Çözüldü Kopyala yapıştır yerine neden Rufus kullanılıyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

muhammetaci

Kilopat
Merhabalar benim sorum @Recep Baltaş ve @Ali Güngör'e. (Diğer arkadaşlarla da tartışabiliriz tabii ki) Rufus'un hala inatla kullanılma sebebini merak ediyorum? Ne zaman Rufus ile format atsam bir sıkıntı çıkıyor sistem kasıyor, yavaş çalışıyor, açılma süresi artıyor, gereksiz saçma sapan hatalar veriyor. Onun yerine kopyala yapıştır gibi daha basit ve daha sağlıklı yöntem varken niye Rufus? "Kopyala yapıştır çalışmaz." demeyin. Yüzlerce kez kopyala yapıştır ile format attım, kanıt olarak da video bırakıyorum.
(Ben sadece Windows 10 ve 8'den kesin olarak eminim, Windows 7de de aynı yöntem işe yarıyordu sanırım tam hatırlamıyorum.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
ISO dosyasının içeriğini kopyala yapıştır yaparsanız çalışır, doğru. ISO'nun kendisini yaparsanız olmaz. Ancak bu ne kadar sağlıklı? Peki Rufus neden kullanılıyor? Daha sağlıklı olması için diskin dosya sistemini tamamen silip yeni bir dosya sistemi altyapısı ile (GPT veya MBR) dosya sistemini yeniden yazıyor (FAT, NTFS, ExFAT, UDF veya FAT32) daha sonra ISO dosyasını açarak kalıp içerisindeki tüm dosyalara erişim sağlayarak teker teker aynılarını kopyalar. Ek olarak diske hata taraması da yaparak oluşabilecek dosya sistemi hatalarını yok ediyor. UEFI ve Legacy BIOS'lar için özel olarak hedef çerçevesi atamanıza olanak sağlıyor. Hibrit yani iki BIOS için de kullanılabilir yapabiliyor. Ek olarak Legacy BIOS'lar için özel iyileştirmeler de yapma imkanı sunuyor (ne kadar faydalı tartışılır).
Bende öyle yapmayı denemiştim Windows 7 ISO dosyasında çalışmıştı, Rufus beni 20 dakika bekletiyor şu an Windows 10 ISO dosyasını kopyala yapıştır yaparak deneyeceğim sonuçları yazarım.

Valla bunu ben de hiçbir zaman anlamadım. Raspberry Pi SD kartına OS atarken ben de kopyala yapıştır kullanıyorum öbür türlü (program kullanınca) hep bir sıkıntı çıkıyor.

Öncelikle USB veya DVD'yi Boot edebilmek için gerekli verileri girmeniz gerekmektedir. Yani direkt ISO dosyasının içini USB belleğe atarsanız bilgisayar USB görmez ve bunun için USB Boot edilebilir hale getirmeniz lazım. Rufus bunun için yazılmış en basit ve kullanımı kolay işletim sistemi Boot etme programıdır. 10 dk beklemeniz sizin bilgisayarınızdan ve USB belleğinizin hızından kaynaklıdır.

ISO dosyasının içeriğini kopyala yapıştır yaparsanız çalışır, doğru. ISO'nun kendisini yaparsanız olmaz. Ancak bu ne kadar sağlıklı? Peki Rufus neden kullanılıyor? Daha sağlıklı olması için diskin dosya sistemini tamamen silip yeni bir dosya sistemi altyapısı ile (GPT veya MBR) dosya sistemini yeniden yazıyor (FAT, NTFS, ExFAT, UDF veya FAT32) daha sonra ISO dosyasını açarak kalıp içerisindeki tüm dosyalara erişim sağlayarak teker teker aynılarını kopyalar. Ek olarak diske hata taraması da yaparak oluşabilecek dosya sistemi hatalarını yok ediyor. UEFI ve Legacy BIOS'lar için özel olarak hedef çerçevesi atamanıza olanak sağlıyor. Hibrit yani iki BIOS için de kullanılabilir yapabiliyor. Ek olarak Legacy BIOS'lar için özel iyileştirmeler de yapma imkanı sunuyor (ne kadar faydalı tartışılır).

Çözüm
Herkesin USB belleği aynı değil. Rehberleri bilen bilmeyen, herkes için yapıyoruz. USB belleği FAT32 olmayan adama kopyala deriz, kopayalar, çalışmaz gelip bize küfür eder.

Sana küfür etmeyeceği için senin derdin değil. Bana küfür edeceği için benim derdim ama. Sen sadece kendini düşünüyorsun. Ben herkesi hesaba katmak zorundayım.

Sen kopaya yapıştır yapmaya devam edebilirsin.

Ne zaman Rufus ile format atsam bir sıkıntı çıkıyor sistem kasıyor, yavaş çalışıyor, açılma süresi artıyor, gereksiz saçma sapan hatalar veriyor.

Ben bugüne kadar kaç sisteme Rufus USB belleği ile format attım bilmiyorum. Hiç sorun yaşamadım. Sen nasıl sorun yaşıyorsun anlamıyorum...

Herkesin USB belleği aynı değil. Rehberleri bilen bilmeyen, herkes için yapıyoruz. USB belleği FAT32 olmayan adama kopyala deriz, kopayalar, çalışmaz gelip bize küfür eder.

Sana küfür etmeyeceği için senin derdin değil. Bana küfür edeceği için benim derdim ama. Sen sadece kendini düşünüyorsun. Ben herkesi hesaba katmak zorundayım.

Ben bugüne kadar kaç sisteme Rufus USB belleği ile format attım bilmiyorum. Hiç sorun yaşamadım. Sen nasıl sorun yaşıyorsun anlamıyorum...

👍

Videoyu göremedik, nerede acaba?

Site hata vermiş fark etmedim, video uzantısı MP4 olmasına rağmen "uzantı desteği yok" tarzı bir hata verdi.

Google drive video link: VID_20200308_000035_0_COMPRESSED.mp4

Öncelikle USB veya DVD'yi Boot edebilmek için gerekli verileri girmeniz gerekmektedir. Yani direkt ISO dosyasının içini USB belleğe atarsanız bilgisayar USB görmez ve bunun için USB Boot edilebilir hale getirmeniz lazım. Rufus bunun için yazılmış en basit ve kullanımı kolay işletim sistemi Boot etme progra mıdır? 10 dk beklemeniz sizin bilgisayarınızdan ve USB belleğinizin hızından kaynaklıdır.

Legacy kurulum yapmış olursunuz. Ayrıca legacy’nin UEFI’den sorunsuz olduğunu iddia ettiniz.

Videoya bakarsanız sıkıntısız olarak BIOS'da gözüktüğünü ve UEFI olarak devam edebildiğimi görebilirsiniz.

Recep bey o zaman FAT32 ile biçimlendirilmesini önceden söylersiniz, eski MBR sistemler içinde Rufus ile yazılmasını önerirsiniz. Çok zor bir şey olmasa gerek.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı