Kubuntu Macerası: Matebook 13 ve Kubuntu

@SideWinder hocam Kubuntu'da piliniz kaç saat dayanıyor? Benimki 4-5 saat arasında değişiyor arttırmak için ne yapmalıyım? Hangi yazılımları kullanmalıyım?

En çok etkileyen ekran parlaklığı kardeşim. Sonra işlemci geliyor, işlemciler genelde Max %10 kadar undervolt kaldırır bu da eğer 45W ise 4.5W anlamına geliyor yani aşırı bir etkisi olmaz.

En çok etkileyen ekran parlaklığı kardeşim. Sonra işlemci geliyor, işlemciler genelde Max %10 kadar undervolt kaldırır bu da eğer 45W ise 4.5W anlamına geliyor yani aşırı bir etkisi olmaz.

Evet ekran da oldukça etkiliyor. Ancak Undervolt pek doğru değil. Zira Undervolt işlemciden işlemciye ve platformdan platforma değişiyor.

Mesela ben i5 8265U'ya Undervolt yaptım, -130 mV kadar işlemci voltajını düşürdüm. Turbo Boost değerlerini de sınırladım. Bu sayede normalde 30, Turbo Boost II ile 50 Watt'a kadar çıkan işlemcim; normalde 20 Watt, Turbo Boost ile en fazla 28 Watt'a kadar çıkıyor:

Bu sayede işlemci de serin çalışıyor. Ayrıca sıcaklık ve Watt değerleri düştüğü için, Thermal Throttling ve Power Throttling daha geç oluyor.

Haklısın işlemcinin gücünü kısıtlamanın kötü yanı ne biliyor musun? İşlemci işlemin ihtiyacı olduğu kadar güç harcar, yani sen işlemci gücünü 28 Watt'a düşürürsen 50 Watt güç isteyen bir işlemi ortalama 2 saniyede yaparken 50 Watt olduğu zaman 1 saniyede yapar ve dinlenmeye geçer yani aslında bu işlemci gücü kısıtlama işlemi sana sadece vakit kaybettirir ancak harcadığı enerji aynı olacaktır.

Bu doğru değil.

İşlemcinin, işlemleri yapma kriteri çalışma frekansıdır, yani GHz. (Bir diğeri de IPC'dir) İşlemci çalışma frekansında stabil olduktan sonra ne kadar Watt çektiğinin ya da ne kadar voltaj verdiğinin (sağlıklı sınırlar içerisinde) bir önemi yoktur.

Dikkat edersen üstteki mesajımda iki terimden bahsettim: Thermal Throttling ve Power Throttling.

U serisi işlemcilerin temel Watt değerleri çok düşüktür, mesela 8265U için 20 Watt. Ancak Trubo saat hızlarıyla bu değerler 50 Watt'a kadar çıkıyor. Çünkü işlemci, 3.2 GHz olan temel frekansını Turbo Boost ile 3.9 GHz'ye çıkartıyor.

Şimdi, frekans 3.9 GHz'ye çıkıncı perfomans artıyor. Ancak işlemcinin çektiği güç ve ürettiği sıcaklık da ciddi derecede artıyor. Ve işlemci kendini çok daha önce dizginleyip, 2.5 GHz civarlarına düşüyor. Yani 100 birimlik bir işlemin 20 biriminde 3.9 GHz ile çalışıyorsa, kalan 80 birimi 2.5 GHz civarında yapıyor. Hal böyle olunca da performans düşüyor. Bu olaylara Thermal Throttling ve Power Throttling diyoruz.

Undervolt ile (özellikle mobil cihazlarda) önlenmeye çalışılan şeylerden birisi de bu: İşlemcinin çabuk yorulması. Sen voltajı düşürünce, Turbo frekansını da 3.9 GHz değil, 3.5 ya da 3.6 GHz yapınca, işlemci yüksek frekanslarda daha yüksek kalıyor. Bu sayede yapılacak işi daha hızlı yapıyor.

Dediğim gibi, Watt sadece işlemcinin tükettiği elektriktir. İşlemcinin bir işlemi ne kadar sürede yapacağını saat hızı belirler.

Bunu, attığım konuda da görebilirsin:

Son düzenleme:
Ben bahsettiğim şeyi intelin dökümanlarında okumuştum ama tekrar bulabilirmiyim bilmiyorum. Genel görüş işlemci hızının ve gücünün sınırlanmasının bir kazanç sağlamadığı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…