LGS için nasıl çalışılmalıdır?

Mesela Technopat gibi forumlarda fazla dolaşmamalısın :D.

Kısmen doğru. Bu sene girdim ama günde yaklaşık 2 saat aktif olmama rağmen fen lisesi kazandım. :D

Bence LGS için çalışma. Kendin için çalış, zamanı gelince yeteneklerini gösterirsin. Ben öyle yaptım, kimseyi kafama takmadım. Sınıftan 5-6 kişiye benden iyi denirdi ama fen lisesine gidebilen tek ben oldum. :)

Sana verebileceğim en büyük tavsiye stres olmaman ve LGS'yi takıntı haline getirmemen. Sınavı hayatının en büyük olayı gibi görenlerin çoğu başarısız oldu. Ben böyle dedim diye de çok salma, kararında-verimli çalış. Başarı gelir.
 
Bence kendine bi' çalışma programı çizip her gün ona uymak zorunda bırakma kendini. O gün hangi dersleri işlediysen onları tekrar et hatta yapabilirsen özet çıkar. Ondan sonra o gün işlediğin her dersle ilgili test çöz mutlaka (matematik ve fende 30 ya da 40'ar soru türkçede de hocaların bolca test ödevi verecek zaten onların yanında bi 30 soru da türkçeden çözersin inkılapta 20-25 soru yeter ingilizcede ne kadar ihtiyacın olursa o kadar yap ben sadece ödevleri yapıyordum :D). Test çözerken de kendine günlük soru limiti koyma o gün işlediğin derslerin ve konuların yoğunluğuna göre bunu kendin ayarla. Günde en fazla 3 saat çalışmanı öneririm bir de her gün en az yarım saat kitap oku 1. dönem böyle geçsin.
Şimdi gelelim 2.döneme; 2. dönem de gene bu şekilde devam et ama kendin deneme alıp evde süre tutarak bol bol deneme çöz. Anlamadığın soruları da aman ben çekinirim yok şu yok bu deyipte sakın ihmal etme mutlaka ve mutlaka hocana sor mesela 30 soruluk bir testte bir soruyu yapamazsın "amaan bir sorudan nolacak ki" deme git sor öğretmenine bir soru bile çok şey ifade ediyor LGS'de. Koronadan dolayı bu sene ne olur bilemem ama büyük ihtimalle Mart-Nisan gibi konularınız biter. Ondan sonra da LGS'ye kadar okulda olacağın denemeler de dahil bol bol deneme çöz. Bunları yaparsan güzel bi puanla nitelikli bir liseye yerleşirsin umarım. Başarılar.
 
Şimdiden kendini yorma yoksa bir kaç ay sonra çok fazla baskı hissedip dersleri salabilirsin. Hafif hafif başla çok zorlama kendini sonra ilerledikçe hızını yükselt. Araba mantığı ile anlatayım. Diyelim sen bir arabasın önünde LGS'ye giden bir yol var ve vitesler ise çalışma hızın. Ne kadar hızlı gidersen o kadar başarılı olursun. İlk önce temelini sağlam at. Yani konuları anla hemen soru çözme konu anlatım videoları izle tekrar yap. Yani arabanın yakıtını, yağını koy. Bir yarışı hızlı kazanmak için önemli olan şeylerden birisi nedir? Hızlı kalkmak. Ama şöyle, hani dedim ya vitesler senin çalışma hızın. Eğer çok fazla çalışmaya başlarsan yani arabanın vitesi yüksekte olursa kalkış yapamazsın çok ağır kalkarsın ve yarışı kazanma ihtimalin azalır. O yüzden vitesi düşük tutuyoruz yani çok fazla çalışmıyoruz en başta. İlerledikçe vites yükseltiyoruz yani çalışma hızımızı arttırıyoruz daha çok soru çözümü, daha çok ders çalışıyoruz. Giderek hızlanıyoruz ve böyle devam ederek yarışı bitiriyoruz.

Yolda illa yokuşlar ve inişler olacaktır. Yokuşlar senin bunalma dönemlerin yani mesela hani insana bazen bir şeyler olur ya böyle canın sıkılır, hiç bir şey yapmak istemezsin ruh olarak çok yorulmuş hissedersin. O zaman vites düşürüyorsun ve o yokuşları daha rahat çıkıyorsun. Yoksa kendine çok yüklenirsin ve motoru dağıtırsın. Bir çok kişi burada pes ediyor zaten. Çok hızlı giderken birden bire o bunalma olayı geliyor ve hız kesmiyor. Kendini iyice yoruyor zorluyor ve BUM! Çok zorlayınca araba bozuluyor ve gidemez oluyor. Yani pes ediyor ve ders çalışamıyor. O içindeki yorgunluk onu esir alıyor. Bazen ise inişler oluyor. İnişler ise insanın kendini harika hissettiği zamanlar. Hayat enerjisi ile dolduğu, ders çalışma isteğinin geldiği zamanlar. O zamanlar ise vitesi yükseltiyor, gaza yükleniyor hem yokuş aşağı inmenin verdiği hız hem de senin ivmen ile giderek hızlanıyorsun ve rakiplerinin önüne geçiyorsun. Ama unutma! Sürekli vites değiştirmekte zararlıdır. Yani sürekli çalışma şeklini, hızını değiştirirsen hem kafan karışır, hem kendini yorarsın hem de gereksiz zaman kaybı yaşarsın. İşte böyle umarım anlatabilmişimdir.

Kaynak önerisi olarak, Okyanus Master serisi güzel ama biraz zor. Bir konuda kendini geliştirince onu çöz kendini test etmek için. Yapamadığın soru olduğunda öğretmenlerine vs. hemen sor. Çünkü önemli olan ne kadar verimli çalıştığın. Yani ben çok çalışıyorum ama yanlış sorularımı öğretmene göstermiyorum dersen hata yaparsın.
 
Ben de önceki sene girdim sana şu şekilde tavsiye verebilirim;
İlk önce sabahları ders çalış. Yani ben sabahleyin daha iyi çalışıyorum. İnstagram vs. kullanma haftada belki 1-2 saat oyun oyna.Eğer oyuna kendini çok kaptırırsan sıkıntı yaşıyorsun. Cep telefonu kullanma. Çalışmak istediğin kadar çalış. (Yani 10-20 soru değil en az bi 40 soru olsun). Zaten çalışmak istemeyince çalışsanda birşey anlamıyorsun. Kendinin istemesi lazım. Kesinlikle bir hedefin olsun. Ama kesinlikle olsun. Zaten isteyince tutturuyorsun. Defterden çalış diyeceğim de... Kitaptan özet çıkartabilirsin. Yazınca dahabi anlıyordum ben. Son aylarda ben salmıştım. Sakın bu hataya düşme. Bence son ayların da bir etkisi var. Son hafta salabilirsin. Başarılar :)
 

Geri
Yukarı