Laptopta SDD'lerin Sürekli Bozulması

Mesut11

Hectopat
Katılım
4 Kasım 2014
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
2014 Eylül'de aldığım Sandisk 128 GB Ultra Plus SSD tam 3 yıl 1 ay sonra sizlere ömür. Üzerinden 9 ay geçti. Yerine külüstür bir HDD taktım.
SSD'imi kullanırken -Dell N4020'de 2 GB RAM ile- ara sıra donmalar oluyordu. SSD'den önce HDD ile kullanırken hiç olmayan bir şeydi bu donma olayı. Yavaşlayınca format atardım sadece. SSD ile birlikte format atma aralıklarının da baya uzadığını fark ettim bu arada.
Bir gün uyku modundan çıkarken kullanıcı seçtiğim ekranda laptopum dondu. Genelde bekleyince düzeliyordu ve uyku modunda donduğu da pek başıma gelmemişti. Çözüm olarak güç düğmesini basılı tutarak kapatıp açmak zorunda kalıyordum. Bu sefer zorla kapattım ama açamadım. SSD ölmüştü içindeki buluta yedeklenmeyi bekleyen dosyalarla beraber.

Bugün bu sorunu İngilizce aratınca bir forumda uyku modunda güç kesilmesi sonucu SSD'nin öldüğünü okudum. Çözüm olarak ise başka bir forumda SSD'yi sadece güç kablosundan bağlayıp (kasalı PC'ler için söylüyorlar) BIOS açıkken 30-40 dakika beklettikten sonra elektrik kablosunu çıkarıp 30 sn bekleyip baştan 1-2 defa daha tekrarlamayı öneriyorlardı ama işe yaradığı ve yarayacağına inancım yoktu. Denedim laptopumda ve işe yaramadı.

Uzun lafın kısası yedek almadan dışarı çıkmayın :) Force shutdown yapmayın.
Bu arada bu modeli 174 TL'ye almışım. 120 GB'lıkler bu fiyat aralığında satılıyor yine. İlginç!

Deneyimli kullanıcılardan bu konuyla ilgili yedek almanın yanında donanımı kurtarabilecek tüyolar rica ediyorum. Bir de neden SSD aldıktan sonra donmayan laptop 2-3. yılında donmaya başladı. RAM ile bir lakası olabilir mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum SSD'ler de flash bellekler gibidir. Mesela Flash belleği güvenle kaldır demeden çıkarır veyahut dosya aktarım esnasında çıkarırsan çöp olma ihtimalini doğurmuş olursun. Ama senin sorunun tahminimce bozuk os veyahut chipset arızasından kaynaklıdır. Benzer bir olay da benim başımdan geçmişti. Sata portu değiştirince düzeliyor 2 3 gün sonra tekrarlıyordu. Ben de farklı bir format cd si ile MSDN format atarak ürün anahtarımı girdim sorun çözülmüştü.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı