LGS Sonuçları

O sorunun cevabında 8+12'yi 3 kere hesaplayıp 9 yapan bir sürü kişi olmuştur. Gayet zor bir soru. 10 tane kartın kullanılabileceğini görmek/fark etmek zor. Paydalarda 10 olduğunu düşünün.

Netlerinize gelecek olursak yıllardır her sınavda herkes aynısını söylüyor. Ben üniversite sınavına girmeden önce okulumda yapılan 3 denemeye girdim. 37-40 arası net çıkartıyordum matematikten. Sınavda da öyle oldu. Ya düzgün yerlerden bakmıyorsunuz ya da başka bir sorununuz olduğunu düşünüyorum. Örnek soruları bana örnek olarak sunmayın. O sorular her zaman kötü olmuştur.

Bu arada madem o soru kolay, zor olan bir soru söyle. En azından bir yöntem ile çözülebildiğini göstereyim. 9. soruda yöntem yok. Tek tek denemek ya da görmek gerekiyor. Liseye geçen halimde olsam o soruda 9'u işaretleyip geçerdim.
15, 19, 20 zordu mesela. 9.sorunun benzerlerini çok çözdüğümüz için ilk 5 soru gibi o da kolaydı, tam kolay değil ama kolay ve orta arası diyebilirim. Ben yapılan denemelerde 16 net, örnek sorularda hepsini doğru yapıyordum ve örnek sorulara bakarsanız siz de görebilirsiniz kötü olmadığını. Gayet kaliteli sorulardı ama benzerleri çıkmadı sınavda sorun bu. Çalışma soruları da aynı şekilde.

Aynen ben de almadım. :D internette sorular yayınlanmış. Sınavda işaretlediğim şıkları hatırladığımdan baktım. Merak ettiğiniz soru varsa buyurun.

Matematik bir tık düşük olmuş.
Benim Türkçe 1 dkab 1 matematik 2 yanlış 3 boş bakalım.

Türkçe bitirdi beni. Türkçe 4Y dkab 1Y matematik 2Y 3b diğerleri Full.

@r.yasar10 15 mi zordu? (x+1)^2 şıkkını işaretlemek mi zor? Çevresi 2x+2 birim olan dikdörtgenin uzun kenarı ile kısa kenarının toplamı takdir edersiniz ki x+1'dir. Aşağıda da x+1 tane bu olaydan yapıldığı söylenmiş. soruyu okuduktan sonra 5 saniye içinde işaretlemeniz gereken bir soruydu. Belki de en kolaylarından.
19'da açıkta kalan kısımları kare olacak şekilde bölerseniz 6 tane beyaz kare elde edersiniz. Toplam alanı verilmiş 6'ya bölerseniz x^2+6x+9, yani (x+3)^2 kalır. Demek ki mavi karenin kenarı (x+3)+1 birimmiş. Alt tarafta 2 beyaz, 1 de mavi karenin kenarı var. Yani (x+3)+(x+3)+(x+3+1) toplamı gerekiyordu. Sonrasında çevre için 4 ile çarpmak.
20 biraz uğraştıcı ama zor değil. Yasun Burnu için 30 öğrenci var. 360/30 deyip bir öğrencinin kaç derece yer kapladığını bulursunuz. Buradan 12 kız, 18 erkek gelir. Aynı işlemleri Ulugöl için yapınca 9 kız, 6 erkek gelir. Kaya Mezarları için ise 3 kız, 7 erkek. Elimizde 24 kız, 31 erkek kaldı ve Boztepe'ye giden 5 kişi. Kızların herkese oranını yaparak bulabiliriz. Sağ üstteki grafikte 150/360=24+x/(24+31+5) eşitliğinden x=1 bulunur. Erkekleri sorduğu için 5'ten çıkartırız.

Bu sorularda bir mantık var, ilerleme var. Diğerinde 3+3+8+8+8'i anında akıl eden biri olabileceğini sanmıyorum. Ben bile başka hangi şekilde olabiliyor diye bakarken rastgele şekilde fark ettim.

@r.yasar10 15 mi zordu? (x+1)^2 şıkkını işaretlemek mi zor? Çevresi 2x+2 birim olan dikdörtgenin uzun kenarı ile kısa kenarının toplamı takdir edersiniz ki x+1'dir. Aşağıda da x+1 tane bu olaydan yapıldığı söylenmiş. soruyu okuduktan sonra 5 saniye içinde işaretlemeniz gereken bir soruydu. Belki de en kolaylarından.
19'da açıkta kalan kısımları kare olacak şekilde bölerseniz 6 tane beyaz kare elde edersiniz. Toplam alanı verilmiş 6'ya bölerseniz x^2+6x+9, yani (x+3)^2 kalır. Demek ki mavi karenin kenarı (x+3)+1 birimmiş. Alt tarafta 2 beyaz, 1 de mavi karenin kenarı var. Yani (x+3)+(x+3)+(x+3+1) toplamı gerekiyordu. Sonrasında çevre için 4 ile çarpmak.
20 biraz uğraştıcı ama zor değil. Yasun Burnu için 30 öğrenci var. 360/30 deyip bir öğrencinin kaç derece yer kapladığını bulursunuz. Buradan 12 kız, 18 erkek gelir. Aynı işlemleri Ulugöl için yapınca 9 kız, 6 erkek gelir. Kaya Mezarları için ise 3 kız, 7 erkek. Elimizde 24 kız, 31 erkek kaldı ve Boztepe'ye giden 5 kişi. Kızların herkese oranını yaparak bulabiliriz. Sağ üstteki grafikte 150/360=24+x/(24+31+5) eşitliğinden x=1 bulunur. Erkekleri sorduğu için 5'ten çıkartırız.

Bu sorularda bir mantık var, ilerleme var. Diğerinde 3+3+8+8+8'i anında akıl eden biri olabileceğini sanmıyorum. Ben bile başka hangi şekilde olabiliyor diye bakarken rastgele şekilde fark ettim.
Kişiden kişiye değişiyor soruların zorluğu. Siz buna benzer sorular çözmüş veya bunu rahatça çözebiliyor olabilirsiniz ama bu sene sınava girenlerin çok çok büyük çoğunluğu bir sürü sorunun zor olduğundan bahsediyor. Bize bu sene çözdürülen sorular, kaynaklarımızdaki sorular, anlatılan sorular arasında bunlara benzer sorular yok denebilirdi, talihsizliğimiz de buydu zaten. Virüs önlemleri alınan bir ortamda bizimle aynı yaşta aynı sene sınava girseniz siz de bu soruları yanlış yapabilirdiniz. Soruların çözümlerini ben de biliyorum, yanlış yapma sebebim zor soru görünce içime yayılan korkuyu yenememem. Tüm sınavı tek sorunun korkusuyla çözmem. Aynı şekilde virüs önlemlerinin verdiği tedirginlik. Can tehlikemiz var sonuçta. Bir sürü öğrenci bunu yaşadı. Ben pazartesi kitapçığı alınca boş bıraktığım soruların hepsini takır takır çözebileceğimden eminim.

@Vavien. hocam senin dediğin soru kolaydı gerçekten. Virgül dışına çıkarıp hepsini virgüllü oranları bulup 4'ünü toplayıp, 3'le çarpıp kalanın tam sayı olması için çıkarılması gereken miktarı saptamak kolaydı bence. 10 ve 11. soru beni zorlamıştı o 2 soruda aşırı vakit kaybetmiştim.

Ben anlatamıyorum galiba. Sorunun çözümü kolay. Doğru cevaba ulaşmak zor. Siz hepiniz 10'u mu işaretlediniz cidden? Öyle ise gönülden tebrik ediyorum sizi.
Hepsini toplayıp eksiltmek aklıma gelmemişti. O şekilde getçekten kolay oluyor. O zaman sınavda hiç zor soru olmamış oluyor.
10'da pek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dikdörtgenin kısa kenarına x deyince uzun kenarı 8x oluyor. Sonrası alan hesabı ve üslü sayıları kullanmak.
11'de büyük tam kare pozitif sayı diyor ve soru kısmında en küçük diyor. Demek ki 10'dan sonra gelen tam kare sayı lazım. Bunun da 16 olduğunu bilirsiniz. Demek ki A'nın kenarı 4, Böylece C'ninki 8, B'ninki 6, D'ninki de 14 oluyor. Sol tarafın sağ tarafa eşit olduğu görülüyor. Sonrası toplama.

Düzgün geometri sorusu bile yoktu sınavda. Benim girdiğim SBS'de analitikgeometri soruları, trigonometri içeren sorular vardı. Burada en baba şekil dikdörtgen.

Ben anlatamıyorum galiba. Sorunun çözümü kolay. Doğru cevaba ulaşmak zor. Siz hepiniz 10'u mu işaretlediniz cidden? Öyle ise gönülden tebrik ediyorum sizi.
Hepsini toplayıp eksiltmek aklıma gelmemişti. O şekilde getçekten kolay oluyor. O zaman sınavda hiç zor soru olmamış oluyor.
10'da pek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Dikdörtgenin kısa kenarına x deyince uzun kenarı 8x oluyor. Sonrası alan hesabı ve üslü sayıları kullanmak.
11'de büyük tam kare pozitif sayı diyor ve soru kısmında en küçük diyor. Demek ki 10'dan sonra gelen tam kare sayı lazım. Bunun da 16 olduğunu bilirsiniz. Demek ki A'nın kenarı 4, Böylece C'ninki 8, B'ninki 6, D'ninki de 14 oluyor. Sol tarafın sağ tarafa eşit olduğu görülüyor. Sonrası toplama.

Düzgün geometri sorusu bile yoktu sınavda. Benim girdiğim SBS'de analitikgeometri soruları, trigonometri içeren sorular vardı. Burada en baba şekil dikdörtgen.
Soruları çözdüm ancak vakit kaybı çok yaşattı maalesef. Yanlış yollardın gittim. Elim ayağım titredi sınavda bir ara ondan kafam bir hoş oldu. :D

Nasıl geçti sınavınız? Matematik zordu biraz. Onun harici kolaydı. Sınıflar inanılmaz kalabalıktı. Kendi sınıfımda girdim sınava, normalde 16 sıra var bir baktım 5 sıra daha koymuşlar sınıfa. Doğru ve yanlış sayılarımı aşağıya yazıyorum bakalım neler yapmışız?

Benimki genel olarak iyi geçti fakat matematikte kolay soruları yanlış yapmışım zorlara odaklandığım için onları hızlıca çözünce en kolayları yanlış çıktı
Yanlışlarım: Türkçe 1yanlış, matematik 4yanlış 1 boş, geri kalanı doğru.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı