Kolej mi devlet okulu mu?

157134

Kilopat
Katılım
22 Şubat 2017
Mesajlar
1.635
Makaleler
3
Çözümler
5
Pandemi döneminden ötürü sadece yarım dönem okula gittim ve neredeyse 1.5 yıldır okul yüzü görmeden 11. sınıfa geçiyorum. Uzaktan eğitimin kalitesi vasat, kendimiz çalışmak istesek günlük 8 ders canlı dersin ardından insanın tekrardan çalışası gelmiyordu. Bu yüzden 9 ve 10. sınıf benim için iyi geçmedi. Eğer bu sene de uzaktan eğitim olursa telef olur giderim.

Hal böyle olunca aklımıza özel okullar geldi. Geçen sene tam kapanma hariç neredeyse her gün 11 ve 12. sınıfları yüz yüze eğitime almışlar. Kimileri 9 ve 10. sınıfları da almış. Şimdi önümde iki seçeneğim var. Ya devlet okuluna gidip yanında dershane ile takviye alacağım ya da koleje geçeceğim. Fiyat olarak sorduğumuzda burada en kötü dershane 7-10 bin TL, eli yüzü düzgün olanlar 10-15 bin TL arasında değişiyor. Kolej fiyatlarını sorduğumuzda ise dershaneye göre gayet uygun fiyatlar çıkıyor. Bizim tanınırlık, kadro ve bütçemize uygun olarak belirlediğimiz kolej yüzdeliğime göre indirim yaparak 14 bin TL (eğitim, yemek, 2500 TL kitap) fiyat verdi.

Bize göre kolej daha ağır basıyor ama çok kararsız bir durumdayız. Kolejin programında her derse 2 hoca giriyor (biri AYT biri TYT anlatıyor), haftada 6 gün okul, 9.00-16.40 arası eğitim saatleri, ödevlendirme sistemi ve en az 10 senelik tecrübesi olup yaşı 50 üstü olmayan hocalar vaat ediliyor. Ayrıca beğenmediğimiz durumda geldiğim dönemin parasını verip çıkabiliyorum. Kendi okuluma gidip müdür ve müdür yardımcısı ile konuştuğumda ise kesinlikle özele gitmemem gerektiğini ve hepsinin para tuzağı olduğunu söylüyorlar. Özel okullarda rekabet ortamının oluşmayacağını, kendi seviyemde olmayan kişilerle eğitim alacağımı belirtiyorlar. Açıklarımı dershane veya özel hoca ile kapatmamı öneriyorlar.

Çok kararsız durumda olduğumuzu söylemiştim. Benim için kolej biraz daha ağır basıyor çünkü TYT altyapım zayıf olduğu için TYT ve AYT'yi birlikte vermeleri benim için çok iyi. Ayrıca tekrardan pandemi yüzünden kapanma olması durumunda büyük ihtimalle kapanmayacak olması da benim için çok büyük bir artı. Aslında benim tamamıyla özel okula karşı bir tavrım vardı ancak bu pandemi sürecinde 2 yılımın boşa gitmesi beni buna itti. Bunlardan yanında endişelendiğim şeyler ise seviye belirleme sınavında kötü sınıfa düşebilecek olmam. Seviye sınavlarında çıkan sonuca göre sınıflara yerleştirip eğitim düzenini değiştiriyorlar. TYT altyapım zayıf olduğu için kötü bir sınıfa düşersem orada bu süreci iyi geçirebileceğimden şüpheliyim. Başarı durumları ise bu sene iki okulda da dereceler vardı fakat unuttuğum için giremiyorum şu anda.

Sizce benim için hangisi daha iyi olur? Bu konuda deneyimli arkadaşları biliyorsanız etiketleyebilir misiniz?

Yüzdeliğim: %2.86
Sırasıyla 9 ve 10. sınıf yıl sonu puanı: 93,8622 ve 98,7018.
 
Dostum yaşımızda aynı yaşadıklarımız da aynı. Yaklaşık 1 ay önce ben de ailemle özel okul ve dershane arasında gidip geliyorduk. Özel okula göre değişse de genel olarak kolejlerde devlet okulu mantığı var. Öğretmenler öğrencilerin üzerinde fazla fokuslanamıyor. Ben sonuç olarak dershaneye gitme kararı aldım. Az kişinin olması ve ücretsiz psikolog desteği vermeleri büyük bir artıydı. 9 ve 10. sınıf müfredatlarıyla alakalı hiçbir şey bilmediğim için matematik anlamında beni zor günler bekliyor. Ara sıra sizi forumda yakalarsam durumunuzu sorarım tekrar. Sonuçta aynı sene sınava gireceğiz çalışma arkadaşı güzel olabilir :D

(Hocam düzeltme yapayım siz bayağı zeki bir arkadaşmışsınız gözüm korktu açıkçası. Ben size tavsiye vermekten vazgeçtim :D)
 
Hocam eğer çevrenizde isim yapmış ve güvenilir kolej yoksa dershane daha mantıklı ama %2'lik dilimde olduğunuz için dershanede daha mantıklı olabilir çünkü az kişi olması vs. sizi tatmin edebilir. Ama 15k'lık kolejler genelde iyi olmuyor gördüğüm kadarı ile.
 
Neye göre daha iyi? Siz gittiyseniz artı ve eksileri nedir?
İyi bir okula gidersen öğretmenler daha ilgili oluyolar. İyi bir devlet okulundaysan neredeyse aynılar fakat kolejin daha fazla artıları var. Hocalarla birebir ders alabiliyorsun gittiğin okul önemli bu konuda. Mesela bir koleje gidersin hocalarla birebir ders alamayabilirsin.

Kolej mezunu olduğum için daha iyi olduğunu söyledim.
 

Geri
Yukarı