Kullanışlı Linux uygulamalarınız nelerdir?

CPU-X, arada bir işlemci sıcaklığına bakıp Windows'a sövüyorum. Arada 10 dereceden fazla fark oluyor.

Evet, arka plada işlemciyi yoracak bir servis olmadığından öyle.
Ben de EndevourOS'un KDE sürümünü kullanıyorum. Ram kullanımı konusunda şaşırttı bayağı. Normalde diğer KDE ortamlı dağıtımlar, 1.2 GB falan Ram tüketir boşta. EndevourOS KDE 600 MB tüketiyor ve KDE yani. Her detayı özelleşiyor neredeyse. Plank Dock bile yükledim.

Linux'ta her sey optimize calismadigindan kaynakli optimize calismayan ilgili uygulama Islemci sicakligini fena artiriyor.
Olabilir, ben tarayıcı ile boştaki sıcaklığına bakmıştım sadece.

Filelight. Windows'ta da var. Olayı klasörlerin ne kadar yer kapladıklarını göstermek. Gereksiz şeyleri bulup silmenize olanak sağlıyor.

OnlyOffice. MS Office alternatifi olarak LibreOffice'ten daha çok seviyorum. OnlyOffice de LibreOffice gibi open-source.

Yakuake. Terminal emülatörü. KDE'de kullanılabiliyor.

Micro. Standart text editörü kısayollarına sahip bir TUI text editörü. Nano ve VI gibi garip kısayolları yok. CTRL + S, dosyayı kaydediyor, CTRL + Q çıkıyor. Kod editleme için de kullanılabiliyor.

Zoxide. Fuzzy find kullanan bir cd alternatifi. Daha önce gittiğiniz lokasyonları hatırlıyor ve bunlar arasında hızlıca dolaşmanıza olanak sağlıyor terminaldeyken.

Aklıma daha gelen olursa eklerim buraya.

Zoxide. Bir terminal aracı ama terminal için oldukça kullanışlı. Uzun isimli bir klasöre bir girdiğinde daha sonraları bütün yolu yazmak yerine sadece o isimi yazarak klasöre girebilmeyi sağlıyor.

Mesela /mnt/DataSSD/AI/anime_image_dataset/dataset/vncg/vncg-jxl/vncg-0000 klasörüne bir kere z komutu ile girdikten sonda bir daha bütün yolu yazmanız gerekmiyor, sadece z vncg-0000 komutu ile klasöre girebilirsiniz.

Zoxide. Bir terminal aracı ama terminal için oldukça kullanışlı. Uzun isimli bir klasöre bir girdiğinde daha sonraları bütün yolu yazmak yerine sadece o isimi yazarak klasöre girebilmeyi sağlıyor.

Mesela /mnt/DataSSD/AI/anime_image_dataset/dataset/vncg/vncg-jxl/vncg-0000 klasörüne bir kere z komutu ile girdikten sonda bir daha bütün yolu yazmanız gerekmiyor, sadece z vncg-0000 komutu ile klasöre girebilirsiniz.
Ya bu terminal komutlarını yazmayı öğrensem, ben böyle dünya kadar komut geliştiririm ki. Baksana alt tarafı dizinleri for döngüsü ile tarıyor ve cd çalıştırıyor eşlenen ile :D.

Hatta daha iyisini buldum. Örneğin herhangi var olan bir dosyası arayıp, düzenleme.

Örnek terminalde proje geliştiriyorum ve ilk birkaç harfinin girdim, sonuna .c ekledim diyelim. İlgili dosyayı da ev klasöründe arasın, hemen bulur ve düzenleme moduna geçer.

Yakuake. Terminal emülatörü. KDE'de kullanılabiliyor.
Birazcık kötü bir terminal emülatörü. Konsole daha güzel yani.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı