiniz zarar düşünüldüğünde gerçekten kötü bir alışkanlık olduğunu anlayacaksınız.

5* Evde Vakit Geçirin


Evde yemek yemek, dışarıda yemekten çok daha uygundur. Bu herkes tarafından bilinir; ama tek başına yaşayan kişilerseniz, yemek yapmakla uğraşmak istemezsiniz. Dışarıdan aperatif bir şeyler söyleyerek öğününüzü geçirirsiniz. Bu yemek için verdiğiniz para ise belki de 1 haftalık manav masrafınızdır. Basit bir şekilde tüketebileceğiniz ürünleri alıp, pratik yöntemlerle evinizde yapmak hem daha sağlıklı hem de daha ucuzdur. Mutlu eden finansal alışkanlık olarak da evcimen olmanızı, evinizde seveceğiniz köşeler yaratmanızı söylemiştik.

Kahvenizi evde içmek, arkadaşlarınızla ev toplantıları yapmak, sinema geceleri düzenlemek gibi fikirler, dışarıda yaptığınız aynı aktivitelerden daha ucuzdur. Ayrıca evde daha konforlu bir şekilde vakit geçirebilirsiniz. Kendinizi en ufak bir etkinlikte dışarı atma alışkanlığınızdan kurtulmak bile bütçenize inanılmaz bir katkı sağlayacaktır.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Eline sağlık güzel yazı olmuş. Ben parayı düzgün kullanıyorum gereksiz şeyler almıyorum. Sürekli toplayasım geliyor. Zaten sonra işe yarıyor topladığım para.
Bakkala bir şey almaya gidiyorum, o şey yoksa kesinlikle o parayı harcamak için bir şey alıyorum. Sonra eve gelip aldığım şeyin gereksiz olduğunu anlayınca...
Siz de sevdiğiniz bir şeylere bakın. Yemeyecekseniz almayın.
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı