Çözüldü Kullanılabilir bellek 8 GB olmasına rağmen 4 GB kullanılıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Arda Gündoğdu

Hectopat
Yer
Giresun
Daha fazla  
RAM
8gb 3200mhz single chanell
SSD veya HDD modeli
NVMe micron 3400 512gb ssd
Ekran kartı
Rtx 3050 95w
İşlemci
i5 12500H
Öncelikle merhaba arkadaşlar. Yeni bir laptop aldım ve daha önce ekran kartı olan bir laptop kullanmadığım için bazı sorunların sebebini anlayamıyorum. Şimdi soruna gelirsek başlıkta gördüğünüz gibi bir durum var. 8 GB kullanılabilir bellek görüyorum ki zaten bilgisayarda da 8 GB var. Fakat oyunlarda veya boşta görev yöneticisine baktığımda bu 8 GB'tın yaklaşık 4 GB'Ti hiçbir uygulama açık olmamasına rağmen dolu gözüküyor(ek 1). Görev yöneticisinde RAM kullanımlarını topladığımda en fazla 800 MB görünmesine rağmen(ya da kullanıcılardan baktığımda) %60 küsurlerde kullanım gösteriyor. Veya bir oyuna girdiğimde oyun 2/3 GB RAM kullanımın üstüne çıkamıyor (GTA 5, Forza Horizon 4). Bu durum yüzünden de RAM darboğazı yiyorum (ekran kartı kullanımı %50 60'lerde dolaşıyor.) Bu biraz da Single chanell RAM'den de kaynaklı fakat yine de 8 GB' RAM olmasına rağmen 4 GB'tını kullanbilmek çok saçma. Benim merak ettiğim acaba bunun sebebi ekran kartına paylaşılan RAM olabilir mi ve sebebi buysa nasıl önüne geçebilirim. Teşekkrüler.
(EK1)

ram kullanımı.png

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-01-22 094608.png
    Ekran görüntüsü 2024-01-22 094608.png
    39,2 KB · Görüntüleme: 61
Çözüm
Öncelikle Görev Yöneticisi'ndeki değerleri toplamayla kullanılan bellek miktarına ulaşmanız pek mümkün değil. Siz istiyorsunuz ki kullanılan tüm bellek miktarı işlemler sekmesinde görünsün. O sekme kabaca bilgisayarınızda çalışan tüm programların ve uygulamaların yanı sıra, çalışan tüm arka plan işlemlerini ve Windows işlemlerinin bir listesini içermekte. İşletim sisteminin bizzat kendi tarafından kullanılan miktarı da hesaba katacaksınız.

Ayrıca kullanıcılar sekmesinde, mevcut kullanıcı tarafından hangi kaynakların tüketildiği ve hangi uygulamaların kullanıldığı listelenmekte. Sadece oraya bakarak toplam RAM tüketimini hesaplayamazsınız.

(RTX 3050'ye ayrılmış 4 GB yazıyor).

Tam olarak nerede yazıyor bu? Görsellerde göremedim. Cihaz bilgilerinde de 7.71 GB kullanılabilir olarak görünüyordu.
Öncelikle Görev Yöneticisi'ndeki değerleri toplamayla kullanılan bellek miktarına ulaşmanız pek mümkün değil. Siz istiyorsunuz ki kullanılan tüm bellek miktarı işlemler sekmesinde görünsün. O sekme kabaca bilgisayarınızda çalışan tüm programların ve uygulamaların yanı sıra, çalışan tüm arka plan işlemlerini ve Windows işlemlerinin bir listesini içermekte. İşletim sisteminin bizzat kendi tarafından kullanılan miktarı da hesaba katacaksınız.

Ayrıca kullanıcılar sekmesinde, mevcut kullanıcı tarafından hangi kaynakların tüketildiği ve hangi uygulamaların kullanıldığı listelenmekte. Sadece oraya bakarak toplam RAM tüketimini hesaplayamazsınız.

(RTX 3050'ye ayrılmış 4 GB yazıyor).

Tam olarak nerede yazıyor bu? Görsellerde göremedim. Cihaz bilgilerinde de 7.71 GB kullanılabilir olarak görünüyordu.

Çözüm

Bİlgi için teşekkür ederim. Dediğim ayırlmış bellek şu:
Ekran görüntüsü 2024-01-22 115821.png

Bu kısımdan emin olamadığım için kesin yorum yapamayacağım. Bildiğim kadarıyla adanmış GPU belleği ekran kartında bulunan VRAM, paylaşılan bellek ise (gerektiği zaman) RAM'den alınan miktar. Acaba ekran kartı belleği yetersiz kaldığında direkt buradan mı tokatlıyor yoksa bu durum sabit olarak mı böyle bilmiyorum. Donanıma ayrılmış bellek kısmına bakacak olursak bir anormallik görünmüyor.

Bende GTX 1070 Ti 8 GB var mesela. Adanmış olarak 8 GB, paylaşılan GPU belleği olarak da 8 GB gösteriyor. Hani eğer sabit olarak RAM'den tokatlıyor olsaydı yarısı gitmiş olurdu diye düşünüyorum. Şu an Windows 10 22H2 sürümündeyim ve yaklaşık 4 GB civarı kullanılıyor. 16 GB RAM mevcut.

Sizin durumunuzla bunun çok da alakası yok gibi. Mevcut işletim sisteminin 5.1 GB yerine 1 GB RAM harcayacak hali yok sonuçta. Siz oraya mecburi bir 8 GB RAM daha ekleyeceksiniz.

Son düzenleme:
Bu kısımdan emin olamadığım için kesin yorum yapamayacağım. Bildiğim kadarıyla adanmış GPU belleği ekran kartında bulunan VRAM, paylaşılan bellek ise (gerektiği zaman) RAM'den alınan miktar. Acaba ekran kartı belleği yetersiz kaldığında direkt buradan mı tokatlıyor yoksa bu durum sabit olarak mı böyle bilmiyorum.

Bende GTX 1070 Ti 8 GB var mesela. Adanmış olarak 8 GB, paylaşılan GPU belleği olarak da 8 GB gösteriyor. Hani eğer sabit olarak RAM'den tokatlıyor olsaydı yarısı gitmiş olurdu diye düşünüyorum.

Sizin durumunuzla bunun çok da alakası yok gibi. Mevcut işletim sisteminin 5.1 GB yerine 1 GB RAM harcayacak hali yok sonuçta. Siz oraya mecburi bir 8 GB RAM daha ekleyeceksiniz.
evet her türlü 8gb ram daha ekleyeceğim. Bir de laptop olduğu için işlemcinin ekran kartına paylaşılan bi 4gb da var. acaba ondan olabilir mi? 2. bir soru olarak ta 8gb ram almak yerine 16 gb ram alıp 8+16 ram kullanmak bi sakınca yaratır mı acaba, yani iki belleğin de eşit değerde mi olması lazım?

Acaba ondan olabilir mi?

Kullanılabilir bellek miktarında absürt bir belirti yok. 8 GB RAM'in 7.71'i kullanılabilir durumda.

İkinci sorunuz için merakınızı giderecek olursam;

Benim tavsiyem; eğer sorunları minimuma indirgemek istiyorsanız birebir aynı bellekten alın.

Tavsiyeye ihtiyacınız var ise yeni bir konu açarsınız. Bilenler yardımcı olur.

Kullanılabilir bellek miktarında absürt bir belirti yok. 8 GB RAM'in 7.71'i kullanılabilir durumda.

İkinci sorunuz için merakınızı giderecek olursam;

Benim tavsiyem; eğer sorunları minimuma indirgemek istiyorsanız birebir aynı bellekten alın.

Tavsiyeye ihtiyacınız var ise yeni bir konu açarsınız. Bilenler yardımcı olur.
çok teşekkürler. iyi günler dilerim

onu bios ayarlarından yapman lazım yalnız bence yapmana gerek yok böyle çok daha iyi bende 50 serisi rtx laptop var ve tamamlıyor ekran kartı vram şuan yeterliyse çekmiyordur ilerde bir kaç sene içerisinde zorlayıcı oyunlar veya programlar çıktığında bu işine yarar işte o zaman kullanmak istediği vram den kullanır bunlarda sorun yok sana tavsiyem 16 cg lık bir ram daha ekletmen normalde 4 cg ekran kartı var ama 8 cg olarak görüyoruz ramden almış durumda sorun yok

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı