Laptoptan geçilecek uzun ömürlü sistem toplama önerisi

Bütçe
85.000 TL

polzunkov

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba, yaklaşık 8-9 yıldır GTX 1050 / i5-7300HQ Monster laptop kullanıyorum. Artık yeni bir sistem toplamam lazım. Son birkaç haftadır araştırma yapıyorum, açıkçası bayağı geri kalmışım, yeni teknolojilere adapte olmak biraz zor oldu benim için. Yine de okuyarak, video izleyerek, ürünleri inceleyerek bir sistem oluşturdum. Sizin fikirlerinizi merak ediyorum. Kullandığım laptoptan, kurduğum düzenin uzun süre devam etmesini istediğimi ve sürekli değişim yapmaktan hoşlanmadığımı anlamışsınızdır. Almışken yine bir 7-8 yıl götürsün istiyorum. Bu yüzden parçaları orta veya iyi kalite seçmeye çalıştım. Evet, daha düşük kaliteli parçalarla belki ekran kartı bir model üste taşınabilir ama bu sefer de içim rahat etmeyecek. Neyse, sistem aşağıdaki gibidir. Önerilerinizi ve görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim. Sonda da birkaç sorum olacak.

Anakart: MSI B650 Tomahawk Wi-Fi (9.000 TL).
CPU: 7800x3D kutusuz - fansız (adını duymadığım bir yerde 14.300 - Sinerji fiyatı 15.499 TL).
GPU: RTX 5070 / markada karar kılmadım (maksimum 32 - 33 verebilirim, ASUS Prime bu fiyatlarda).
RAM: Lexar ares RGB 2x16 6000MHz CL30 LD5BU016G-R6000GDLa (anakart listesinde var, 5.256 TL).
SSD: KC3000 veya 990 Pro 2TB alacağım, hangisi ucuz olursa (7.350 - 7.900 TL civarlarında).
PSU: ASUS 850W Prime AP-850G 80+ Gold tam modüler (6.000 TL)
Soğutucu: Phantom Spirit 120 SE ARGB - 1.700 TL'ye alındı-
Kasa: TD500 V2 - 5.500 TL'ye alındı-
Monitör: Dell G2724D 27 inç 1440p IPS 165Hz (8.200 TL).

Fiyatlar 9 Temmuz 2025 fiyatlarıdır.

Sistem bu şekilde. Kasayı ve soğutucuyu aldım. Ekran kartı hariç kalan parçalar (monitör dahil) 50 bin civarı yapıyor. Benim de elime ay sonunda yaklaşık 50 bin TL geçecek.

Soru 1: Ekran kartını almadan, diğer tüm parçaları alıp kurma ihtimalim var. Bütçem şu an buna yetiyor. Böylece monitörü ve kalan parçaları test edebileceğim, en azından öyle umuyorum. Ayrıca fiyatlarının artmasından da çekindiğim için, ekran kartı parasını toplayana kadar diğer şeyleri hazırda tutmak gibi bir düşüncem var. Ağustos sonunda elime 30-35 bin arası para geçecek. Ekran kartını o zaman alıp direkt takmak istiyorum. Sizce böyle yapmam mantıklı olur mu? Ekran kartını geç almam bana bir dezavantaj doğurur mu? Uzun yıllardır masaüstüne dokunmadığım için bu konularda yetersizim. Öneriniz nedir?

Soru 2: Sistem hakkında genel düşünceleriniz nedir? Seviyeli her görüşe açığım.

Çocukluğumdan beri bilgisayarım hep oldu, tüplü ekranlar dahil. Ancak hepsi de hazır bir şekilde alınmıştı. Birkaç tane masaüstü değiştirdikten sonra laptop almıştım ve üzerinden yıllar geçmiş. İlk defa kendi başıma masaüstü toplayacağım. Desteklerinizi bekliyorum.
İyi sosyaller.

Bütün ürünleri özenle seçtim. Hiçbiri kalitesiz markaların kalitesiz ürünleri değiller. Özellikle de güç kaynağı ve monitörün markası kafanı karıştırmasın, ülkemizde değeri bilinmeyen markalardandır.

Bütün ürünleri özenle seçtim. Hiçbiri kalitesiz markaların kalitesiz ürünleri değiller. Özellikle de güç kaynağı ve monitörün markası kafanı karıştırmasın, ülkemizde değeri bilinmeyen markalardandır.
Teşekkür ederim, göz atacağım. İlk sorum hakkında ne düşünüyorsunuz? Ekran kartını daha sonra almamda bir sorun olur mu? Kurulumda vs. ekran kartı takılı olmazsa bir şey olur mu? BIOS'tan falan da hiç anlamıyorum. Zaten muhtemelen bilgisayarcı getirip toplattıracağım.

İlk sorum hakkında ne düşünüyorsunuz? Ekran kartını daha sonra almamda bir sorun olur mu? Kurulumda vs. ekran kartı takılı olmazsa bir şey olur mu?
Hayır sonradan ekran kartı takabilirsin, 9800x3D'nin kendi iGPU'su var yani onboard görüntü alabilirsiniz ekran kartı alana kadar. Sonrasında da attığım işlemci ve güç kaynağı sayesinde istediğiniz ekran kartını, 5090'ı bile alıp takabilirsiniz sistem yeterlidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı