LED'lerin ısınma sorunu

Yiğitç54

Centipat
Merhaba kendim bir LED yaptım ancak aşırı ısınıyor şöyle bir süre geçtikten sonra eli yakıcak dereceye geliyor elimi zor deydiriyorum kendim birleştirerek yaptım bu LED'i kullandığım Power 12V 1200MA büyük ihtimmalede Power'den dolayı oluyor bu Power'in gücünü nasıl kısabilirim? Potansiyometre gibi bir şeyle yapabilir miyim 10K'lık ardino için olanla.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tam anlayamadım ama sanırım Power LED kullanıyorsunuz. Evet onlar ciddi şekilde ısınıyor. Bunun için soğutucular var, onları tavsiye ederim. Gücü kısarak sıcaklığı bir miktar düşürebilirsiniz ancak parlaklık da düşecektir. Direnç kullanarak gerilimi düşürürseniz evet güç düşecek ve ısınma da azalacaktır ancak direnç üzerinde güç kaybedeceğiniz için o enerji israf olacaktır. Ha 12V 1,2A için çok da dert edilecek bir durum değil ancak ileride LED sayısını yükseltirseniz bu bilgi lazım olabilir. Bunun yerine daha farklı yöntemler kullanabilirsiniz, mesela PWM ya da anahtarlamalı bir gerilim regülatörü, daha verimli olur.

Ek olarak ısınan Power LED'lerin direnci düşer, bu nedenle daha fazla akım çekerler. Bundan dolayı Power LED'lerin sabit akım kaynağı ile çalıştırılmasını tavsiye ediyorum.

Örnek bir soğutucu:

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı