Arda Gündoğdu
Hectopat
Daha fazla
- RAM
- 8gb 3200mhz single chanell
- SSD veya HDD modeli
- NVMe micron 3400 512gb ssd
- Ekran kartı
- Rtx 3050 95w
- İşlemci
- i5 12500H
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Yeni bir laptop aldım ve daha önce ekran kartı olan bir laptop kullanmadığım için bazı sorunların sebebini anlayamıyorum. Şimdi soruna gelirsek başlıkta gördüğünüz gibi bir durum var. 8 GB kullanılabilir bellek görüyorum ki zaten bilgisayarda da 8 GB var. Fakat oyunlarda veya boşta görev yöneticisine baktığımda bu 8 GB'tın yaklaşık 4 GB'Ti hiçbir uygulama açık olmamasına rağmen dolu gözüküyor(ek 1). Görev yöneticisinde RAM kullanımlarını topladığımda en fazla 800 MB görünmesine rağmen(ya da kullanıcılardan baktığımda) %60 küsurlerde kullanım gösteriyor. Veya bir oyuna girdiğimde oyun 2/3 GB RAM kullanımın üstüne çıkamıyor (GTA 5, Forza Horizon 4). Bu durum yüzünden de RAM darboğazı yiyorum (ekran kartı kullanımı %50 60'lerde dolaşıyor.) Bu biraz da Single chanell RAM'den de kaynaklı fakat yine de 8 GB' RAM olmasına rağmen 4 GB'tını kullanbilmek çok saçma. Benim merak ettiğim acaba bunun sebebi ekran kartına paylaşılan RAM olabilir mi ve sebebi buysa nasıl önüne geçebilirim. Teşekkrüler.
(EK1)
(EK1)