Lawrence Şam’da Yakalanmış mıydı?

Emin Bozgeyik

Megapat
Makaleler
12
Yer
The Earth
1912 yılında Teğmen rütbesiyle mezun olup 1918 yılında İngilizlere esir düşene kadar ki anılarından derlenmiş bir kitabın bir bölümü... Selahattin Günay anıların da Lawrence’yi böyle yakaladığından bahsetmiş...
“-Ağustos 1916 ve Nisa’n 1917 tarihleri arasında Havran’da tabur merkezinde görevliyken, eski Şam kazalarının asayiş ve sorumluydum. Bu görevle Dera’da bulunduğum sırada jandarma karakolunun penceresinden dışarı bakarken, bir Bedevi’nin karakolu ve çevresini tetkik ettiğini görmüştüm. Şüphelenerek çavuşu gönderip bu kişiyi yanıma getirtmiştim. Sorgulamasından inandırıcı cevaplar alamayınca, çevreyi de iyi tanıdığım için söylediği yalanları kolayca yakalıyordum. Sonunda Lawrence’a, ayaklarının altını göster! Dedim. Çünkü o yörede yaşayanların düzgün ayakkabı giyme şansının olmadığını biliyordum. Tabanlarını görüp de, sen Bedevi değilsin! Deyince Lawrence çözüldü. Bana“kapiten”diye hakaret ederek, serbest bırakılması için rüşvet teklifinde bulundu.”
Daha sonra Lawrence sevk edilmiş ama bu resmî kayıtlara geçmemiş. Aklını kullanarak kaçtığı da söylentiler arasında. 1 Aralık 1916 tarihli, 102. sayısında“Near East”dergisi de, Lawrence’ın 17 Ekim 1916 mektubuna dayanarak yakalandığını duyurmuş. Selahattin Günay’ın göreve başladığı tarihte Ağustos 1916 tarihi sonrasına düşmektedir.
Kaynak: Suriye ve Filistin Anıları (Selahattin Günay)

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı