Konya'da dahi deprem beklenmesi

Katılım
8 Nisan 2020
Mesajlar
6.569
Makaleler
7
Çözümler
63
Yer
Mile Marker LN 29.5, 51 Area.
Bildiğiniz üzere beklenen İstanbul depremi, Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerden sonra Konya güvenli bir bölge olarak yoğun göç almaya başladı ve insanlar Konya'da fay hattı olmadığını söylüyorlar, ancak bu yanlış bir bilgi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre Konya'da 1900-2016 yılları arasında büyüklüğü 5'ten büyük 9 adet deprem meydana gelmiş. Bu sayılar tabii ki bir yıkıma yol açacak kadar büyük değil, ancak Konya'da fay hattının kırılma ihtimalinin bulunduğunu belirtti Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık.

Fetullah Arık:
Konya'da 50 km büyüklüğünde bir fay zonu bulunuyor. Faya paralel ya da biraz daha dik gelen konumda daha küçük faylarla birlikte, Konya fayının bir bütün halinde kırılması gerçekleşirse ki, bu da ihtimal dahilinde, Konya'da 6 veya 6,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu büyüklükteki bir deprem, Konya'daki yerel zemin şartlarını ve yapı stokumuzla karşılaştırdığımız zaman ciddi bir hasar oluşturur.

Konya'da yaşayan birisi olarak geçen hafta Cumartesi günü Konya merkezli 3 büyüklüğünde bir deprem oldu ve 3 büyüklüğündeki bir depremi 2. katta bulunmama rağmen hissettim. Aynı zamanda geçen gün Ereğli merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Geçen sene de Konya merkezli bir deprem meydana gelmişti. Tekrar aynı zamanda hiçbir fay hattı bulunmayan Konya'nın Seydişehir ilçesinde de dün deprem meydana geldi, 2,2 büyüklüğünde.

Tekrar Konya'da yaşayan birisi olarak belirtmeliyim ki, burada eski yıllarda (2004 yılı olması gerek) deprem olmamasına rağmen yıkılan bir bina vardı, Zümrüt apt. Bu binada 90'dan fazla insan enkaz altında kalarak can verdi. Deprem olmamasına rağmen diyorum bakın, durduk yere çöktü bu bina. Burada 6 veya 6,5 gibi bir deprem olması durumunda birçok bina yıkılacak, Konya bir cehenneme dönecektir. Kaçak yapı çok, eski bina çok, ayakta zor duran binalar var deprem olmadığı halde.

Arkadaşlar Türkiye'de en güvenli yer Konya olabilir ancak bu Konya'da deprem olmayacağı anlamına gelmez. Her ihtimale karşı ailenizle bir deprem çantası hazırlayın, deprem olacağında ne yapacağınızla ilgili planlar yapın. Bunlar utanılacak konular değil, enkaz altında kalacak olursanız utanacak vaktiniz olmayacak.

Herkese iyi sosyaller.
 
Son düzenleme:
Fay hattı geçiyor muydu Konya'dan?
3567610_deceb928ff0be3f159abe811a8639551_640x640.jpg


Bu haritaya bakacak olursak Konya'nın bir kısmı 1. derece, bir kısmı 2. derece, bir kısmı da 3. derece deprem bölgesi. Yarısında deprem riski var diyebiliriz, bu yarısının da %30'luk bir kısmım 1. derece.
 
Son düzenleme:
Hacı yeni motor alacağım yapma ya çok yıkıcı olmaz diye düşünüyorum zaten fay hattı yok diye deprem olmaz diye bir şey yok her yerde depre mriski vardır.
 
Hacı yeni motor alacağım yapma ya çok yıkıcı olmaz diye düşünüyorum zaten fay hattı yok diye deprem olmaz diye bir şey yok her yerde deprem rriski vardır.
Çok yıkıcı olmaz diye düşünmeyin lütfen, 6,5 büyüklüğündeki bir deprem hafife alınacak bir deprem değil. Aynı zamanda biliyorsunuzdur, gerçekten Konya'daki evlerin bir çoğu hiç sağlam değil. Motorunuzu sıfır alacaksanız kasko ve sigorta yaptırın, ölmezseniz eğer karşılayacaklardır. Siz ümidinizi kaybetmeyin yine de ancak bunlar gerçekler üzücü bir şekilde. Aynı zamanda ben de konuda son kelimelerinizi anlatmaya çalıştım.
 
Çok yıkıcı olmaz diye düşünmeyin lütfen, 6,5 büyüklüğündeki bir deprem hafife alınacak bir deprem değil. Aynı zamanda biliyorsunuzdur, gerçekten Konya'daki evlerin birçoğu hiç sağlam değil. Motorunuzu sıfır alacaksanız kasko ve sigorta yaptırın, ölmezseniz eğer karşılayacaklardır. Siz ümidinizi kaybetmeyin yine de ancak bunlar gerçekler üzücü bir şekilde. Aynı zamanda ben de konuda son kelimelerinizi anlatmaya çalıştım.

Oturduğum binanın planlarını bir inceleyim motoru yer altına koyuyorum otoparka.
 
Oturduğum binanın planlarını bir inceleyim motoru yer altına koyuyorum otoparka.
Binanızdaki yöneticiyle konuşup deprem için kolon örneği aldırıp test yaptırabilirsiniz. Tabii ki konunun ciddiyetini anlatarak bunu isteyin, gidip de "hadi test yaptırak" gibisinden değil. Çünkü biraz maliyetli olabiliyor diye biliyorum.
 
Binanızdaki yöneticiyle konuşup deprem için kolon örneği aldırıp test yaptırabilirsiniz. Tabii ki konunun ciddiyetini anlatarak bunu isteyin, gidip de "hadi test yaptırak" gibisinden değil. Çünkü biraz maliyetli olabiliyor diye biliyorum.

Kirada oturuyoruz zaten ev sahibi olsak cepte para olsa sismik şeyden yaptırabilirdim de bilmiyorum belliydi bu tarz büyük depremler diğer yerleride canlandırır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı