Laptopa su döküldü

f4thcq

Femtopat
Katılım
31 Temmuz 2023
Mesajlar
24
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Farklı şehre tatile gitmiştim, oraya laptopu da götürdüm, masadayken laptop bir su bardağı hazır su laptopun yanına döküldü üstüne gelmedi fakat sağ fan girişinden belli bir su girdi laptopa hemen kapattım ters çevirdim iyice çıkarmaya çalıştım suyu, şimdi eve döneceğim 4 saati falan bulur eve dönmem, eve dönünce laptopu açıp iyice kurulayayım diyorum kurulama işini de nasıl yapmalıyım? Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam parçanın ne işe yaradığı hakkında fikrim yok ama yandığı kesin. CN601 yazan şey o parçanın ismi değil zaten parçanın ismi yazmıyor kartta. Siz kurutma işlemini yapıp açmayı deneyin belki açılır. İki iletkeni bağlayan direnç gibi bir parça sanırım öyle ise eğer bilgisayar muhtemelen açılmayacaktır.
Hocam klavye ışığı geliyor fakat ekran gelmiyor şuan
 
O zaman teknik servise gitmek tek çözüm. O parçayı değişirler bulunuyorsa eğer.
Hocam, ben az beklediğim için çalışmadığını sandım fakat bugün bir süre bekleyince ekran geldi, hala şaşkınım ben, ekran geldi genel teste soktum laptopu herhangi bir parçada sorun bulunmadı, mavi ekran testinde de bir sorun çıkmadı, şuan laptop çalışır durumda gözüküyor tamamen ama benim aklım o küçük yanan parçada kaldı şuan bi sorun gözükmüyor olabilir ama ilerde bir sorun çıkarabilir mi bilemiyorum, servise gönderip o küçük transistörü değiştirmelerini istemeli miyim, ve bu konuda yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.
 
Hocam, ben az beklediğim için çalışmadığını sandım fakat bugün bir süre bekleyince ekran geldi, hala şaşkınım ben, ekran geldi genel teste soktum laptopu herhangi bir parçada sorun bulunmadı, mavi ekran testinde de bir sorun çıkmadı, şu an laptop çalışır durumda gözüküyor tamamen ama benim aklım o küçük yanan parçada kaldı şu an bir sorun gözükmüyor olabilir ama ileride bir sorun çıkarabilir mi bilemiyorum, servise gönderip o küçük transistörü değiştirmelerini istemeli miyim, ve bu konuda yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.

Bir problem olmadıysa bir şey olmaz hocam kullanmaya devam edin. Ama o parça boşuna değildir bence :D
 
Bir problem olmadıysa bir şey olmaz hocam kullanmaya devam edin. Ama o parça boşuna değildir bence :D
Hocam sonuç olarak, biraz daha araştırma yaptım bu parçanın kondansatör(kapasitör) olduğunu öğrendim, anakartımın şemasın ulaşıp bu parçanın hangi bileşen için voltaj dengelediğini buldum, eğer yanlış bulmadıysam rgb ışıklar için olan bir parça, sonrasında yaşana olayı elektrikçi bir arkadaşım ile simüle ettik, önce kapasitörü ıslattık daha sonrasında kısa devre yaptırdık ve kapasitör hâlâ çalışmaya devam etti, bende kinin de tamamen yanmadığını düşündük fakat bizim bilgimiz yetmeyeceği için birkaç bilgisayarciya sorduk ve onlarda o parçanın hayati bir önem taşımadığını o şekilde kullanılsa bir sorun teşkil etmeyeceğini söylediler, artı olarak bu tarz kapasitörü kısa devre yapmış kullanıcılar buldum ve onlara ulaştım ve birçoğu o şekilde kullanmaya devam etmiş, bir sorun çıkmamış(2-3 yıldır o şekilde kullanan dahi var) fakat ben bu tarz argümanlarla içimi rahatlatım kolaya kaçmak istemiyorum, küçük bir ilçe de yaşıyorum ve sorduğum bilgisayarcılar pek alanında uzman değil ve bu parçayı değiştirmek için yeterli donanıma sahip değiller (parça cidden aşırı küçük, dışarıdan bakılınca üst kısmının yandığı dahi gözükmüyor). Her neyse sonuç olarak o parçayı yeniletmeyi düşünüyorum, servisin bunu yapacağını sanmıyorum ama durumu izah ederek bir mail gönderdim. Olmadı alanında uzman bir bilgisayarcıya o parçayı yenileteceğim. Şuan da bu şekilde kullanıyorum ve eski halinden hiçbir farkı yok. Bana çok büyük ders oldu okadar bataryayı çıkar denmesine rağmen bataryayı çıkarmadan iş yaptım ve sudan korkarken ateşe kapıldım (cidden de sudan korkuyordum su nerdeyse girmemiş içeri)Siz siz olun bataryayı sökmeden nefes dahi almayın, ilerde parçayı yeniletirsem veya başıma bir sorun gelirse, buraya gelirim, teşekkürler, iyi forumlar.
 
Hocam sonuç olarak, biraz daha araştırma yaptım bu parçanın kondansatör(kapasitör) olduğunu öğrendim, anakartımın şemasın ulaşıp bu parçanın hangi bileşen için voltaj dengelediğini buldum, eğer yanlış bulmadıysam RGB ışıklar için olan bir parça, sonrasında yaşana olayı elektrikçi bir arkadaşım ile simüle ettik, önce kapasitörü ıslattık daha sonrasında kısa devre yaptırdık ve kapasitör hâlâ çalışmaya devam etti, bende kinin de tamamen yanmadığını düşündük fakat bizim bilgimiz yetmeyeceği için birkaç bilgisayarciya sorduk ve onlarda o parçanın hayati bir önem taşımadığını o şekilde kullanılsa bir sorun teşkil etmeyeceğini söylediler, artı olarak bu tarz kapasitörü kısa devre yapmış kullanıcılar buldum ve onlara ulaştım ve birçoğu o şekilde kullanmaya devam etmiş, bir sorun çıkmamış(2-3 yıldır o şekilde kullanan dahi var) fakat ben bu tarz argümanlarla içimi rahatlatım kolaya kaçmak istemiyorum, küçük bir ilçe de yaşıyorum ve sorduğum bilgisayarcılar pek alanında uzman değil ve bu parçayı değiştirmek için yeterli donanıma sahip değiller (parça cidden aşırı küçük, dışarıdan bakılınca üst kısmının yandığı dahi gözükmüyor). Her neyse sonuç olarak o parçayı yeniletmeyi düşünüyorum, servisin bunu yapacağını sanmıyorum ama durumu izah ederek bir mail gönderdim. Olmadı alanında uzman bir bilgisayarcıya o parçayı yenileteceğim. Şu an da bu şekilde kullanıyorum ve eski halinden hiçbir farkı yok. Bana çok büyük ders oldu o kadar bataryayı çıkar denmesine rağmen bataryayı çıkarmadan iş yaptım ve sudan korkarken ateşe kapıldım (cidden de sudan korkuyordum su neredeyse girmemiş içeri)Siz siz olun bataryayı sökmeden nefes dahi almayın, ileride parçayı yeniletirsem veya başıma bir sorun gelirse, buraya gelirim, teşekkürler, iyi Sosyaller.

Hocam kondansatör bozulma durumunda da çalışabilir evet. Ama sorun teşkil etmeme konusunda bir garantisi yok farklı sorunlar ortaya çıkabilir bu sefer kondansatör sızma yapıp tüm sisteme kısa devre yapabilir örneğin. Yani değiştirmenizi öneririm ben şahsen mümkünse.
 

Geri
Yukarı