Kubuntu Macerası: Matebook 13 ve Kubuntu

Herkese merhaba.

Birkaç gün önce, Elementary OS Macerası adlı konuda, laptobum için güzel ve stabil bir Linux dağıtımı aradığımdan bahsetmiştim. Bu amaçla ilk başta masaüstü bilgisayarımda Elementary OS'u denedim. Gerçekten güzel bir işletim sistemi, tasarımı ve çalışması güzel. Ancak bazı beğenmediğim tarafları vardı ve en önemlisi, laptobumun Wi-Fi adaptörü ile uyumlu değildi.

Elementary OS'u masaüstü bilgisayarımda bıraktım ve başka bir platform aramaya başladım. Reddit'te Matebook 13 ile alakalı açılmış konuları gezerken, bir kişinin popüler çoğu Linux dağıtımını laptopta denemiş olduğunu ve en iyi çalışanın Kubuntu olduğuna karar verdiğini gördüm. İlginç şekilde, Kubuntu gerçekten güzel çalışıyordu. Bİraz inceledikten sonra kullanmaya karar verdim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kubuntu sitesinden 20.04.1 ISO'sunu indirip Type C bir belleğe Rufus ile GPT olarak yazdım. Sonrasında, laptobumun NVMe SSD'sinden 60GB alanı Kubuntu için ayırdım. Son olarak USB'den Boot ettim ve 5 dakika bile sürmeden Kubuntu kurulmuş oldu. Kurulum esnasında Wi-Fi'ye bağlanmasına ve sistem ile 3. parti sürücüleri indirmesine izin verdim, Elementary OS'da olduğu gibi gerekli sürücüleri sorunsuz bir şekilde indirdi.

Kubuntu_info_1.jpg


Matebook 13 için ilk izlenimler:
  • Wi-Fi ve Bluetooth kartı sorunsuz çalışıyor.
  • Ekran gayet iyi, 2K çözünürlük alabiliyorum, ayrıca parlaklık seviyesi Windows'a göre daha iyi geldi, sanırım oto parlaklıktan dolayı.
  • Klavye sıkıntısız çalışıyor.
  • Klavye üzerinde bulunun fonksiyon tuşları sıkıntısız çalışıyor.
  • Touchpad sıkıntısız çalışıyor, ancak tek dokunmayla tıklama hareketi çalışmadı. Belki bir çözümü vardır ancak harici fare kullandığım için önemli değil.
    • Güncelleme: Kubuntu içindeki touchpad menüsü karıştırınca, hareketler için ayarları buldum. One tap, scrool ve natural scroll ayarlarını aktifleştidim.
  • Pil performansı ve yüzdesi gayet iyi, pil yönetimi Windows'a göre daha iyi.
  • Cihaz ciddi anlamda serin çalışmaya başladı. Yüklediğimden beri neredeye hiç fan sesi duymadım, harici monitörde olmama rağmen.
  • RAM kullanımı Windows'a göre daha iyi.

Şahsen aradığım dağıtımı bulduğumu söyleyebilirim. Laptobun performansı açısından daha iyi oldu. Daha serin ve pil süresi daha iyi.

Sorularınızı cevaplayabilirim. :)

Kubuntu_info_2.jpg


Kubuntu_info_3.jpg


Kubuntu_info_4.jpg


Ve bu da kurulum sonrası. :)

20200826_234317.jpg


Bir aylık kullanım sonrası:

Kubuntu.png
 
Son düzenleme:
Teşekkürler, bu bilgiyi de öğrenmem iyi oldu. :)

AMD bir ekran kartınız varsa, sürücülerde sıkıntı çıkmayabiliyor. Ama Nvidia tarafında, sıkıntılar olabiliyor. Nvidia, AMD göre daha muhafazakar, kaynak kodları açısından.
 
Kubuntu'ya nasıl macOS görünümü verdiğiniz hakkında bir rehber var mı? Konu içerisinde varsa acaba ben mi gözden kaçırdım.
 
Kubuntu'ya nasıl macOS görünümü verdiğiniz hakkında bir rehber var mı? Konu içerisinde varsa acaba ben mi gözden kaçırdım.

Kullandığım paketleri paylaşmıştım aslında. Tam olarak macOS denemez ama fazlasıyla macOS'dan esinlendiğim doğru. :)

Müsait olursam bir rehber yapabilirim belki. :)
Yeni bir macera:

 
Son düzenleme:
@SideWinder hocam bende de aynı laptobun MX250 ekran kartlı versiyonu var. Fakat bende Kubuntu'da ses açma, kapama, sessize alma ve mikrofonu açıp kapama tuşları çalışmıyor.

Kubuntu'yu kurarken 3. parti sürücüleri indirmesine izin verdiniz mi acaba?
 
Her donanımda çalışmayabiliyor, mesela bende 3. parti sürücüleri kurmama rağmen çalışmadı. Yine de sürücüleri kurmamız gerekiyor tabi.

Yok arkadaş benimle aynı laptobu kullanıyormuş. Bende saydığı özelliklerin hepsi çalışıyordu, hatta çoğu Linux dağıtımında çalışıyor, özellikle Ubuntu tabanlı.
 
Yok arkadaş benimle aynı laptobu kullanıyormuş. Bende saydığı özelliklerin hepsi çalışıyordu, hatta çoğu Linux dağıtımında çalışıyor, özellikle Ubuntu tabanlı.
O zaman doğru, sürücüleri kurmamış olabilir.
Eğer yine çalışmazsa alternatif olarak da KDE neon da çok takdir ettiğim ve sevdiğim bir dağıtım, bunu da deneyebilir.
 

Geri
Yukarı