Laptop kitlenip, kapanıyor. Problem nerede olabilir?

Yer
Frankfurt am Main
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Merhaba arkadaşlar. Laptop'un yaklaşık olarak 5-6. senelerine girişiyle beraber artık kendi kendine kitlenmeye başladı. Bazen daha açılıştaki Windows yükleme ekranları dahi gelmeden pc kitleniyor. Bazen hiç tepki vermiyor. Pc'yi hafifte olsa açık yakaladığım zamanların birinde PC'yi stres testine sokup CPU'ları %100 oranında zorlayıp sıcaklık değerlerini 100 derecelere çıkarmama rağmen PC kitlenmedi fakat bazen de tam tersine hiç bir şekilde response vermiyor ve bu benim hangi parçada sorun olduğunu kestiremememe neden oldu. PC kitlenmesi ile beraber laptop'un kapat butonuna basılı tutmak bile tek seferde çözüm olmayabiliyor ısrarla birkaç defa uzun uzun bas çekler yaparak sonunda PC'yi kapatabiliyorum. Bazen ise kendi kendiliğine pc kapanıyor gibi. Laptop'ta virüs olma şıkkı olmadığına göre donanımsal olarak problem nerededir? Anakart, Harddisk, Ekran kartı 3lemesinden birinde diye sıkıntı düşünüyorum. En ufak mavi ekran hatası almıyorum. Ram soketlerinde belki bir problem vardır diğerek yerlerini değiştirdim yeniden taktım vs ama bu çözüm olmadı sizce nereye odaklanılmalı ne yapılmalı?

Bios diagnostics'de memory testi çalıştır, bu kısa sürer, sorun çıkarsa büyük bir ihtimalle RAM ya da slot veya ikisinde birden sorun vardır.
Daha güçlü bir test için MEMTEST86+ ile RAMleri test et, 6-7 pass çalıştır, uzun sürer, akşam aç, sabaha kadar biter. Öncesinde kırmızı satırlar çıkarsa zaten sorunlu olduğunu anlarsın.

HDD'e Hd Tune ile error ve health testi yapabilirsin.

Makinayı açıp temizlemediysen bunca yıl; anakart ve fanı temizleyip termal macun yenilemesi yapman da gerekir.

Sıfırdan kurulum yaptın mı?
Hayır ise her zaman iyi bir yöntemdir.

@BByhgdf öncelikle yardımın için teşekkürler. Hiç bilmediğim programları tek bir mesajınla öğrenmiş oldum böylelikle :)

Dediğin programları yükledim testlerini yapayım dedim bilgisayarın çalışacağı tuttu 1-2 gündür aleti stres testine sokup 100 derecelerde belirli bir süre çalıştırınca sanki kendine geliyor gibi şu anda olduğu gibi bir müddet takılma yapmadan çalışmaya başlıyor. Ps3'ümde de zamanında sarı ışık hatası görmüştüm çözüm olarak geçici de olsa içine fan tutar cihazı ısıtarak sarı ışık hatası almamasını bir müddet sağlardık o duruma benzettim bu işi de :D Bilgisayar kitlenmeye başlarsa dediğin testleri tam o anda sıkıntı yaşanırken bir çalıştırsam daha doğru olacak gibi. Sıfır kurulum yapmama rağmen kitlendiği için zaten o şıkkı elemiştim kaptan. Makinanın içi tertemiz fanlar vs konusunda bir sıkıntı yok zaten öyle olsaydı alet stres testlerinde sanıyorum sıcaklıktan kapanırdı ilk önce. MemTest86+'ı bir döngü çalıştırdım birşey çıkmadı ama sanıyorum tek döngüde belli olacak birşey değil anlaşılan. Şu sıralar kitlenmediği için birkaç passlik döngüyü kitlendiği güne ayıracağım.
Hd-Tune konusunda ilginç bir vaka var sabit bir şekilde aşağıdaki errorü alıyorum. Updateler sırasında ne azalıyor ne artıyor her daim açılıştan itibaren sabit 22 Communication error var. Bu normal midir bilemedim. Sorun harddiskte olabilir mi?

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    17,4 KB · Görüntüleme: 1.069
O konuda bir hata gelmedi hem uzun hem de kısa versiyonlarında tarattım sıkıntı olmadı. O yüzden bad sector durumunu eledim açıkcası.

----

Güncelleme:
Gelinen son durumda artık Laptop hiç açılmıyor :) En son bahsettiğim gibi bilgisayarın ısınmasıyla beraber bilgisayar bir müddet çalışmaya başlamıştı fakat 1 gün bilgisayar açmamıştım ve o günün hemen arkasından bilgisayar kitlenmeye ve bir müddet sonra da tamamen açılmamaya başladı. Artık bilgisayarın açma tuşuna basıldığında 3 saniye elektrik geliyor fanlar dönüyor ve en ufak ses uyarı vs vermeden kapanıyor. Bu sırada görüntü de gelmiyor. Sanıyorum bir parça sıcakken bu sorunu yapmazken şu anda tamamen nakavt olmuş durumda. Eski mesajlarımda anlattığım Ps3 hikayesi gibi sanıyorum bu da Ps3'ler gibi öldü. Orada bu sıkıntıyı işlemci yaratıyordu. Sanıyorum ki benim laptop'un da işlemcisi öldü diye düşünüyorum. Konu ile ilgili son damgayı vuracak bir insan var mıdır :)

Anakartın üzerinde görsel kontrol yap, şarj soketi çevresine özellikle bak. Son yaşadığın durum benzer olarak,eski laptoplarımdan birinde sokete yakın switchlerden biri yanmıştı.

Bir de umutsuzluktan pili ve fişi çıkarıp güç düğmesine 30-40 sn basılı tutup sonra sadece fişi takarak deneyebilirsin, bir umut. :)

Ek olarak benim tahminim anakart.:tırnak:

Anakartın üzerinde görsel kontrol yap, şarj soketi çevresine özellikle bak. Son yaşadığın durum benzer olarak,eski laptoplarımdan birinde sokete yakın switchlerden biri yanmıştı.

Bir de umutsuzluktan pili ve fişi çıkarıp güç düğmesine 30-40 sn basılı tutup sonra sadece fişi takarak deneyebilirsin, bir umut. :)

Ek olarak benim tahminim anakart.:tırnak:
Sayende çok ilginç bir şeyi keşfetmiş oldum :D Dediğin gibi pili çıkarttım fişten de çektim ve 30-40 sn başlatma tuşuna basılı tuttum. Arkasından fişe takınca bilgisayara belki görüntü gelmedi veya açılmadı ama o 3sn sonra kapanma olayını yaşamadı. Bununla ilgili denk mi geldi acaba diye testlerimi sürdürürken kesin olarak vardığım sonucu cihaz üzerinde pil veya fiş yokken başlat tuşuna belirli bir süre basılırsa cihaz o 3 sn sonra kapanma olayını yaşamıyor fakat tabii dediğim gibi ekrana bir görüntü de gelmiyor. İşin diğer ilginç yanlarında ise bilgisayarın Capslock ışığı yanık olarak geliyor ve asla sönmüyor sanıyorum bu ışıklar bilgisayar açılırken bir kez yanıp hemen arkasından sönüyorlardı.
Bu pil ve fiş yokken başlatma tuşuna basma hikayesini öylesine mi söylediniz bilemedim ama gerçekten bir şeyleri tetiklediği kesin Bios pili ile mi alakası var diye düşünmeye başladım veya direkt Bios mu öldü artık bilemedim ama herhalde dediğiniz gibi sorun anakartta =)

Tecrübe diyelim.

Şu an Core 2 duolu 8-9 yıllık HP ve daha yaşlı tek işlemcili yedek Toshiba var elimde, bir tane de masada ölü yatan eski Toshiba.

Ölü yatanın sorunu sendekiyle aynı idi, switchi yanan o, Toshiba L10, m725 işlemcili.:ölü:

HP'de de ekran gelmeme, kitlenme, donma, mavi ekran vb. sorunlar vardı ki bunlarda senin yaşadığın önceki sorunlara paralel şeyler, onu en son gözden çıkarınca, fırını 150 derecede 10 dk ısıtıp sonra kapattım. Ortaya soğuk ızgaranın üzerine anakartı koyup 7-8 dk beklettim, sonuç şu an HP'den yazıyorum, ilk deneme 6 ay önce idi, arada bir ısıtıp devam ediyorum, komik rakamlara anakart bulsam gene bu makinayı kullanırım, benim kullanım beklentilerime eksiksiz cevap veriyor çünkü.

Ek not:Isıtma öncesi girdiğim forumlarda Pakistanlı bir vatandaş RAM slotlarının kaynaklarını gözden geçirmeyi tavsiye ediyordu. Bende gerçekten de işe yaramıştı, ikinci slotta lehim makinası ile lehimleri ısıtırken biraz fazla tutunca iş fırınlamaya kaldı. :ROFL:

Tek olumsuz yanı; fırınlama sonrası birşeyler fazla pişmiş olsa gerek, işlemci soğuk olmasına rağmen fan son hızda, demedi deme. Anakartı olabilecek en çıplak haliyle fırınladım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı