Kullanıcılar için sanal 7.1 faydalı mı yoksa faydasız mı?

Uzun süreden beri çoğu kulaklık inceleme konularında değişiktir ki 7.1 çok iyi olmaması kötü diyen ve buna karşı çıkan 7.1 gerekli değil stereo gayet iyi ve sanal 7.1 gereksiz diyen kişilerin tartışmasını görüyorum ve bunun için de bir konu açmak istedim ve karşınızda ise kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım 7.1 yararlı mı yoksa yararsız mı konum.

Öncelikle güncel olarak kullandığım ve 7.1 deneyimlediğim ürünleri bir sıralayalım. 1 sene 5 aydan beri kullandığım E900 Pro bulunmakta halk dili ile drop Plus diyebiliriz, blackshark v2, G733, Logitech G PRO, Void Elite, Delta S, Cloud 2 diyebiliriz bir de Sennheiser GSP300 var o stereo deneyimi ve ayrı bir seviye.

Bunların içinde ise 7.1 olarak beni doyurabilen Delta s - G733- blackshark V2 ve G PRO oldu neredeyse eşit bir Surround deneyimi sunduklarını söyleyebilirim. En düşük ise Cloud 2 oldu benim için rezalet olduğunu belirteyim.

Ancak 7.1 değerlendirmemi uzun süre boyunca deneyimlediğimden kendi ürünüme bakarak yapacağım nasıl olsa piyasa da sanal 7.1 diye bas bas bağıran birçok kalitesiz ürün var ve 7.1 deneyimlerinin kendi ürünüme benzer olduğunu düşünmekteyim ki deneyimlediklerimden birçoğu öyle.

Öncelikle ne olduğunu açıklayalım. Sanal 7.1'in tüm olayı bize gelen sesi alıp farklı konumlara dağıtarak çevreliyormuş gibi bir his yaratması tamamen bundan ibaret ve bunu yaparken de maalesef ses kalitesinden ödün veriyoruz. Basslar biraz daha ön plana çıkıyor bu olayda ve buna bağlı olarak ses seviyesi de biraz artıyor eğer elinizin altında varsa deneyin bu şekilde bir hissiyat alacağınızı düşünüyorum.

Oyun ve müzik için değerlendirmek gerekirse bence 7.1 müzik keyfini biraz da olsa arttıran bir özellik benim için böyle 8D müzikler harici tabii. Müziklere ayrı bir hava katıyor benim düşüncem bu yüzden de 7.1 açık şekilde kullanıyorum rekabetçi oyunlar oynamadığımdan dolayı. Eğer müzik dinliyorsanız 7.1 açarak dinlemenizi önerebilirim güzel bir etki yaratıyor.

İş oyun kısmına gelince böyle değil maalesef. Herkes yok 7.1 aç üsteki adamı duyarsın falan diyor hikaye. 8D müzik açıp dinleyenler varsa aranızda stereo ile sesin nereden geldiğini nereden gelmediğini rahatlıkla ayırt edebiliyorsunuz ancak 7.1 açıldığı anda soldaysa ne kadar solda, sağda ise ne kadar sağda, arkada ise ne kadar arkada olduğunu anlayamıyorsunuz ve her şey birbirine giriyor çünkü sanal 7.1 sesi dağıtıyor. Bakın kim ne derse desin tam olarak soldan gelen bir ses sol arka çapraz ve sol ön çapraza dağılırsa nereden geldiğini anlaşılmaz. Bu yüzden oyunlarda kısacası ses kasma olayında çok büyük dezavantaj ortaya çıkıyor.

1656160236326.png


Gördüğünüz üzere sağ sol arka sesi 3 farklı parçada ve her biri kendi içinde 2'ye ayrılacak şekilde alıyor. Diyeceksiniz hayır sağ ve sol 3 farklı parça içinde ama merak etmeyin o left back ve right back olarak geçenler arkadan ses veriyor ve ön önce bulunan Center ve woofer işe yaramaz bir gösterge, 7.1 değil direkt 6 aslında. :D

Çizdiğim yerden yola çıkarak tam soldan gelen ses hem sol çaprazdan geliyor hem de sol önden geliyor, aynı şey sağ için de geçerli. İster sağ arkadan isterse de sol arkadan gelen bir ses olsun bunu da sol arkaya bölüyor. Fark anlaşılıyor tamamen alıyor demiyorum ne kadar bir taraftan baskın olarak geldiği hissedilse de diğer taraftan da aynı sesi duyuyorsunuz ve karıştırıyorsunuz. Bu da ses kasmayı daha da zorlaştırıyor maalesef.

7.1'in oyunda çok iyi olduğunu savunan arkadaşların eksik olduğu tek şey ise deneyim. Daha önce 7.1 olmasa da 4.1 ses sistemi deneyimim oldu ve bunu BF1 oyununda denemiş bulundum 6.1'de olabilir ancak kesin 4 tane hoparlör ve 1 tane subwoofer olduğunu hatırlıyorum ve sağ arkadan gelen ses direkt olarak sağ arkadan geliyordu hiçbir şekilde sağ öndeki hoparlörden ses gelmiyordu ve bunu yapan abi ise odanın her köşesine hoparlör dağıtmıştı ve ilk yaptığım şey arkama bakmak oldu. Ancak bu olayını sanaldan yapmaya çalıştıklarında ses ön tarafa da yansıyor.

Bir de stereo için yapalım bunu.

1656161484237.png


Şu şekilde göstereyim sağ ve soldan gelen ses kaynakları kendi tarafını kaplayacak şekilde ses gönderiyor ve hissiyat olarak düşünürsek etrafında bulunan dairenin tamamında nokta nokta ses kaynaklarının olduğunu ve bunların dümdüz şekilde ses dalgalarını yolladığını düşünelim bu tür bir hissiyat veriyor ve sesin tam olarak nereden geldiğini tam olarak olmasa da tam olarak hangi bölgeden geldiğini anlayabiliyoruz bu şekilde de gelen sesleri oyunlarda ayırt edebilmemiz çok daha kolay ve rahat hala geliyor.

Buna dayanarak ise stereo sesin oyun için çok daha iyi bir deneyim ve ses ayırt edilebildiğini söyleyebilirim. Sanal 7.1 ise sesi dağıttığından ve biraz daha bassları arttırdığından bence daha hoş bir müzik deneyimi sağlıyor oyun anlamında ise Dark Souls-Elden Ring gibi epik müzikleri olan oyunlarda da güzel bir deneyim sunuyor tabii benim için.

Tabii her zamanki gibi 7.1'i oyunlarda kullanmak veya kullanmamak, günlük kullanımda kullanıp kullanmamak kullanıcının kararına bağlı.

Ki elimde bulunan ve yaklaşık 14-15 seneden beri kullandığım Creative A200'ün ses kalitesi kendi kulaklığımdan çok daha iyi bir seviyede olduğunu söyleyebilirim.

Burada illaki ses alanında uzman kişiler olacaktır eğer bir yanlış anlatımım bulunuyorsa bunları düzeltirlerse sevinirim bu düzeltmeleri konuyu düzene sokmak için kullanırım ki daha doğru bilgilerden faydalanabilsin.

İllaki yanlışım olacaktır ben insanların anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalıştım sadece. İnşallah yazım bu konuda yardımcı olabilmiştim iyi günler dilerim.
 
Gerçek 7.1 kulaklık olan Asus Rog Centurion kullandım 8 ay kadar. Pratikte yön kasılmıyor o küçücük hoparlörlerle. Üstelik küçük sürücüler sesi kalitesiz veriyor. Film ve özellikle müzikte berbatlar.
Sanal surroundı uygulayan yazılımların iki yaklaşımı var kabaca.
Biri ses seni sarsın diye sesi dağıtıyor. Film ve müzikte iyi oluyor ama müzikte şarkının orjinalini bozuyor. Arka planda kalması istenen ses veya enstürman öne çıkıyor vs.
Diğeri sesi topluyor. Oyun için aradığımız bir özellik. Ses kaynağı belirginleşmeli ve biz de oyunda yönümüzü değiştirdikçe ses kaynağındaki değişmelerden sesin kaynağını doğru sezebilelim. Gerçek hayat deneyiminde ses kaynağına ne oluyorsa ona benzer değişimler yaşatan sanal surrounda sezgisel olarak daha kolay alışırız.
Eğer oyun motoru stereo ses veriyorsa sanal surround çok ters tepiyor. Tarkov oyunu buna örnek. Kaliteli oyun ses motorları ses kartları ve USB kulaklıklarının yaptığı sanal surround işini kendisi yapıyor zaten. Tek yapmanız gereken kulaklık için oyunda doğru ses ayarını seçmeniz ve oyununa göre EQ ile istediğiniz sesleri ön plana çıkarmaya çalışmanız.
 
Birkaç tane var, örneğin ASUS ROG theta 7.1 (zaman ayarlı):
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Yine de bunlara rağmen çevresel ses isteyenler için ses sahnesi geniş arkası açık kulaklıklar öneriliyor; Sennheiser HD 800 s gibi. Mesela ben de üstteki theta yerine gider sundara veya 6xx alırdım.

Bunlar vardı unutmuşum benim hatam. Ki bu ürünlere para vermek pek akıl karı değil bence. Kullanmam ben şahsen bedava verilmediği sürece.

Gerçek 7.1 kulaklık olan ASUS ROG centurion kullandım 8 ay kadar. Pratikte yön kasılmıyor o küçücük hoparlörlerle. Üstelik küçük sürücüler sesi kalitesiz veriyor. Film ve özellikle müzikte berbatlar.
Sanal Surround'ı uygulayan yazılımların iki yaklaşımı var kabaca.
Biri ses seni sarsın diye sesi dağıtıyor. Film ve müzikte iyi oluyor ama müzikte şarkının orijinalini bozuyor. Arka planda kalması istenen ses veya enstürman öne çıkıyor vs.
diğeri sesi topluyor. Oyun için aradığımız bir özellik. Ses kaynağı belirginleşmeli ve biz de oyunda yönümüzü değiştirdikçe ses kaynağındaki değişmelerden sesin kaynağını doğru sezebilelim. Gerçek hayat deneyiminde ses kaynağına ne oluyorsa ona benzer değişimler yaşatan sanal surrounda sezgisel olarak daha kolay alışırız.
Eğer oyun motoru stereo ses veriyorsa sanal Surround çok ters tepiyor. Tarkov oyunu buna örnek. Kaliteli oyun ses motorları ses kartları ve USB kulaklıklarının yaptığı sanal Surround işini kendisi yapıyor zaten. Tek yapmanız gereken kulaklık için oyunda doğru ses ayarını seçmeniz ve oyununa göre EQ ile istediğiniz sesleri ön plana çıkarmaya çalışmanız.

Benim ürünüm dediğiniz sesi yayan tipte ve oyunlarda cidden kötü oluyor. Müzik kısmında o kadar kötü değildi açıkçası bassın vurması ve genel olarak tek kulağım açık kullanmam da buna etkili olmuş olabilir.

Konuda belirttiğim ürünler 7.1 anlamında başarılı ama ben yine de 7.1 açma olayının meraktan yapılmasını tavsiye ederim. Var diye açıp öyle kullanmak cidden saçmalık.

Ben 7.1 ile kullanıyorum yalan yok 2 sebebim var yukarıda bahsettiğim üzere ki bazen kapayıp kullanıyorum o kadar rahatsız ediyor ki anlatamam.

Elimde yüksek seviye bir ürün olmadığından sizin dediğiniz toplama mı yoksa yayma mı olduğunu test edemiyorum.

Bu akşam herhangi bir oyuna girmezsem şu KZ EDX'i EQ ile kendi zevkime göre ayarlayacağım birkaç oyunda da deneyip yeni bir konu ile buraya geleceğim zaten.
 
Son düzenleme:
Uzun süreden beri çoğu kulaklık inceleme konularında değişiktir ki 7.1 çok iyi olmaması kötü diyen ve buna karşı çıkan 7.1 gerekli değil stereo gayet iyi ve sanal 7.1 gereksiz diyen kişilerin tartışmasını görüyorum ve bunun için de bir konu açmak istedim ve karşınızda ise kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım 7.1 yararlı mı yoksa yararsız mı konum.

Öncelikle güncel olarak kullandığım ve 7.1 deneyimlediğim ürünleri bir sıralayalım. 1 sene 5 aydan beri kullandığım E900 Pro bulunmakta halk dili ile drop Plus diyebiliriz, blackshark v2, G733, Logitech G PRO, Void Elite, Delta S, Cloud 2 diyebiliriz bir de Sennheiser GSP300 var o stereo deneyimi ve ayrı bir seviye.

Bunların içinde ise 7.1 olarak beni doyurabilen Delta s - G733- blackshark V2 ve G PRO oldu neredeyse eşit bir Surround deneyimi sunduklarını söyleyebilirim. En düşük ise Cloud 2 oldu benim için rezalet olduğunu belirteyim.

Ancak 7.1 değerlendirmemi uzun süre boyunca deneyimlediğimden kendi ürünüme bakarak yapacağım nasıl olsa piyasa da sanal 7.1 diye bas bas bağıran birçok kalitesiz ürün var ve 7.1 deneyimlerinin kendi ürünüme benzer olduğunu düşünmekteyim ki deneyimlediklerimden birçoğu öyle.

Öncelikle ne olduğunu açıklayalım. Sanal 7.1'in tüm olayı bize gelen sesi alıp farklı konumlara dağıtarak çevreliyormuş gibi bir his yaratması tamamen bundan ibaret ve bunu yaparken de maalesef ses kalitesinden ödün veriyoruz. Basslar biraz daha ön plana çıkıyor bu olayda ve buna bağlı olarak ses seviyesi de biraz artıyor eğer elinizin altında varsa deneyin bu şekilde bir hissiyat alacağınızı düşünüyorum.

Oyun ve müzik için değerlendirmek gerekirse bence 7.1 müzik keyfini biraz da olsa arttıran bir özellik benim için böyle 8D müzikler harici tabii. Müziklere ayrı bir hava katıyor benim düşüncem bu yüzden de 7.1 açık şekilde kullanıyorum rekabetçi oyunlar oynamadığımdan dolayı. Eğer müzik dinliyorsanız 7.1 açarak dinlemenizi önerebilirim güzel bir etki yaratıyor.

İş oyun kısmına gelince böyle değil maalesef. Herkes yok 7.1 aç üsteki adamı duyarsın falan diyor hikaye. 8D müzik açıp dinleyenler varsa aranızda stereo ile sesin nereden geldiğini nereden gelmediğini rahatlıkla ayırt edebiliyorsunuz ancak 7.1 açıldığı anda soldaysa ne kadar solda, sağda ise ne kadar sağda, arkada ise ne kadar arkada olduğunu anlayamıyorsunuz ve her şey birbirine giriyor çünkü sanal 7.1 sesi dağıtıyor. Bakın kim ne derse desin tam olarak soldan gelen bir ses sol arka çapraz ve sol ön çapraza dağılırsa nereden geldiğini anlaşılmaz. Bu yüzden oyunlarda kısacası ses kasma olayında çok büyük dezavantaj ortaya çıkıyor.

Eki Görüntüle 1431209

Gördüğünüz üzere sağ sol arka sesi 3 farklı parçada ve her biri kendi içinde 2'ye ayrılacak şekilde alıyor. Diyeceksiniz hayır sağ ve sol 3 farklı parça içinde ama merak etmeyin o left back ve right back olarak geçenler arkadan ses veriyor ve ön önce bulunan Center ve woofer işe yaramaz bir gösterge, 7.1 değil direkt 6 aslında. :D

Çizdiğim yerden yola çıkarak tam soldan gelen ses hem sol çaprazdan geliyor hem de sol önden geliyor, aynı şey sağ için de geçerli. İster sağ arkadan isterse de sol arkadan gelen bir ses olsun bunu da sol arkaya bölüyor. Fark anlaşılıyor tamamen alıyor demiyorum ne kadar bir taraftan baskın olarak geldiği hissedilse de diğer taraftan da aynı sesi duyuyorsunuz ve karıştırıyorsunuz. Bu da ses kasmayı daha da zorlaştırıyor maalesef.

7.1'in oyunda çok iyi olduğunu savunan arkadaşların eksik olduğu tek şey ise deneyim. Daha önce 7.1 olmasa da 4.1 ses sistemi deneyimim oldu ve bunu BF1 oyununda denemiş bulundum 6.1'de olabilir ancak kesin 4 tane hoparlör ve 1 tane subwoofer olduğunu hatırlıyorum ve sağ arkadan gelen ses direkt olarak sağ arkadan geliyordu hiçbir şekilde sağ öndeki hoparlörden ses gelmiyordu ve bunu yapan abi ise odanın her köşesine hoparlör dağıtmıştı ve ilk yaptığım şey arkama bakmak oldu. Ancak bu olayını sanaldan yapmaya çalıştıklarında ses ön tarafa da yansıyor.

Bir de stereo için yapalım bunu.

Eki Görüntüle 1431230

Şu şekilde göstereyim sağ ve soldan gelen ses kaynakları kendi tarafını kaplayacak şekilde ses gönderiyor ve hissiyat olarak düşünürsek etrafında bulunan dairenin tamamında nokta nokta ses kaynaklarının olduğunu ve bunların dümdüz şekilde ses dalgalarını yolladığını düşünelim bu tür bir hissiyat veriyor ve sesin tam olarak nereden geldiğini tam olarak olmasa da tam olarak hangi bölgeden geldiğini anlayabiliyoruz bu şekilde de gelen sesleri oyunlarda ayırt edebilmemiz çok daha kolay ve rahat hala geliyor.

Buna dayanarak ise stereo sesin oyun için çok daha iyi bir deneyim ve ses ayırt edilebildiğini söyleyebilirim. Sanal 7.1 ise sesi dağıttığından ve biraz daha bassları arttırdığından bence daha hoş bir müzik deneyimi sağlıyor oyun anlamında ise Dark Souls-Elden Ring gibi epik müzikleri olan oyunlarda da güzel bir deneyim sunuyor tabii benim için.

Tabii her zamanki gibi 7.1'i oyunlarda kullanmak veya kullanmamak, günlük kullanımda kullanıp kullanmamak kullanıcının kararına bağlı.

Ki elimde bulunan ve yaklaşık 14-15 seneden beri kullandığım Creative A200'ün ses kalitesi kendi kulaklığımdan çok daha iyi bir seviyede olduğunu söyleyebilirim.

Burada illaki ses alanında uzman kişiler olacaktır eğer bir yanlış anlatımım bulunuyorsa bunları düzeltirlerse sevinirim bu düzeltmeleri konuyu düzene sokmak için kullanırım ki daha doğru bilgilerden faydalanabilsin.

İllaki yanlışım olacaktır ben insanların anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalıştım sadece. İnşallah yazım bu konuda yardımcı olabilmiştim iyi günler dilerim.

1. dezavantaj olarak bahsettiğin şey kayıtların streo alınmasından dolayı olabilir mi?

Uzun süreden beri çoğu kulaklık inceleme konularında değişiktir ki 7.1 çok iyi olmaması kötü diyen ve buna karşı çıkan 7.1 gerekli değil stereo gayet iyi ve sanal 7.1 gereksiz diyen kişilerin tartışmasını görüyorum ve bunun için de bir konu açmak istedim ve karşınızda ise kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım 7.1 yararlı mı yoksa yararsız mı konum.

Öncelikle güncel olarak kullandığım ve 7.1 deneyimlediğim ürünleri bir sıralayalım. 1 sene 5 aydan beri kullandığım E900 Pro bulunmakta halk dili ile drop Plus diyebiliriz, blackshark v2, G733, Logitech G PRO, Void Elite, Delta S, Cloud 2 diyebiliriz bir de Sennheiser GSP300 var o stereo deneyimi ve ayrı bir seviye.

Bunların içinde ise 7.1 olarak beni doyurabilen Delta s - G733- blackshark V2 ve G PRO oldu neredeyse eşit bir Surround deneyimi sunduklarını söyleyebilirim. En düşük ise Cloud 2 oldu benim için rezalet olduğunu belirteyim.

Ancak 7.1 değerlendirmemi uzun süre boyunca deneyimlediğimden kendi ürünüme bakarak yapacağım nasıl olsa piyasa da sanal 7.1 diye bas bas bağıran birçok kalitesiz ürün var ve 7.1 deneyimlerinin kendi ürünüme benzer olduğunu düşünmekteyim ki deneyimlediklerimden birçoğu öyle.

Öncelikle ne olduğunu açıklayalım. Sanal 7.1'in tüm olayı bize gelen sesi alıp farklı konumlara dağıtarak çevreliyormuş gibi bir his yaratması tamamen bundan ibaret ve bunu yaparken de maalesef ses kalitesinden ödün veriyoruz. Basslar biraz daha ön plana çıkıyor bu olayda ve buna bağlı olarak ses seviyesi de biraz artıyor eğer elinizin altında varsa deneyin bu şekilde bir hissiyat alacağınızı düşünüyorum.

Oyun ve müzik için değerlendirmek gerekirse bence 7.1 müzik keyfini biraz da olsa arttıran bir özellik benim için böyle 8D müzikler harici tabii. Müziklere ayrı bir hava katıyor benim düşüncem bu yüzden de 7.1 açık şekilde kullanıyorum rekabetçi oyunlar oynamadığımdan dolayı. Eğer müzik dinliyorsanız 7.1 açarak dinlemenizi önerebilirim güzel bir etki yaratıyor.

İş oyun kısmına gelince böyle değil maalesef. Herkes yok 7.1 aç üsteki adamı duyarsın falan diyor hikaye. 8D müzik açıp dinleyenler varsa aranızda stereo ile sesin nereden geldiğini nereden gelmediğini rahatlıkla ayırt edebiliyorsunuz ancak 7.1 açıldığı anda soldaysa ne kadar solda, sağda ise ne kadar sağda, arkada ise ne kadar arkada olduğunu anlayamıyorsunuz ve her şey birbirine giriyor çünkü sanal 7.1 sesi dağıtıyor. Bakın kim ne derse desin tam olarak soldan gelen bir ses sol arka çapraz ve sol ön çapraza dağılırsa nereden geldiğini anlaşılmaz. Bu yüzden oyunlarda kısacası ses kasma olayında çok büyük dezavantaj ortaya çıkıyor.

Eki Görüntüle 1431209

Gördüğünüz üzere sağ sol arka sesi 3 farklı parçada ve her biri kendi içinde 2'ye ayrılacak şekilde alıyor. Diyeceksiniz hayır sağ ve sol 3 farklı parça içinde ama merak etmeyin o left back ve right back olarak geçenler arkadan ses veriyor ve ön önce bulunan Center ve woofer işe yaramaz bir gösterge, 7.1 değil direkt 6 aslında. :D

Çizdiğim yerden yola çıkarak tam soldan gelen ses hem sol çaprazdan geliyor hem de sol önden geliyor, aynı şey sağ için de geçerli. İster sağ arkadan isterse de sol arkadan gelen bir ses olsun bunu da sol arkaya bölüyor. Fark anlaşılıyor tamamen alıyor demiyorum ne kadar bir taraftan baskın olarak geldiği hissedilse de diğer taraftan da aynı sesi duyuyorsunuz ve karıştırıyorsunuz. Bu da ses kasmayı daha da zorlaştırıyor maalesef.

7.1'in oyunda çok iyi olduğunu savunan arkadaşların eksik olduğu tek şey ise deneyim. Daha önce 7.1 olmasa da 4.1 ses sistemi deneyimim oldu ve bunu BF1 oyununda denemiş bulundum 6.1'de olabilir ancak kesin 4 tane hoparlör ve 1 tane subwoofer olduğunu hatırlıyorum ve sağ arkadan gelen ses direkt olarak sağ arkadan geliyordu hiçbir şekilde sağ öndeki hoparlörden ses gelmiyordu ve bunu yapan abi ise odanın her köşesine hoparlör dağıtmıştı ve ilk yaptığım şey arkama bakmak oldu. Ancak bu olayını sanaldan yapmaya çalıştıklarında ses ön tarafa da yansıyor.

Bir de stereo için yapalım bunu.

Eki Görüntüle 1431230

Şu şekilde göstereyim sağ ve soldan gelen ses kaynakları kendi tarafını kaplayacak şekilde ses gönderiyor ve hissiyat olarak düşünürsek etrafında bulunan dairenin tamamında nokta nokta ses kaynaklarının olduğunu ve bunların dümdüz şekilde ses dalgalarını yolladığını düşünelim bu tür bir hissiyat veriyor ve sesin tam olarak nereden geldiğini tam olarak olmasa da tam olarak hangi bölgeden geldiğini anlayabiliyoruz bu şekilde de gelen sesleri oyunlarda ayırt edebilmemiz çok daha kolay ve rahat hala geliyor.

Buna dayanarak ise stereo sesin oyun için çok daha iyi bir deneyim ve ses ayırt edilebildiğini söyleyebilirim. Sanal 7.1 ise sesi dağıttığından ve biraz daha bassları arttırdığından bence daha hoş bir müzik deneyimi sağlıyor oyun anlamında ise Dark Souls-Elden Ring gibi epik müzikleri olan oyunlarda da güzel bir deneyim sunuyor tabii benim için.

Tabii her zamanki gibi 7.1'i oyunlarda kullanmak veya kullanmamak, günlük kullanımda kullanıp kullanmamak kullanıcının kararına bağlı.

Ki elimde bulunan ve yaklaşık 14-15 seneden beri kullandığım Creative A200'ün ses kalitesi kendi kulaklığımdan çok daha iyi bir seviyede olduğunu söyleyebilirim.

Burada illaki ses alanında uzman kişiler olacaktır eğer bir yanlış anlatımım bulunuyorsa bunları düzeltirlerse sevinirim bu düzeltmeleri konuyu düzene sokmak için kullanırım ki daha doğru bilgilerden faydalanabilsin.

İllaki yanlışım olacaktır ben insanların anlayabileceği bir şekilde anlatmaya çalıştım sadece. İnşallah yazım bu konuda yardımcı olabilmiştim iyi günler dilerim.
streo kullanan oyuncuların performansında düşüş olması muhtemel, duyma yetisinin konfor alanında kendini geliştirmesi beklenemez
 
1. dezavantaj olarak bahsettiğin şey kayıtların streo alınmasından dolayı olabilir mi?

Olabilir ancak dezavantaj dezavantajdır sebebi her ne olursa olsun.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı