Kripto para fiyatları neden bir anda düştü?

Arkadaşlar bu iş arz talep işi. Yani benim oo süper fiyat satayım dediğim yerde, senin oo süper fiyat alayım demen gerekmekte.

Piyasa hareketleri de bu sebep ile oluyor. Kasım/Aralık/Ocak, mevcut yükseliş trendi ile 100k bekleniyordu, gelmedi, üstüne de 65'lerden 30'lara geldik.

Bu ne demek, piyasa büyümek istiyor, ama hedef konmuş, 100k gelince ne olacak satcaz düşecek.. büyümek için ne lazım, hacim yani para. bu sebep ile Balina olarak tabir edilen büyük oyuncular ne yapıyor, ellerindeki ürünleri satıyor, piyasaya para sokuyor. Ancak bu para, yeni gelen küçük oyuncuların parası. Yani 100k gelmeden fiyatı kırıp, beklenileri ters yapıp kendi kuralları ile düzeni yönetiyor.

Aşağıda basit rakamlarla senaryoyu size özetleyeyim

1- büyük oyuncular satış yapıyor ceplerine nakit koyup bekliyor ( BTC 65kdan başlayıp 40k ya kadar satıyor atıyorum 1000 tane BTC satıyor ve 50 milyon dolar cebe koyuyor)(bunu kademe kademe yapıyor ki, biz ceylanları ürkütmüyor, arada es/pas yapıp bekliyor küçük yükselmeler ile aklımızı karışmasına ve herkesin korkup zaten daha da düşecek demesine izin vermiyor, bak çıkıyor hissine izin veriyor)

2- piyasada elinde coin olan küçük tüketici kendi içinde ya elindeki tutup bekliyor, ya da daha da düşecek diye satış yapıyor, bu da sürü etkisi yaratıyor. Satış rakamları iyicene artıyor. (küçük oyuncu psikolojisine göre 50bin altında satıyor genelde(%20 düşüş) bu da 1. sıradaki balinanın en az 100 katında bir para demek genelde. Bu da aslında bizim küçüklerin cebindeki pararnın büyüklere gitmesi demek.

3- iyicene satış rakamları arttıkça fiyat daha da düşüyor. İlk başta balina dediğimiz kişinin attığı satış adımı, artık çığ gibi büyümüş kontrol edilemeyen bir süreklenmeye dönüşüyor. ( ani kırmızı mumlar, saatlik günlük vs tek mumda %20-30 değişimler oluyor. İnsanlar panik ile ne yapacağını bilmiyor. İncek mi çıakcak mı tamamen kontrolü kaybediyor. Ve genellikle ters işlem ile hatalı karar veriyorlar, elinde coin olan satıyor, cash olan alıyor.

4- fınal.

Bu noktada, 1. Maddedeki büyük abiler, kendilerince uygun gördüğü yerden genelde%60-80 arası düşüşten, toplama yapıyor. 1. maddedeki abi için konuşalım, cebinde 50 milyon var, BTC olmuş 30 bin. Hoop kademe kademe alım yapıyor. Tam rakam 1666 tane BTC ama biz ceylanları korkutmamak ve kıllandırmamak için kademe kademe. Yaklaşık 1500 tane BTC alıyor.

Sonuç:

Ne oldu, 1. maddedki büyük abi elindeki BTC rakamını 1000'den 1500'e çıkardı. Onun aldığı 500 BTC'nin parasını biz ödedik :) bizlerde, korku panik ile, ya sattık elde kalmadı, ya da kendimizce 45/40/50 neyse artık ne kadar düşmesine sabır ettiysek, o noktadan aldık ama şu an 30k. Hala daha %40'a yakın zarardayız.

Bu sebep ile, bir işlem açtığınızda şu kurallara kesin uyun.

1-) unutabileceğiniz para ile yatırım yapın. Oradan gelecek paraya bağlı olmayın. Giderse gitsin diyebilin. Oradan gelecek para ile fatura borç vs ödemeyin.
2-) önce para sonra zaman yatırın. Hangi tarihte almış olursanız olun, 2 sene sonrasına bakın. Zarar eden bir nokta yok. O yüzden zaman en büyük sermayemiz değerlendirin bunu.
3-) coin almadan önce ne aldığınızı bilin. Sağdan soldan duymak ile olmaz. Paranızı neye yatırdığınızı bilin. Atıyorum 25 sene önce Nokia hisse senedi almak ayrı bir şey, bugün almak başka bir şey (Apple varken Nokia almak) aldığınız coin ne iş yapar neye çözüm sunar bilin. Mesela BTC ne iş yapar ETH ne iş yapar, eminim %90 bilmiyor.
5-) giriş ve çıkış noktanızı almadan bilin. Ya hedefi para ya da zaman koyun. Dereyi geçerken eşek (plan/strateji) değiştirmeyin.
4-)ne kadar ekmek o kadar köfte. 10 dolar ile 100milyon dolar hayali kurmayın. Güzel bir söz var kar cebe yakışır diye. Onun haricindeki beklentler piyango çıkmasını beklemek. Yakın zamanda X500 X10000 vs yapan coinler var evet ama gerçekten o coini dipten alıp, en üste kadar bekleyeceğinizi düşünüyor musunuz? Atıyorum shıba en populer zıplamaya sahip. 0,0000000000001 den 10 dolar ile aldığınız coin, 1000 dolara hadi abartıyorum, 10bin dolara gelince satmayacak mısın? 6 ay sonra 1milyon dolar olunca tüh mü diyeceksin. Hiç hayale kapılmayın öyle olmuyor, tecrübe ile sabit :)
dikkat: Kesinlikle yatırım tavsiyesi vs değildir. Tecrübesel kişisel nottur
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı