Çözüm Laptoplarda ekran kartının kilitlenmesi işlemcinin darboğaza girmesi ve aşırı RAM tüketimi

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TarduZaimoglu

Femtopat
Katılım
8 Ağustos 2023
Mesajlar
15
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Sevgili Technopat okurları merhaba. Yıllardır yaşadığım bir sorunu çözdüm ve sizinle de paylaşmak istedim belki faydasını gören olur. 2020 yılında almış olduğum HP Pavilion 15-DK0xxxx model serisi olarak geçen laptopumda yaklaşık 2 senedir yaşadığım ve asla çözüm bulamadığım bir sorun vardı. Bu muhtemelen çoğu şanssız kullanıcının da yaşamış olduğu durduk yere hiçbir sebep yokken bilgisayarın aşırı RAM tüketmesi, işlemciyi dar boğaza sokması ( %100'den aşağı inmeyen kullanım ve sistem kesintileri), ve ekran kartının herhangi bir işlemde kendi kendine kilitlenmesi. Bunlara ek olarak bilgisayarın sürekli bir şekilde mavi ekran vermesi de cabası. Yıllar içerisinde buna bir çözüm bulabilmek için sırasıyla denediğim şeyleri sizinle paylaşacağım.

sistem özellikleri;

Ekran kartı: GTX 1650.
İşlemci: Intel Core i5 9300 h
RAM: 16384 MB.
İşletim sistemi: Windows 11.

sorun çözümüne ilerlemek

Öncelikle denediğim ve işe yaramayan bilgileri sırayla listeleyeceğim.

1- Bilgisayara format atmak.
2- İkinci bir ekran kullanılıyorsa bunun çıkartılması.
3- Bilgisayara RAM eklemek ( çok düşük RAM bellek kapasitesine sahipseniz arttırmanız gerekebilir ben 8 GB'dan 16 GB'a yükseltme yapmama rağmen işe yaramadı.)
4- Win+Shift+CTRL+b kombinasyonu sizi anlık olarak kurtarabilir fakat soruna bir çözüm değil sadece bilgisayara can simidi oluyor.
5- Windows 11 kullanıyorsanız sistemi Windows 10'a downgrade etmek de aynı şekilde bende herhangi bir çözüme gitmedi.

Benim sorunumda işe yarayan çözüm;

Arkadaşlar her şeyin sorumlusu bu Allah'ın belası Windows pencere yöneticisinin aşırı bir şekilde kaynak tüketmesinden gerçekleşiyor ve bunun çözümü hakkında doğru düzgün bir bilgiye bir türlü rastlayamamıştım. 8 GB RAM kapasitesine sahip stock bilgisayarımda 1500 MB RAM kullanan Windows pencere yöneticisi 16 GB'a yükseltme yaptığımda ise gidip 4000 MB RAM kullanmaya başladı yani ne kadar veriyorsan o kadar yiyor bir sınırı yok. Tabii bununla alakalı Windows onu gerektiği zaman kullanıyor dert edilecek bir şey değil diyebilirsiniz ki haklısınız da olması gereken şey bu. Lakin bunu yapmıyor özellikle de benim kullanmış olduğum gibi eski bir sisteme sahipseniz bilgisayarı bu durum oldukça yormaya başlıyor.

Yapmanız gereken en tek şey ise hızlı başlatma'yı kapatmak.

Bunun için yapmanız gereken şey Denetim Masası'na gittikten sonra güç seçeneklerine tıklamanız.
Sonraki adımda soldaki panelden güç düğmelerinin yapacaklarını seçin kısmına ilerlemeniz gerekiyor.
Bu kısma geldiğiniz zamanda aşağıda bulunan hızlı başlatma seçeneğini kapatmamız gerekiyor.
Ekrana geldiğiniz zamanda şu anda kullanılamayan ayarları değiştir seçeneğine tıkladıktan sonra hızlı başlatmayı kapatmanız ve onaylamanız yeterlidir.

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve arkanıza yaslanın dostlar. Şu anda benim bilgisayarımda Windows pencere yöneticisi minimum 60 MB, maksimum ise 160 MB RAM tüketiyor ve 2 aydır bilgisayarımda hiçbir sorun yaşamaz hale geldim. Umarım bu sorunu yaşayan arkadaşlara bir çözüm sunmuşumdur. Bu yazmış olduğum ilk bilgilendirme içeriği olduğu için eksiklerim olmuş olabilir beni bu konuda uyarırsanız sevinirim temiz bir dille ve akıcı bir şekilde bilgi vermeyi amaçlıyorum. Bu şekilde edindiğim tecrübeleri sizinle paylaşmak için yapıcı eleştirilerinize sonuna kadar açığım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı