Laptopta Ryzen vs Intel

jurzen

Hectopat
Daha fazla  
Bugün adını vermek istemediğim 2-3 tane öncü olan teknoloji ürünleri satış mağazalarına gittim. Bunlardan farklı 2 tanesindeki personeller "Ryzen masaüstü bilgisayarlarda iyi fakat laptoplarda kısa ömürlü. Ryzen 2 yıl götürürse Intel 4 yıl götürür, Ryzen almanızı tavsiye etmem onun yerine Intel alın" gibi bir cümle kurdular. İstediğim bilgisayarın Ryzen'li versiyonu ile Intel versiyonu arasında yaklaşık 6-7 bin lira fark var. Dolayısıyla bütçeden dolayı Ryzen almak istemiştim fakat oradaki adamlar Ryzen'e laptoplarda kısa ömürlü vb deyip Intel karşısında gömünce eve gidip tekrar araştırmak zorunda kaldım. Ardından internette laptop incelemesi yapan bir adama burada yazdığım cümleyi söyledim ve o ise "bu dediğiniz kısa ömürlülük olayı doğru değil, bütçenize hangisi uyuyorsa onu alın" dedi. Hangisine güveneceğimi şaşırdım ve şimdi de size soruyorum bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Malum bu ekonomide hata yapma şansımız yok.

Markaya değil de modele göre kıyaslasak daha iyi olur gibi.

Oradaki adamların aynı şöyle bir tip olduklarına eminim bu arada:
garantisibenim.jpeg

Bugün adını vermek istemediğim 2-3 tane öncü olan teknoloji ürünleri satış mağazalarına gittim. Bunlardan farklı 2 tanesindeki personeller "Ryzen masaüstü bilgisayarlarda iyi fakat laptoplarda kısa ömürlü. Ryzen 2 yıl götürürse Intel 4 yıl götürür, Ryzen almanızı tavsiye etmem onun yerine Intel alın" gibi bir cümle kurdular. İstediğim bilgisayarın Ryzen'li versiyonu ile Intel versiyonu arasında yaklaşık 6-7 bin lira fark var. Dolayısıyla bütçeden dolayı Ryzen almak istemiştim fakat oradaki adamlar Ryzen'e laptoplarda kısa ömürlü vb deyip Intel karşısında gömünce eve gidip tekrar araştırmak zorunda kaldım. Ardından internette laptop incelemesi yapan bir adama burada yazdığım cümleyi söyledim ve o ise "bu dediğiniz kısa ömürlülük olayı doğru değil, bütçenize hangisi uyuyorsa onu alın" dedi. Hangisine güveneceğimi şaşırdım ve şimdi de size soruyorum bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Malum bu ekonomide hata yapma şansımız yok.
AMD genellikle oyuna göre iyidir ama Intel de kötü diyemem. Intel ise yüksek işlemcileri oyunda ısınma sorunu yaşatıyor AMD biraz daha performans odaklı ve ısınmaya koruyor kendisini demek istiyorum şahsen.

Ryzen laptoplarda aksine daha uzun ömürlü hem Intel'e kıyas daha az ısınıyor laptopun içerisinde soğutma sistemi de önemli ayrıca Intel 12 13 14 nesil bayağı bir ısınıyor laptop da zaten soğutması daha zor Intel'e göre Ryzen daha serin daha performanslı eğer oyun için düşünüyorsanız.

Direk ömrü işlemciye laf atmak doğru olmaz. Ömrü tam olarak belirleyen bir etken değil. Sıcaklık konusunda ise Intel çoğunlukla ekstradan fazla çekirdeğe sahip olduğu için Watt tüketimleri daha fazla oluyor ve soğutması daha zorlu ama bazı modellerde Intel'in daha serin çalıştığıda olabiliyor. Direk modele bakmak lazım. Birde Intel'in frekans kısmı ile AMD'nın sıcaklık kaynaklı frekans kısma mevzusu farkından ötürü Intel'i ön plana çıkaran Victus gibi modellerde vardı.

Genel olarak laptop'un soğutma kasası ve geneli kaliteli ise çok takılmayın. Tabi hangisi daha iyi ise o alınmaları ama gidipte sırf Intel diye daha düşük modele para ödemek veya kendinizi zora sokmanızının manası yok pek. Model önemli.

Mesajlar için herkese teşekkür ederim şimdi de size almak istediğim bilgisayarı atacağım bütçe 40 bin sizce bu bilgisayar alınır mı? Asus Tuf Gaming A15 7.Nesil Ryzen 7 7435HS-RTX4050 6Gb-16Gb-512Gb Ssd-15.6inc-W11 bu alınır mı? Intel'li versiyonuda var arada 7 bin oynuyor çok farkları yok düşünceleriniz nelerdir?

Direk ömrü işlemciye laf atmak doğru olmaz. Ömrü tam olarak belirleyen bir etken değil. Sıcaklık konusunda ise Intel çoğunlukla ekstradan fazla çekirdeğe sahip olduğu için Watt tüketimleri daha fazla oluyor ve soğutması daha zorlu ama bazı modellerde Intel'in daha serin çalıştığıda olabiliyor. Direk modele bakmak lazım. Bir de Intel'in frekans kısmı ile AMD'nın sıcaklık kaynaklı frekans kısma mevzusu farkından ötürü Intel'i ön plana çıkaran Victus gibi modellerde vardı.

Genel olarak laptopun soğutma kasası ve geneli kaliteli ise çok takılmayın. Tabii hangisi daha iyi ise o alınmaları ama gidip de sırf Intel diye daha düşük modele para ödemek veya kendinizi zora sokmanızının manası yok pek. Model önemli.

Yukarıda verdiğim modeli inceler misiniz acaba? Eğer incelerseniz çok sevinirim.

Son düzenleme:
Mesajlar için herkese teşekkür ederim şimdi de size almak istediğim bilgisayarı atacağım bütçe 40 bin sizce bu bilgisayar alınır mı? Asus Tuf Gaming A15 7.Nesil Ryzen 7 7435HS-RTX4050 6Gb-16Gb-512Gb Ssd-15.6inc-W11 bu alınır mı? Intel'li versiyonuda var arada 7 bin oynuyor çok farkları yok düşünceleriniz nelerdir?
RTX 4060 fiyatında ve kötü soğutmalı olması, üstünede 7 bin TL daha pahalı olması diğer satıcılara nazaran çok berbat yapıyor kendisini. İlla Vatan şartından kurtulmanızı ve laptop için temizinden "45 bin TL var, hangi Laptop'u alıyım?" diye konu açmanızı tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı