Laptopu kapatmak ve uyku moduna almak arasındaki fark nedir?

Laptopunuzu kullanmadığınız zaman kapatmak mı yoksa uyku moduna almak mı tercih edeceğiniz, kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Her iki yöntemin de kendi avantajları ve dezavantajları vardır:

**Laptop'u Kapatmak:**
- Laptop'u tamamen kapattığınızda, güç tamamen kesilir ve hiçbir enerji tüketimi olmaz. Bu, pil ömrünüzü korumanıza yardımcı olur.
- Tamamen kapatıldığında, herhangi bir arka planda çalışan uygulama veya işlem yoktur, bu nedenle daha fazla kaynak serbest kalır ve bilgisayarınız daha hızlı başlar.
- Laptop'u kapatmak, güvenlik açısından da daha iyidir. Çünkü açık bir bilgisayar, potansiyel olarak bilgisayar korsanları veya kötü amaçlı yazılımlar için bir hedef olabilir.

**Uyku Modu:**
- Uyku modu, bilgisayarınızın durumunu anında kaydederek ve düşük güç tüketimiyle çalışarak açık kalmasını sağlar. Bilgisayarınız hızlı bir şekilde açıldığında, son kullanılan oturumunuzu hızlıca geri yükler.
- Uyku modu, hızlı bir şekilde devam etmek istediğiniz işleriniz varsa veya kısa süreliğine bilgisayarınıza erişim ihtiyacınız varsa faydalı olabilir.
- Pil tüketimi, uyku modunda bile bir miktar devam eder, bu nedenle uzun süreli kullanılmayacaksa tamamen kapatmak daha iyi bir seçenek olabilir.

**Hangi Seçeneği Tercih Etmelisiniz?**
- Eğer laptopunuzu uzun süre kullanmayacaksanız (örneğin, gece boyunca) veya birkaç gün kullanmayı düşünmüyorsanız, tamamen kapatmak daha iyi bir seçenek olabilir.
- Laptopunuzu sık sık kullanıyorsanız ve aralıklarla kısa molalar veriyorsanız, uyku modu size zaman kazandırabilir.
- Uzun süre kullanmayı planlamıyorsanız ve batarya ömrünü korumak istiyorsanız, tamamen kapatmak daha mantıklı olacaktır.

Sonuç olarak, ihtiyaçlarınıza göre değişebileceği için her iki yöntem de kullanılabilir. Eğer pil ömrünü korumak veya güvenliği ön planda tutmak önemliyse tamamen kapatmak daha uygundur. Kısa süreli aralıklarla hızlı başlama ve devam etme ihtiyacı varsa uyku modu tercih edilebilir.

Kapattığınzda ve tekrar açtığınızda, içerisindeki SSD'ye bağlı olarak açılış süresi beklersiniz. Uyku moduna aldığınızda ve tekrar açtığınızda kaldığınız yerden devam edersiniz (elektrikler kesilmediği sürece) Fakat kapalıyken enerji harcamaz, uyku modunda azda olsa enerji harcar. (Bahsettiğim enerji, elektrik enerjisi)

1 saatliğine başından kalktım mesela kapatmalı mıyım uyku moduna mı almalıyım?

Laptop fazla açık kalınca fazladan kastım 10 saat aşan sürelerde anlık takılmaya başlıyor yeniden başlatınca düzeliyor.

Ben genelde 1-2 çok çok 3 saatliğine başından kalktığımda uyku moduna alıyorum. Geri geldiğimde bekletmesin açılışı diye. Yine de tercih meselesi.

Laptop fazla açık kalınca fazladan kastım 10 saat aşan sürelerde anlık takılmaya başlıyor yeniden başlatınca düzeliyor.
Eğer 10 saatlik bir süreyse (yükleme falan yoksa) kapatmanız daha iyi olur.

1 saatliğine kalkarsan, pek bir şey olacağını düşünmüyorum. Ancak, 10 saat filan olursa, şahsen kapatmanı öneririm.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı