Laptop performansı nasıl arttırılır?

MrOkuz

Decapat
Merhaba, öncelikle herkese iyi forumlar, iyi günler dilerim.

Halihazırda Lenovo Ideapad 310 - 15IKB cihaz sahibiyim. Cihazımda İntel i5 işlemci, 4 GB RAM, 2 GB Nvidia 920MX 64bit ekran kartı, 1TB harddisk mevcut. Bilgisayarımı genellikle mesleğimle alakalı programları öğrenmek ve bu programlarda uygulamalar yapmak için kullanıyorum. Geri kalan zamanlarda da internet ve sosyal medya diyelim. Oyun oynama alışkanlığım yok.
Kullandığım programlar genellikle RAM'den çok tüketiyorlar ve bu durumda bilgisayarımın yavaşlamasına ve bu programları kullanıyorken kasmasına neden oluyor. Mevcut durumda güçlü bir PC almamın pek mümkün görünmediği bir gerçek var. Teknik destekten cihazıma 8GB DDR4 2133 GHz ram ekleyebileceğimin bilgisini aldım. Yani PC RAM'im 12GB'ye kadar çıkabiliyor. Çeşitli forum sitelerinde dolaştığımında RAM'in yanı sıra SSD eklememin de PC'yi rahatlatacağı söyleniyor. Cihazımda SSD portunun olup olmadığını nasıl anlayabilirim? +8GB RAM + 200GB SSD PC'mi makul seviyelere çıkarır mı? Bu değişimleri yaptığımda ekran kartım sisteme göre düşük kalır mı? Bu arada işlemci hızım 2.70 GHz. Değerli yorumlarınızı bekliyorum teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çift kanal totalde 8 olması yerine 12GB'a çıkarmanı tavsiye ederim. SSD iyi olacaktır, Samsung'dan şaşma, zaten bu ara fiyatı oldukça aşağı indi. HDD'i çıkarınca o yuvaya SSD takabilirsin. DVD player varsa oraya da HDD caddy alıp diski takabilirsin ya da harici USB HDD kutusu da iş görebilir. Ama içinde kullanmak her zaman daha rahat bir kullanım sağlar, SATA 3.0 ve 2TB destekliler Aliexpress'de 3 dolar civarından başlıyor.
Makinanda NVMe pci-e SSD yuvası varsa o tip bir SSD de alabilirsin.

Asus'un benzer bir modeli var bende 4gb ram vardı senin gibi, tarayıcıda çok dolaşıyorum bir sürü sekme 4gb ram çok yetersiz geliyordu kasmalar donmalar...8gb ram daha ekledim boş slotu varmış çok rahatladı pc ama üstünede ssd ekleyince (hdd caddy kullanarak dvd-rw'nin yerine) bilgisayar çağ atladı :) Sana tavsiyem kesinlikle ssd işini çöz.

Çift kanal totalde 8 olması yerine 12GB'a çıkarmanı tavsiye ederim. SSD iyi olacaktır, Samsung'dan şaşma, zaten bu ara fiyatı oldukça aşağı indi. HDD'i çıkarınca o yuvaya SSD takabilirsin. DVD player varsa oraya da HDD caddy alıp diski takabilirsin ya da harici USB HDD kutusu da iş görebilir. Ama içinde kullanmak her zaman daha rahat bir kullanım sağlar, SATA 3.0 ve 2TB destekliler Aliexpress'de 3 dolar civarından başlıyor.
M2 slotu yoktur optik sürücüyü söküp sata ssd kullanması yeterli olacaktır cebinide yakmaz hdd fiyatları 2'ye katlanırken ssd fiyatları çok düştü.

4gb ramdan sonra 8gb ram ilaç gibi gelecektir ancak çift kanal desteği için 4+4 olarak taktırmanı öneririm. Harddisk ile de epey uğraştıktan sonra adam oluyor ama en iyi çözüm ssd tabiki de.
Merhaba tekrardan. Çift kanal desteği demişsiniz ancak benim cihazımda boşta sadece bir slot varmış öyle demişti teknik servis. Sanırım siz üstündeki RAM'i de sökmemi söylüyorsunuz. Doğru mu anladım?
DVD okuyucu iptal edersem cihazın cd-room kısmını hiçbir şekilde kullanamıyorum değil mi? Peki cihazda SSD için ek bir slot olup olmadığını nasıl anlarım?
Asus'un benzer bir modeli var bende 4gb ram vardı senin gibi, tarayıcıda çok dolaşıyorum bir sürü sekme 4gb ram çok yetersiz geliyordu kasmalar donmalar...8gb ram daha ekledim boş slotu varmış çok rahatladı pc ama üstünede ssd ekleyince (hdd caddy kullanarak dvd-rw'nin yerine) bilgisayar çağ atladı :) Sana tavsiyem kesinlikle ssd işini çöz.
RAM için 1 adet daha boş slotum varmış evet ancak SSD için de slotum var mı bilmiyorum. Yukarıda da sorduğum gibi DVD okuyucuyu iptal edersem cd-room'u kullanamıyorum sanırım. Önceliğimi SSD olarak veriyorum o halde, doğru mu? Ayrıca normal HDD'yi iptal edip SSD takmak istersek ne kadarlık bir SSD iş görür ?

Evet DVD-ROM kısmı tamamen kapanır çünkü sen DVD-ROM yuvasına SSD takacaksın.
Merhaba tekrardan. Çift kanal desteği demişsiniz ancak benim cihazımda boşta sadece bir slot varmış öyle demişti teknik servis. Sanırım siz üstündeki RAM'i de sökmemi söylüyorsunuz. Doğru mu anladım?

DVD okuyucu iptal edersem cihazın cd-room kısmını hiçbir şekilde kullanamıyorum değil mi? Peki cihazda SSD için ek bir slot olup olmadığını nasıl anlarım?

RAM için 1 adet daha boş slotum varmış evet ancak SSD için de slotum var mı bilmiyorum. Yukarıda da sorduğum gibi DVD okuyucuyu iptal edersem cd-room'u kullanamıyorum sanırım. Önceliğimi SSD olarak veriyorum o halde, doğru mu? Ayrıca normal HDD'yi iptal edip SSD takmak istersek ne kadarlık bir SSD iş görür ?

Ssd için DVD-ROM’u sökeceksin HDD yakılı kalacak ama HDD ile SSD’nin yerini değiştirmen ( HDD’yi DVD yerine takıp SSD’yi HDD takılı olan yere takmak ) performansını arttıracaktır.

Evet DVD-ROM kısmı tamamen kapanır çünkü sen DVD-ROM yuvasına SSD takacaksın.

Ssd için DVD-ROM’u sökeceksin HDD yakılı kalacak ama HDD ile SSD’nin yerini değiştirmen ( HDD’yi DVD yerine takıp SSD’yi HDD takılı olan yere takmak ) performansını arttıracaktır.

DVD-ROM'u iptal etmenin herhangi bir dezavantajı olur mu?

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı