Laptop ekran kartı tamiri yapılabilir mi?

Neguin123

Megapat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba,

ASUS ROG Zephyrus G16 model laptopum çanta içerisindeyken yere düştü. Açtığımda aşırı kasma ve donma sorunları yaşamaya başladım. Ayrıca sık sık mavi ekran hataları alıyorum. İkinci monitöre bağladığımda ise bilgisayar kullanılamayacak derecede kasıyor.
Aygıt Yöneticisi üzerinden ekran kartını (RTX 4050) devre dışı bıraktığımda bilgisayar normale dönüyor, ancak tekrar etkinleştirdiğimde aynı sorunları yaşamaya devam ediyorum.
Sizce bu durum tamir edilebilir mi? Eğer mümkünse, tahmini olarak ne kadara mal olur?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merak etme dostum, eğer bütçe konusunda aşırı bir sıkıntın yoksa rahatlayabilirsin... Araştırmama göre laptoplarda da ekran kartı tamir edilebiliyormuş. Normalde bilgisayarlar ile yaklaşık bir bilgim olsa da daha önce laptop için ekran kartı tamiri duymamıştım. Şunu söyleyebilirim ki tahmin ettiğin üzere pahalı olur. Fakat dediğim gibi laptop ekran kartı tamirini daha önce duymadığım için fiyatını da yaklaşık olarak söyleyemem... Ayrıca yine de bazı anakartların türüne göre değişim/tamir yapılamayan ekran kartları da varmış haberin olsun.

Yani kendim yazsam da bu çözümleri önerecektim.

Yaşadığınız sorunlar, fiziksel darbe sonrası oluşan donanımsal veya yazılımsal arızalardan kaynaklanıyor olabilir. Aşağıdaki adımları deneyerek sorunu çözmeye çalışabilirsiniz:

---

### 1. Donanımsal Kontroller
- Fiziksel Hasar İncelemesi:
Düşme sonrası GPU veya anakart bağlantılarında gevşeme, soğuk lehim veya fiziksel hasar oluşmuş olabilir. Laptopu açabiliyorsanız (garantiyi bozmadan) içini kontrol edin veya yetkili servise götürün.
🔍 Özellikle ekran kartı ve anakart üzerinde yanık, şişme, çizik olup olmadığına dikkat edin.

- Harici Monitör Testi:
Harici monitöre bağlandığında aşırı kasma yaşanması, ekran kartının düşük performans modunda bile zorlandığını gösteriyor. Bu durum, GPU'nun fiziksel hasar gördüğüne işaret edebilir.

---

### 2. Yazılımsal Çözümler
- Sürücü Güncelleme veya Geri Alma:
1. NVIDIA Sürücülerini Manuel Yükleme:
NVIDIA resmi sitesinden RTX 4050 için en son sürücüyü indirin.
💡 "Custom Installation" seçeneğiyle Clean Install yaparak eski sürücü kalıntılarını temizleyin.
2. Windows Güncellemeleri:
Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik üzerinden tüm sistem güncellemelerini tamamlayın.

- Sistem Dosyalarını Kontrol Etme:
- CMD'yi yönetici olarak çalıştırın:
Kod:
bash
    sfc /scannow
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
    chkdsk /f /r

---

### 3. İleri Seviye Tanılar
- Mavi Ekran Hata Kodlarını Analiz Etme:
- BlueScreenView veya WhoCrashed yazılımlarıyla minidump dosyalarını inceleyin.
- Hata kodlarını (örneğin, VIDEO_TDR_FAILURE, nvlddmkm.sys) araştırın.

- Bios Sıfırlama/Güncelleme:
- BIOS'a girip Load Defaults seçeneğiyle sıfırlayın.
- ASUS destek sayfasından en son BIOS sürümünü indirip yükleyin.

---

### 4. Kritik Senaryolar
- Entegre GPU ile Kalıcı Kullanım:
Nvidia ekran kartını tamamen devre dışı bırakıp Intel Iris Xe ile kullanmayı deneyin. Ancak bu, oyun ve yüksek performans gerektiren uygulamaları etkileyecektir.

- Windows'u Sıfırlama:
Verilerinizi yedekleyip Temiz Windows Kurulumu yapın. Sorun devam ediyorsa donanımsal arıza kesindir.

---

### 5. Servise Başvurma
Yukarıdaki adımlar sonuç vermezse fiziksel hasar (GPU/Anakart arızası) ihtimali yüksektir. Özellikle düşme sonrası garanti kapsamı dışında kalabilir, ancak ASUS yetkili servisine başvurmanız en sağlıklı çözüm olacaktır.

📌 Özetle:
  • Sorun büyük olasılıkla düşme kaynaklı donanım arızası (GPU veya anakart).
  • Yazılımsal çözümler işe yarayabilir, kalıcı çözüm için teknik servis şart.
  • Entegre grafik kartıyla idare edebilirsiniz, ancak performans düşecektir.

Umarım en kısa sürede çözüme ulaşırsınız! 🖥️🔧

Merak etme dostum, eğer bütçe konusunda aşırı bir sıkıntın yoksa rahatlayabilirsin... Araştırmama göre laptoplarda da ekran kartı tamir edilebiliyormuş. Normalde bilgisayarlar ile yaklaşık bir bilgim olsa da daha önce laptop için ekran kartı tamiri duymamıştım. Şunu söyleyebilirim ki tahmin ettiğin üzere pahalı olur. Fakat dediğim gibi laptop ekran kartı tamirini daha önce duymadığım için fiyatını da yaklaşık olarak söyleyemem...

Bütçe konusunda sıkıntılıyım aslına bakılırsa, üniversite öğrencisiyim ve kodlama yapıyorum bilgisayarımda. Bu dönem için Flutter projelerim vs olacak ekran kartını da yükte kullanmam gerekecek gibi duruyor. Dahili işlemci ekran kartıyla bu işlemleri ne kadar yapabilirim bilmiyorum. Servise gideceğim bakalım ne diyecekler :)

Bütçe konusunda sıkıntılıyım aslına bakılırsa, üniversite öğrencisiyim ve kodlama yapıyorum bilgisayarımda. Bu dönem için Flutter projelerim vs olacak ekran kartını da yükte kullanmam gerekecek gibi duruyor. Dahili işlemci ekran kartıyla bu işlemleri ne kadar yapabilirim bilmiyorum. Servise gideceğim bakalım ne diyecekler :)

Garantisi varsa anakartı değiştirirler eğer bittiyse anakart değişimi için sizden abartı bir miktar isteyebilirler.

Garantisi bitmiş olabilir ama eğer sorun sadece ekran kartında ise muhtemelen anakartı değiştirmeye/tamir etmeye ihtiyaç duyulmaz. Ayrıca eğer bilgisayarın çok pahalı bir bilgisayar filan değilse(ki muhtemelen RTX 4050 olduğuna göre çok pahalı değil) merak etme, daha detaylı bir araştırma yaptım ve eğer bilgisayar ortalama ve pahalı olmayan bir bilgisayar ise laptoptaki ekran kartı yenileme yaklaşık 1000₺ ile 2000₺ arası tutarmış fakat bu bilgi eski olabilir🤔 Yine de eğer eski ise şu an maksimum 5.000 TL filandır...

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı