Lenovo Y50-70 Isınma Sorunu

Onnur

Hectopat
Daha fazla  
Vatan Computer'dan yaklaşık 1.5 sene önce aldığım laptopta aldığımdan beri ısınma ve ısınmadan kaynaklı oyunlarda FPS düşüşü yaşıyorum.
İlk 15 gün ürün iade seçeneğimiz varmış ama ilk 1 ay oyun yüklemediğim için bu sorunun farkında değildim açıkçası. Sonrasında ısınma sorunundan dolayı 3 defa servise gitti. Üçünde de anakartı değişimi yapıldı. Hatta üçüncüsünde bizzat kendim Mecidiyeköy'deki servisine gidip laptopla ilgilenecek arkadaşa 1'e 1 sıkıntılarımı anlattım. Üçünde de anakart değişimi yapıldı. Laptopu bizzat kendim aldıktan sonra oyuna girerek kontrol ettim.

Hala ısınma sorunundan kaynaklı FPS düşüşü fark ettim MSI Afterburner programı ile. GPU ve CPU yaklaşık 90-92 dereceye geldiğinde GPU kullanımı %30-50'lere düşüyordu. Ve teknik serviste ilgilenen elemanı yanıma çağırdım. Hala sorunun devam ettiğini belirttim. Arkadaş baya bi direndi. En sonunda bu bir laptop beyefendi fazla bir şey beklemeyin falan dedi. Anakart değiştirdim fanlarını ve macunu değiştirdim dedi. Bu sonuçla eve geri döndüm. En son dün Zalman ZM-SGT1 adlı termal macun alarak kendim kaliteli bir macun süreyim dedim. Ve hala sorunum devam etmekte, ne yapmalıyım aynı durumu yaşayan arkadaş var mıdır? @recepbaltaş

PC özellikleri :
  • GTX 960M 4 GB
  • Intel i7 4720HQ
  • 16 GB DDR3 1600 MHz
  • 1 TB + 8 GB SHDD

Bu sorunu yaşayan sadece sen değilsin. Bu Y50-70'in kronik sorunu. i7 4720HQ çok güçlü ve bir o kadar soğutulması zor bir işlemci. Adaptörünün gerekli voltaj ve amper değerlerini ölçtür. Cihazın pilinde problem olabilir. Cihazı açıp pil bağlantısını anakarttan ayır öyle dene. Temiz Windows 10 x64 kurup sürücülerini Lenovo'nun sitesinden yükle emin ol sürücüleri doğru yükledikten sonra bile ısınma sorunu ortadan kalkıyor buna defalarca kez şahit oldum. Eğer sorun devam ederse tek çare olarak aygıt yöneticisinden Turbo Boost'u devre dışı bırakacaksın. 10-15 derece düşüş sağlayabilirsin.

Adaptörün voltaj ve amper değerini nasıl ölçebilirim?
Pil çıkarma yöntemini deneyeceğim.
2. kez servise gönderdiğimde, anakart değişimi yapıp aynı zamanda temiz w8.1 kurulumu yapmışlardı. Sorunun bundan kaynaklandığını düşünmüyorum.
Turbo Boost'u devre dışı bırakmak demek pc özelliklerinden %25-35 oranında vazgeçmek demek. Bunu denemek bile istemiyorum :)

Benim bildiğim Turbo Boost normalde işlemci hızı 2.6 ise yük altında işlemci modeline göre 3.6ya çıkaran sistem değil midir? Ben mi yanlış biliyorum

Bu arada Aida64 sistem kararlılık testi 99 derece. Sanırım işlemci üzerinde sucuklu yumurta pişirilebilir :) Bu sıcaklığa 2-3dk gibi kısa bir sürede ulaşması da bir daha Lenovo'yu ne alırım ne aldırırm demeye yeterli sanırım.
stabilitytest2.png

Benim bildiğim Turbo Boost normalde işlemci hızı 2.6 ise yük altında işlemci modeline göre 3.6ya çıkaran sistem değil midir? Ben mi yanlış biliyorum
Eki Görüntüle 239835
Evet doğru biliyorsunuz fakat 2.6 GHZ'den 3.6 GHZ'ye çıkan frekans %3 ila %4 arası bir performansa takabül ediyor. Dediğim gibi Turbo Boost'u devre dışı bırakmak yararınıza olacaktır. İşlemciniz için 90 derece ve üstü sıcaklık transistör yıpranmasına veya kaybına sebep olacaktır. Buda gün geçtikçe performanstaki düşüşe ve daha fazla ısınmaya sebep olacaktır. İşlemci fanınız hiç değişti mi? Tam yükte işlemci fanınız kaç RPM'de çalışıyor bu değere bakın. Anakart 2 kere değişmişse kesinlikle soğutma sisteminden kaynaklı bir problem yaşıyorsunuz. Profesyonel bir teknik servis çalışanı bu problemin kesin tespitini kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. Cihaz elimin altında olmadığı sürece sadece tahmini arızaları belirtebilirim.

Tekrar merhaba şuan cihazın alt kapağı açık ve bataryasını anakarttan ayırdım. 10dk civarı crysis 3ü açık bırakıp sadece sıcaklık değerlerine baktım. Ekran kartı şaşırtıcı derecede 82dereceyi geçmedi.(%100 kullanımda olmasına rağmen) Ama işlemci 96lara dayandı. Sanırım cihazın kapağı açık olduğu için daha iyi soğutma yapıyor. Belki dediğiniz gibi Turbo Boost'u kapatarak daha iyi değerler elde edebilirim. Ama aygıt yöneticisinde böyle bir seçenek bulamadım. Yardmcı olabilir misiniz?

Merhaba termal macunları kurumuş olabilir siz pc nizi almadan önce stokta bekliyor sonuçta bilgisayarlar 1.5 yılda macun kurumaz diyebilirsiniz ama pc siz almadan 1 sene önce üretildiyse bu rakam 2.5 seneye çıkar pc nin bakıma ihtiyacı olabilir. Bu arada pc nizi bi bilgisayarcıya yaptırmanızı önermem cpu ve gpu nuza koyucakları 20cc enjektörü 7 liralık termal macun beş para etmez etrafınızda varsa bi bilenden yardım alıp kaliteli bi macun sıktırın hem ömrü uzun olsun laptop açmak zahmetli bi iş hemde kaliteli olsun.

Arkadaşlar şaka gibi bir yöntemle problemi çözdüm gibi @Neurevt nun bataryayı çıkar bir de öyle dene demesi dolaylı da olarak olsa yardımcı oldu :)

y50-70 kullanıcıları bilir laptopun altında fan ızgaraları vardır. Fotoğraflayarak anlatmak istedim;
1.jpg

Bu ızgaranın altında fana giden hava akımını temizlemek için filtre gibi bir şey bulunuyor. Yani bu;
3.jpg

Bunu da çıkarınca sonuç inanılmaz değişti. Ekran kartı 90 derecelerden 80 derecelere düştü. Hatta 82 dereceyi geçtiğini
görmedim. Genelde %100 kullanımda 78-80 civarında seyretti.
Cpu'da önemli bi farklılık göremedim ki zaten oyunların çoğu Cpuyu en fazla %50 civarında yorabiliyor. Cpu ise genelde 87 derecenin altındaydı.
Sonuç olarak en önemli sorunum olan 60fpslerden 20-25 lere düşme sorunu yaşamadım. Ve bu büyük bir artı.
Eğer garantiniz bittiyse sizde çıkararak laptopunuza rahat bir hava aldırabilirsiniz.

Merhaba termal macunları kurumuş olabilir siz pc nizi almadan önce stokta bekliyor sonuçta bilgisayarlar 1.5 yılda macun kurumaz diyebilirsiniz ama pc siz almadan 1 sene önce üretildiyse bu rakam 2.5 seneye çıkar pc nin bakıma ihtiyacı olabilir. Bu arada pc nizi bi bilgisayarcıya yaptırmanızı önermem cpu ve gpu nuza koyucakları 20cc enjektörü 7 liralık termal macun beş para etmez etrafınızda varsa bi bilenden yardım alıp kaliteli bi macun sıktırın hem ömrü uzun olsun laptop açmak zahmetli bi iş hemde kaliteli olsun.

İlk yazdığım postu okursan bir kaç gün önce termal macunu değiştiğimi belirttim. Ama düşünüp cevap yazman yeter :) Teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı