Kotlin vs React Native vs Flutter

F710Kolu

Hectopat
Daha fazla  
Birkaç haftadır React Native üzerine çalışıyorum. Kotlin, React Native ve Flutter'dan native dil olmasından dolayı farklı. Böyle bir karşılaştırma yapmam da yanlış farkındayım. Ama size şunu soruyorum hangisi öğrenme açısından daha kolay. Kısa bir Front-End geçmişim var. Orta seviyede JavaScript biliyorum. Kotlin ve Flutter üzerinde çalışmak istesem hangi yazılım dilini öğrenmem lazım?

React Native'i 2 ay gibi süre kullandım fakat Build almak için expo hizmetlerini falan kullanmak gerekiyor ayrıca material 3 geçerken bir sürü sorunla karşılaşmıştım sonrasında bu sorunları Kotlin'de de yaşadım. Flutter'da material 3 kullanmak çok kolay geldi şimdilik Flutter'da kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Material 3 özelinde durumlar böyle bende :)

React Native'i 2 ay gibi süre kullandım fakat Build almak için expo hizmetlerini falan kullanmak gerekiyor ayrıca material 3 geçerken bir sürü sorunla karşılaşmıştım sonrasında bu sorunları Kotlin'de de yaşadım. Flutter'da material 3 kullanmak çok kolay geldi şimdilik Flutter'da kendimi geliştirmeye devam ediyorum. Material 3 özelinde durumlar böyle bende :)

Dediklerinizden bir şey anlayamadım hocam. Anlicanız daha yeniyim bu alanda.

Bunu anlamanın en iyi yani deneyerek kendin görmektir.

Denemekten korkma. Bir uygulama fikri düşün. Örneğin hesap makinesi, bir ui oluştur kafanda. Her 3 teknoloji için o ui tasarımı ve uygulamayı yap. Hangisi daha çok hoşuna gitti ise onla devam et. Sonuçta öğreniyorsun, zaman problemin yoktur diye düşünüyorum. Bunu yaparken zaman kaybın olacak mı? Evet olacak. Ama dediğim gibi zaman problemin yoksa bu yöntem güzeldir. Kendin deneyerek sevdiğin bir teknolojiyi seçeceksin, hemde diğer alternatifleri kullanımını öğrenmiş olacaksın.

Ben React Native, Java ve Swift kullanıyorum diye sana bunları önermem doğru olmaz.

Elinde belli bir proje, istediğin kalite, UI-UX, zaman gibi ölçütler olsaydı ona göre vs karşılaştırması yazılırdı.

Yanlış bilgi: Flutter Dart tabanlıdır
Flutter ve React Native JavaScript temelli Framework'ler. Kotlin ise kendisi bir programlama dili.
Her birinin kendine göre avantaj dezavantajları var.
Kotlin native olması sebebiyle Android'de daha performanslı Low level çalışılabiliyor.
React Native ise cross platform olması sebebiyle hem Android hem iOS geliştirme yapılabiliyor. Hatta ve hatta React Native-web adlı kütüphanelerle web uygulamaları tek projede gerçekleştirilebiliyor.
Maalesef Flutter hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Sadece syntax olarak React Native ile benzer bir yapıda olduğunu mobil cross platform geliştirilebildiğini söyleyebilirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Flutter ve React Native JavaScript temelli Framework'ler. Kotlin ise kendisi bir programlama dili.
Her birinin kendine göre avantaj dezavantajları var.
Kotlin native olması sebebiyle Android'de daha performanslı Low level çalışılabiliyor.
React Native ise cross platform olması sebebiyle hem Android hem iOS geliştirme yapılabiliyor. Hatta ve hatta React Native-web adlı kütüphanelerle web uygulamaları tek projede gerçekleştirilebiliyor.
Maalesef Flutter hakkında yeterli bilgiye sahip değilim. Sadece syntax olarak React Native ile benzer bir yapıda olduğunu mobil cross platform geliştirilebildiğini söyleyebilirim.
Flutter JavaScript temelli değil, dart temellidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı