Kripto nedir ve kripto kazmak için neden GPU kullanılıyor?

565148

Decapat
Katılım
19 Temmuz 2022
Mesajlar
643
Çözümler
8
Soracaksanız eğer söyleyeyim; yapmayacağım, bilgisayarımın özelliklerine bakarsanız zaten yapamam. Merak ediyorum ne işlerine yarıyor ki? (Hem kazan insanın hem de kazmasını sağlayan ve kripto vs.)

Benim tahmini olarak düşüncemi sorarsanız örnek veriyorum bir Cloud oluşturuyorlar oradan yapay zekayı geliştirmek vb şeyler yapıyolar derim. Böyle mi cidden yoksa başka bir şey mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ekran kartları normal cpu ya göre daha hızlı işlem yapıyor, bundan kaynaklı olarak aslında zincir oluşturuyor ekran kartları işlemlerin tamamlanması için bunda da senin kartın kullanıldığı için sana kripto ödüyorlar aslında şöyle düşün bir bankadan farklı bankaya para transferi yapılırken gönderici bankanın sunucusundan doğrulanır sonra merkez bankası sunucusundan işlem tamamlanıp alıcı banka sunucusuna gider para ve veriler. Alıcı adı soyadı, tutar, işlemler, iban, gibi bilgiler doğruysa tutar hesaba geçiyor bu işlemlerde yapılan transfer için kesilen eft ücreti gibi düşün o transfer ücreti sana ödeniyor gibi algılayabilirsin.
 
Hocam ekran kartları normal CPU'ya göre daha hızlı işlem yapıyor, bundan kaynaklı olarak aslında zincir oluşturuyor ekran kartları işlemlerin tamamlanması için bunda da senin kartın kullanıldığı için sana kripto ödüyorlar aslında şöyle düşün bir bankadan farklı bankaya para transferi yapılırken gönderici bankanın sunucusundan doğrulanır sonra merkez bankası sunucusundan işlem tamamlanıp alıcı banka sunucusuna gider para ve veriler. Alıcı adı soyadı, tutar, işlemler, IBAN, gibi bilgiler doğruysa tutar hesaba geçiyor bu işlemlerde yapılan transfer için kesilen EFT ücreti gibi düşün o transfer ücreti sana ödeniyor gibi algılayabilirsin.

Bu zincir olayı nedir ve ne işlerine yarıyor? Tam bilmiyorum, ben kârlarını merak ediyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hızlı madencilik anlamında sormuyorum yani bu kodları yazıp bedavaya veriyorlar insanlar para kazanıyor maden yapıp vs veya kriptolara para ödemeden kripto alıyorlar bu kodu yazanlar ve kriptonun sahiplerinin buradan kazancı ne?
Aşırı kafanız karışmış hocam anlattıklarınızla hiç ilgisi yok. Kısaca bir açıklama yapayım, eğer ayrıntılı bilgi isterseniz Bitcoin Whitepaper'ını okuyabilirsiniz.

Öncelikle kodları yazıp bedava vermek gibi bir kavram yok. Hangi kodları yazıyorlar, neyi bedava veriyorlar? Kafanızdaki şeyi anlamadım ama böyle bir şey yok.

Mining'de GPU kullanılmasının sebebi işlemciye göre daha hızlı hesaplama yapabilmesi. Mining'deki temel mantık ekran kartı gücüyle istenen görevi yerine getirmek. Bitcoin için buradaki görev kazım zorluğuna göre başında belli sayıda "0" bulunan, SHA-256 algoritmasıyla şifrelenmiş bir hash bulmaktır. Bitcoin ve GPU'yu aynı paragrafta kullandım diye yanlış anlaşılmasın, artık Bitcoin için GPU değil Asic Miner'lar kullanılıyor.

Madencilik ödülleri ise yapılan kripto para transferlerinin doğrulanmasında kazım yaparak destek olan kişiler için var. Eğer kazım yaparken doğru hash'i bulursan şuan 6.25 BTC kazanırsın, 2024 yılında Halving dediğimiz olaydan sonra bu ödül 3.125 BTC'ye düşecek. Halving olayı da Bitcoin enflasyonunu önlemek için var.

Bu hash'i tek bir madencinin bulması epey zor, o yüzden Mİning Pool dediğimiz sistemler geliştirildi. Her madenci bu pool'lara bağlanıp kazım gücüyle doğru orantılı olacak şekilde kazılan her kripto paradan pay alır.

Anlattığınız gibi ortada yapay zekayla ilgili bir şey yok, her şey transparan bir yapıda ilerliyor. Bitcoin açık kaynak kodlu bir sistem bu arada, arkada dönen alengirli işler yok ve olamaz da.
 
Mining'in olayı, bilgisayarına gelen enkripte edilmiş (yani şifrelenmiş) veriyi işleyip ağa dahil etmek, bunun sonucunda da her bir veri için para ödülü verilmesi.

Bu veriler, blockchain dediğimiz ağda yapılan her bir işlemin ta kendisi. Blockchain'de sunucu olmadığı için, her bir mining sistemi bir sunucu görevi görüyor. Bu bilgisayarlar da yapılan transfer, hesap oluşturma, ağa coin dahil edilmesi gibi işlemleri işliyorlar. Şifre çözüyorlar. Şifreli verilerden ham veri elde ediyorlar. Bu yüzden mining deniyor.

Bitcoin, Etherium gibi ağlar, henüz havuz doldurulmadığında oldukça kârlıydılar, çılgınlık bunlardan dolayı gerçekleşti zaten. Ancak şu an bu birimlerin ağları, coin barındırabileceği üst sınırlara ulaştığı için yalnızca transfer vb. işlemler çözülüyor. Bunun getirisi de fazla olmadığı için zarar etme olasılığın yüksek.

Şimdi, olay şifre kırma olunca ve GPU da bu konuda en başarılı bilgisayar parçası olunca, haliyle iş GPU'ya yükleniyor. Bu kadar basit. Ortada herhangi bir yapay zeka vs. yok, tamamen sistemi ayakta tutmak ve genişletmek üzere kurulmuş, paraya dayalı bir kazan-kazan sistemi. Nvidia CTO'su da bu yüzden "Mining insanlığa hiçbir katkıda bulunmadı." şeklinde sözler söyledi zaten.
 

Technopat Haberler

Geri
Yukarı