@r.yasar10 15 mi zordu? (x+1)^2 şıkkını işaretlemek mi zor? Çevresi 2x+2 birim olan dikdörtgenin uzun kenarı ile kısa kenarının toplamı takdir edersiniz ki x+1'dir. Aşağıda da x+1 tane bu olaydan yapıldığı söylenmiş. soruyu okuduktan sonra 5 saniye içinde işaretlemeniz gereken bir soruydu. Belki de en kolaylarından.
19'da açıkta kalan kısımları kare olacak şekilde bölerseniz 6 tane beyaz kare elde edersiniz. Toplam alanı verilmiş 6'ya bölerseniz x^2+6x+9, yani (x+3)^2 kalır. Demek ki mavi karenin kenarı (x+3)+1 birimmiş. Alt tarafta 2 beyaz, 1 de mavi karenin kenarı var. Yani (x+3)+(x+3)+(x+3+1) toplamı gerekiyordu. Sonrasında çevre için 4 ile çarpmak.
20 biraz uğraştıcı ama zor değil. Yasun Burnu için 30 öğrenci var. 360/30 deyip bir öğrencinin kaç derece yer kapladığını bulursunuz. Buradan 12 kız, 18 erkek gelir. Aynı işlemleri Ulugöl için yapınca 9 kız, 6 erkek gelir. Kaya Mezarları için ise 3 kız, 7 erkek. Elimizde 24 kız, 31 erkek kaldı ve Boztepe'ye giden 5 kişi. Kızların herkese oranını yaparak bulabiliriz. Sağ üstteki grafikte 150/360=24+x/(24+31+5) eşitliğinden x=1 bulunur. Erkekleri sorduğu için 5'ten çıkartırız.
Bu sorularda bir mantık var, ilerleme var. Diğerinde 3+3+8+8+8'i anında akıl eden biri olabileceğini sanmıyorum. Ben bile başka hangi şekilde olabiliyor diye bakarken rastgele şekilde fark ettim.