Çözüldü Laptoplarda daha az güç çekmesine rağmen CPU neden ısınıyor?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Shinsai

Moderasyon Ekibi Üyesi
Kıdemli Moderatör
Makaleler
4
Selamlar, aklıma takıldı bu. Neden laptoplarda daha az güç çekmesine rağmen CPU ısınıyor? Örnek vermek gerekirse laptopumda GPU 60W çekip 80 derecelere gelmezken CPU yarısı kadar güç çekmeden 95 derecelerde çalışıyor. Sebebi ne? CPU gibi GPU da pump out olmuyor mu?

Çözüm
Bunun birkaç nedeni var, öncelikle watt demek doğrudan sıcaklık demek değil. Saat hızları önemli rol oynuyor, saat hızı arttıkça sıcaklık artar. CPU'lar GPU'ya göre çok daha fazla saat hızıyla çalışır. Bundan dolayı daha fazla ısınır. Bunun diğer örneği desktop ekran kartları CPU'ya göre cok daha yüksek vat tüketiyor ama yine CPU daha az ısınıyor. 300 400 watta kadar çıkabiliyor desktop GPU'lari, hatta daha üstüne. Neyse konumuz laptop, diğer olay ise çoğu kişi fark etmemiştir ama laptop CPU yüzen alanı, GPU'ya göre daha ufak genel olarak günümüzde. Macun yenileyenler buna dikkat etmiş olabilir. Aman aman olmasa bile yüzen alanı ufak olduğu için bile sıcaklık farklı oluşur. En genel neden bu, soğutma arada olan farkı pek açıklamayabilir modele göre. Elbette çoğu modelin soğutması ortak bakır boruya sahip ama bazı modeller için GPU'ya ait bakır boru sayısı daha fazla, bu da bir etken aslında modelden modele göre. Tam tersi durum da mümkün.
Tasarlanan mimari + transistor mesafesi. Mesela AMD 7840HS benzeri işlemciler 20-25W ile 4060ı besleyebiliyorken Intel (Core serisi hariç) aynı performans vermesi için 40W güç harcaması gerekiyor. Daha fazla güç daha fazla ısınma olarak dönüyor.

Tasarlanan mimari + transistor mesafesi. Mesela AMD 7840HS benzeri işlemciler 20-25W ile 4060ı besleyebiliyorken Intel (Core serisi hariç) aynı performans vermesi için 40W güç harcaması gerekiyor. Daha fazla güç daha fazla ısınma olarak dönüyor.
Benim laptopta da Intel CPU var, onun da payı var galiba. 10nm kendisi ek olarak (i5 11400H). Macun değişimi şart herhalde.

Ayrıca tüm bileşenler ufak bir alanda olduğu için ısıyı ortantılı şekilde dağıtamıyor.
Sanırım öyle hocam. Bir de 15.6 inç olması da etkiliyor daha da. Bakım yapıp ne kadar soğutabilirsek soğutacağız o zaman.

Bunun birkaç nedeni var, öncelikle watt demek doğrudan sıcaklık demek değil. Saat hızları önemli rol oynuyor, saat hızı arttıkça sıcaklık artar. CPU'lar GPU'ya göre çok daha fazla saat hızıyla çalışır. Bundan dolayı daha fazla ısınır. Bunun diğer örneği desktop ekran kartları CPU'ya göre cok daha yüksek vat tüketiyor ama yine CPU daha az ısınıyor. 300 400 watta kadar çıkabiliyor desktop GPU'lari, hatta daha üstüne. Neyse konumuz laptop, diğer olay ise çoğu kişi fark etmemiştir ama laptop CPU yüzen alanı, GPU'ya göre daha ufak genel olarak günümüzde. Macun yenileyenler buna dikkat etmiş olabilir. Aman aman olmasa bile yüzen alanı ufak olduğu için bile sıcaklık farklı oluşur. En genel neden bu, soğutma arada olan farkı pek açıklamayabilir modele göre. Elbette çoğu modelin soğutması ortak bakır boruya sahip ama bazı modeller için GPU'ya ait bakır boru sayısı daha fazla, bu da bir etken aslında modelden modele göre. Tam tersi durum da mümkün.

Çözüm
Masaüstü'ye göre karşılaştırdıysanız. Zaten laptopun kasası dar olduğundan hava akışı kısıtlı olur. Ve bu da daha fazla ısınmasına sebep olur. Benim laptop CPU 35W 103 derecelerde çalışıyordu.

Tek temennim o zaman macun değişince soğuması hocam :D Laptop benim olsa, ve bölgemde de düzgün bilgisayarcılar olsa veyahut benim bilgim olsa sıvı metal süreyim ama bilen yok. Ben de zaten güvenmiyorum kendime. Pulsar Pullwark alayım da pump-out olmasın bari.

Tek temennim o zaman macun değişince soğuması hocam :D Laptop benim olsa, ve bölgemde de düzgün bilgisayarcılar olsa veyahut benim bilgim olsa sıvı metal süreyim ama bilen yok. Ben de zaten güvenmiyorum kendime. Pulsar Pullwark alayım da pump-out olmasın bari.
Hocam cihaz ne bilmiyorum ama thermalright helios alın. Fan temizliği yaptırın. Cihaz 20-25 derece daha serin çalışabilir

Yanlış bilgi

Laptop CPU'larinin yüzey alanı GPU'ya gore daha fazla.

Konu sahibine cevabım ise GPU'larin termal darbogaza girme sıcaklığı 87 derece iken CPU'larin 100 hatta 105 derece olabiliyor. Bu yüzden soğutma sistemi ağırlığı GPU'yu soğutmak icin ayarlaniyor mantik olarak. Misal Victus 16'larda GPU'dan 2 fan çıkışı var iken CPU tarafında 1 çıkış var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı