Laptop CPU ve GPU Undervolt rehberi hazırlanmalı

Masaüstü için bir Undervolting rehberi yayınladık:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Arkadaşlar konunun üzerinden epey zaman geçmiş. Ancak laptoplarda gpu undervolt işlemiyle ilgili yaptığım araştırmalar ve denemeler sonucu şunları söyleyebilirim:
- Yaklaşık %20 oranında bir voltaj düşürme, tek fanlı bir laptopta sıcaklığı 10-15 derece düşürüyor.
- Voltajı düşürdüğümüzde belli bir yerden sonra frekansı da düşük tutmak gerekiyor. Yani hem voltajı düşüreyim hem de frekans hızını artıayım dediğinizde bunu ancak bir noktaya kadar yapabiliyorsunuz.
- Her programın ihtiyaç duyduğu minimum voltaj seviyesi aynı değil. Yani çalıştırılan programa bağlı.
- Her kartın da kendine özgü bir minimum voltaj seviyesi var aynı zamanda.
- Voltajı gerektiğinden fazla düşürdüğümüzde sadece driver crash hatası alıyoruz ve programdan atıyor. Donanıma bir zararı olmuyor.

Bu konuda yapılmış bir akademik çalışmaya da denk geldim. 4 ayrı Nvidia ekran kartında yapılan deneysel çalışmalar, ortalama %20 oranında voltaj düşürülebildiğini, kartlara bu seviyede bir emniyet sibobu konulduğunu göstermiş. Ayrıca voltaj düşürme sayesinde tüketilen gücün de yaklaşık %25 azaldığını kanıtlamışlar. Ayrıca benim de deneme yanılmayla tespit ettiğim üzere, minimum voltajın çalıştırılan programa bağlı değiştiğini ispatlamışlar. Kaynak: https://edge.seas.harvard.edu/files/leng15micro-gpuvminexp.pdf

Umarım faydalı olur.

Denediğim eski laptop Undervolt'a izin vermedi, varsayılan ayarlar haricinde boot etmiyor. Başka bir cihazla tekrar denemem gerekiyor.
Hocam internette hep İntel işlemcilere undervolt yapılmış Amd den Ryzen'a yapılmış ama kimse AMD A10 serisi işlemcilere el atmamış ben de undervolt yapmak istiyorum ama rehber bulamadım( İşlemcim A10 9620p) lütfen bizleri dışlamayın :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı