Rehber Laptop anakart arıza tespiti nasıl yapılır?

Herkese merhaba bugün bu forumda yapacağım ilk tamir konusu olacak daha önce başka forumlarda çok kez yapmıştım. Ben 2. el arızalı laptop alan ve aldıklarımın bazılarını satan birisiyim bu işi hobi olarak yapmaktayım. Geçen haftalarda arızalı olarak aldığım Compaq NX6325 cihazın arıza tespitini nasıl yaptığımı anlatacağım belki bir gün birilerinin işine yarar çünkü internette bu tür bilgiler çok az maalesef.

Cihaz model: HP Compaq NX6325​


İlk olarak cihazı tamamen söktüm ancak maalesef ki, cihaza klavye tarafından sıvı girmiş ve işlemci ile kuzey köprüsünün olduğu yer aşırı şekilde oksitlenmişti. Kolonya ile (Kolonya kullanabilirsiniz uçucu malzemedir sorun yaratmaz, elimde başka sıvı yoktu.) Oksitlenen bölgeyi tamamen temizledim. Sonra cihazı test ettiğimde cihaz start aldı ancak aldıktan sonra 6 kere sarı uyarı ışığı yanıp kapanıyordu. Kısaca start alıp kapanma arızası. Bu arıza hakkında internette çok fazla bilgi yok maalesef. Bende hemen arıza tespiti aşamasına geçtim.

Arıza tespiti:​


Voltaj enjeksiyonu adı verilen yöntemi kullanarak arızayı bulacağız. İşe bobinlerden omaj ölçme ile başladım. 19V hattına hiç bakmadım çünkü cihaz start aldığı için 19V hattında herhangi bir kısa devre olmadığı anlamına geliyor. Tüm bobinlerden omajları ölçtüm. İşlemci ve kuzey köprüsünün orada 2 adet küçük bobin mevcut onları ölçtüğümde birisinin omajının 8.6 olduğunu gördüm bu normal bir değer. Ancak diğerini ölçtüğümde 3.8 olduğunu gördüm bu çok düşük bir değer işlemciye veya çipsete göre. Minimum 7 olması lazım genelde. Arıza az çok belli oldu. Hemen o bobini yerinden söktüm ve multimetreyi "buzzer" kısmına alarak kısa devre veren yola resimde görüldüğü gibi artı kabloyu (kırmızı) lehimledim.

IMG_20211116_142656.jpg


Ardından eksi kabloyu ise (siyah) fotoğrafta görüldüğü gibi anakartın "şase" kısmına yani vidaları taktığımız yere lehimledim.

IMG_20211116_142718.jpg


Sonra bu iki kablonun uçlarını laboratuvar tipi güç kaynağına bağladım ve 3V civarı voltaj verdim kısa süreli.
Ve suçlu ortaya çıktı kuzey köprüsünün kristal yapısı aşırı şekilde ısınmaya başladı. Bu demek oluyor ki maalesef sıvı temas çipi kısa devreye düşürmüş. Sonuç olarak çipin değişmesi gerekiyor ancak bu kadar eski bir bilgisayara değmeyecektir zira 300TL+ fiyat çıkacaktır bu fiyata zaten 2. el sağlam laptoplar var bu cihaz ayarında. :)
Cihazı maalesef ki kurtaramadık ancak cihazı 60TL'ye aldım ve içinde ki sağlam parçalar:
RAM 1GB
60GB HDD
AMD Truion 64 X2 TL-60 işlemci
Ekran
Kasayı saymaz isek kısaca bunlar. Zaten bunların 2. elde fiyatlarını toplasak sırf ekran 100TL ve üstü ediyor.
Eğer konuya ilgi olursa başarılı tamir rehberleri de gelecek. Eksik veya yanlış bilgi varsa yazabilirsiniz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sıvı temasından fazlasıyla korktuğum için suyumu laptopumdan en az 1 metre uzağa koyuyorum :D

Rehberde ki cihazda işlemci ve kuzey köprüsü klavyenin hemen altında bulunmakta hiç koruması da yok bu yüzden klavyeye bir şey döküldüğünde direk işlemciye ve çipe gidiyor. Aslında çoğu laptop gibi işlemci ve kuzey köprüsü altta olsaydı %80 kurtarılırdı. Çünkü sıvı temas çiplere gidene kadar başka şeyi bozardı ve cihaz kapanırdı zaten.
 
Selamlar, belirttiğiniz gibi ne yazık ki internette bu tarz içerikler çok az bulunuyor. Benim de tamir konusuna çok ilgim var, hobi diyebiliriz. Sizden ricam anakart tamirini öğrendiğiniz bir youtube kanalı veya herhangi bir kaynak varsa paylaşabilir misiniz?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı