Kursa veya salona gitmeden boks öğrenilir mi?

JuhaBach

Hectopat
Selam, boks öğrenmek istiyorum fakat yakınımda herhangi bir dövüş kursu/salonu yok; olsa da ayrıyeten gidecek zaman yaratmam hayli zor. Profesyonel olarak yapmak istemiyorum, 120 kilo adamları dövmek gibi bir gayem de yok sadece kendimi savunmayı öğrenmek, tekniğimi ve kondisyonumu geliştirmek istiyorum. Evde gerekli ekipmanlarla bunu başarabilmem mümkün müdür?

Selam, boks öğrenmek istiyorum fakat yakınımda herhangi bir dövüş kursu/salonu yok; olsa da ayrıyeten gidecek zaman yaratmam hayli zor. Profesyonel olarak yapmak istemiyorum, 120 kilo adamları dövmek gibi bir gayem de yok sadece kendimi savunmayı öğrenmek, tekniğimi ve kondisyonumu geliştirmek istiyorum. Evde gerekli ekipmanlarla bunu başarabilmem mümkün müdür?
Gerekli ekipman ve doğru çalışmalarla tabii ki neden olmasın. Ama gerçek bir dövüşte çok heyecana kapılabilirsiniz ringte deneyim etmediğiniz için.

Karşında gerçek biri ile idman yapmadığın sürece sadece kendi kendine antrenman yapmış olursun.

Hayır. Binde bir insan yapabilir ama genelde hayır. Genelde evde boks öğrenenlerin çoğu ne adam gibi gard almayı biliyor, ne adam gibi hook (kroşe) atmayı. Yumruk atarken gard düşüren mi dersin, vücut rotasyonu olmadan düz yumruk atan mı dersin, bileğini kıracak gibi yumruk atanlar mı dersin... Hepsi evde öğreniyor. He dersen ki tekniklere çok dikkat ederim kafama göre esnetmem kuralları, öğrenebilirsin. Bir de antrenman maçı yapabileceğin biri olmayacak. Teknikleri doğru öğrenediğini nasıl test edeceksin? Lapa olmadan sadece torbayla zor. Lapa tutacak birileri olmalı, spar yapabilmelisin.

Ancak teknik öğrenirsin o kadar. İş dışarıda kendini savunmaya gelince hiçbir şey yapamazsın çünkü başkalarıyla pratik yapmadan sparring atmadan öğrendiklerini otomatikleştiremezsin.

Hayır. Binde bir insan yapabilir ama genelde hayır. Genelde evde boks öğrenenlerin çoğu ne adam gibi gard almayı biliyor, ne adam gibi hook (kroşe) atmayı. Yumruk atarken gard düşüren mi dersin, vücut rotasyonu olmadan düz yumruk atan mı dersin, bileğini kıracak gibi yumruk atanlar mı dersin... Hepsi evde öğreniyor. He dersen ki tekniklere çok dikkat ederim kafama göre esnetmem kuralları, öğrenebilirsin. Bir de antrenman maçı yapabileceğin biri olmayacak. Teknikleri doğru öğrenediğini nasıl test edeceksin? Lapa olmadan sadece torbayla zor. Lapa tutacak birileri olmalı, spar yapabilmelisin.
Kademe kademe gitmeye çalışıyorum.

Yakın zamandaki hedefim doğru yumruk atabilmeyi öğrenmek ve yumruğumun gücünü ve şiddetini arttırabilmek, bunları evde öğrenebilir miyim; soru bu.

Yoksa bir salona gidip kayıt olacağım zaten ama önümüzdeki 6 ay boyunca salona ayırabileceğim vaktim yok. O vakte kadar öğrenme sürecini tamamlayıp salonda pratik kısmına geçmek istiyorum.

Kademe kademe gitmeye çalışıyorum.

Yakın zamandaki hedefim doğru yumruk atabilmeyi öğrenmek ve yumruğumun gücünü ve şiddetini arttırabilmek, bunları evde öğrenebilir miyim; soru bu.

Yoksa bir salona gidip kayıt olacağım zaten ama önümüzdeki 6 ay boyunca salona ayırabileceğim vaktim yok. O vakte kadar öğrenme sürecini tamamlayıp salonda pratik kısmına geçmek istiyorum.
Evde doğru yumruk atmayı eğer kendine aşırı özgüven edinmeden, bilmediğini kabul edip öğrenmeyi denersen öğrenirsin. En büyük problem genelde insanların yumruk atmayı bildiğini sanıp dediğim gibi vücut rotasyonu olmadan yumruk atmaya çalışması. Yada vücudu aşırı döndürmek. Bu tarz şeylere dikkat etmen lazım çünkü bunlar uzun zaman yaptığında alışkanlık edeceğin şeyler.

Hiç bilmemek yanlış bilmekten iyidir her zaman bu tarz bir şey öğreneceğin zaman. Eğer hiç bilmezsen rahat öğrenirsin, yanlış bilirsen ve alışkanlık haline getirirsen, alışkanlıklardan vazgeçmek zor olacağı için öğrenmen daha zorlaşır.

Ayna karşısında çalış ilk başlarda. Yada kamerayla çalış. Fark etmez hangisini yaptığın ama kendini hareketleri uygularken görmen lazım. Tekniği doğru uyguladığını görmen lazım. Basit şeyler gibi görünebilir ama dediğim gibi epey yaygın yapılan hatalar var ve bunların hepsi tamamen basit görüp, ben zaten biliyorum kafasıyla yapılan hatalar. O yüzden teknikleri dikkatli ve doğru öğren. Sonra salona gittiğinde öğrenmen ve antrenmanlara başlaman daha kolay olur.

Bokstaki ilk tekniklerden olan straight yada cross mesela;
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ancak teknik öğrenirsin o kadar. İş dışarıda kendini savunmaya gelince hiçbir şey yapamazsın çünkü başkalarıyla pratik yapmadan sparring atmadan öğrendiklerini otomatikleştiremezsin.
aynen öyle karşına keko gelse sadece ona karşı birşey yapabilir ama normal bir sporcuya birşey yapamaz

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı