Rehber Li-ION ve Li-PO Karşılaştırması

Herkese merhabalar, ilk rehberime hoşgeldiniz.
Bu yazımda sizlere, Lityum İyon (Li-ION) ve Lityum Polimer (Li-PO)
pil teknolojilerinin avantajları, dezavantajları ve kullanım şekli hakkında bilgi vereceğim.

İlham kaynağı olan, @Baalberith ve @Lickerr a teşekkürler.

Li-ION Pil Nedir?
Pildeki pozitif ve negatif elektrotların, sıvı bir kimyasal elektrolit ile birbirinden ayrılarak çalıştığı pil türüdür. İlk kez SONY tarafından, taşınabilir cihazlar için kullanılan Li-ION piller günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Li-ION piller, kullanılsa da kullanılmasa da, yılda yaklaşık %20-%30 oranında kapasite kaybı olur. Ortalama ömürleri 5 yıldır. (Telefonlarımızda pil sağlığı yüzdesini kontrol ettiğimizde, zamanla sağlığını kaybeden piller örnek olarak verilebilir.)

Kullanım Alanları
Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, küçük ev aletleri, tabletler ve elektrikli araçlar gibi birçok alanda Li-ION teknolojisine sahip piller kullanılmaktadır.

Li-ION Pillerin Avantajları:
*Yüksek kapasite yoğunluğu
*Düşük maliyet
*Klasik pil türlerine göre daha uzun ömürlü, daha güçlü ve daha verimli


Li-ION Pillerin Dezavantajları:
*Ortalama ömrü 5 yıldır ve üretildiği günden itibaren, kullanılmasa bile kapasite kaybı başlar.
*Kapasite kaybını en aza indirgemek için, olabildiğince düşük sıcaklıklarda çalıştırılması veya muhafaza edilmesi gerekir.
*Yapıları gereği aşırı şarja, aşırı ısınmaya ve tamamen deşarj etmeye karşı korumak gerekir.
*Li-ION pili tamamen deşarj etmek (%0'a indirmek), pilde kapasite kaybına yol açar. 100 tam deşarjda, %80'e yakın kapasite kaybı görülür.
*Li-ION batarya, tamamen deşarj ettikten sonra yeniden çalıştırılamayabilir. Tekrar kullanabilmek için şoklamak gerekebilir.


Li-PO Pil nedir?
Pildeki pozitif ve negatif elektrotların, sıvı bir kimyasal elektrolit yerine, kuru polimer elektrolitle birbirinden ayrılarak çalıştığı bir Li-ION pil türüdür.

Kullanım Alanları
Genellikle uzaktan kumandalı araç (araba, drone vb.), robotik uygulama, akıllı telefon, laptop alanlarında Li-PO teknolojisine sahip piller kullanılmaktadır.

Li-PO Pillerin Avantajları
*Dayanıklılık
*Esnek yapıya sahip olmasıyla, istenilen ölçü ve şekilde üretilebilir.
*Küçük boyutta daha fazla enerji depolayabilmek.
*Li-ION pile kıyasla, sıcak ortamlarda daha verimli, daha toleranslı
*Şarj olma süresi daha kısadır ve kullanım süresi daha uzundur.


Li-PO Pillerin Dezavantajları
*Patlama riski vardır. Çoğu pillerde olduğu gibi, kullanımına dikkat edilmelidir.
*Pil ömrü daha kısadır.
*Li-ION pildeki gibi, kapasite kaybını en aza indirgemek için, olabildiğince düşük sıcaklıklarda çalıştırılması veya muhafaza edilmesi gerekir. Oda sıcaklığında saklanabilir lâkin tavsiye edilen 0°C-4°C arasındadır.
*Li-ION pildeki gibi, yapıları gereği aşırı şarja, aşırı ısınmaya ve tamamen deşarj etmeye karşı korumak gerekir.
*Li-PO piller hücrelerden oluşur. Nadir de olsa bir hücresi arıza yapabilir ve kullanılamaz hale gelebilir. Tamamen deşarj etmek bunu tetikler.
*Li-PO pil teknolojisine sahip cihazları, mutlaka orijinal şarj aletiyle şarj etmeniz gerekmektedir. Şarj olurken her hücrenin gerilimini eşitlemek için dengelemeye ihtiyaç duyarlar. Dengeleme yapılamazsa, hücrenin referans V değerleri dışına çıkması sonucu hücre arızası meydana gelebilir.


Sonuç olarak, iki pil teknolojisinin de kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. İki teknolojinin de ortak noktaları vardır. Eskiler bilir, ilk kullanımda saatlerce telefonlarımızı, bilgisayarlarımızı şarj ederdik. Böyle bir durum, yukarıdaki piller için söz konusu değildir.

Şahsi önerilerim:
*Pilinizi daha uzun süre kullanabilmek için lütfen pillerinizi maksimum %10'a kadar bitirin, tamamen boşaltmadan şarj edin. Elzem durumlarda pilinizi boşaltırsanız da canınız sağ olsun.
*Şarj esnasında pil ısınacağı için, olabildiğince şarj esnasında cihazınızı kullanmayın.
*Pili tamamen boşalttıktan sonra, doluluk yüzdesi yaklaşık %15-20 olana kadar cihazınızı açmayın. 😘iPhone😘
*Özellikle laptop bataryalarınızı %100 dolduktan sonra dahi fişte bırakmayın. Ya bataryayı çıkarın, ya da fişi.


Umarım anlattıklarım faydalı olmuştur. Kendinize çok iyi bakın. Başka bir rehber yazısında görüşmek üzere...
Yorumlarınızı beğenerek teşekkürlerimi sunarım.
 
Son düzenleme:
Li po pil yerineli ion pil kullanılır mı voltaj farkı aynı olarak.
Daha açıklayıcı olmak için modelleri bırakıyorum.

Li-ion polymer battery 052040/330mAh/3.7V bunun yerine.

18650 3.7 v 1200 mAh li-ion bunu kullanmak istiyorum.

Kullanım yeri bir hoparlör 330 MAh'lık batarya kullanıyor şu an ama 3 yıllık olduğu için değiştirmek istiyorum. Yeni 18650'yi şarj edebilir miyim 052040'ın şarj olduğu yerden?
 
Li-po pillerin hobi amaçlı dronelarda kullanılmasının en büyük sebebi düşük kapasiteleri piller açısından li-ion piller ile karşılaştırıldıklarında li-po piller ile anlık olarak fazla akım çekebilirsiniz. Li-po pillerin düşük kapasitede anlık olarak fazla akım çekebildiğiniz için ağırlık avantajı da var. Örneğin 15 dakika uçacak hobi amaçlı bir drone'da li-po kullanılırken, 2 saat gibi uzun sürelerde uçacak drone için yüksek kapasiteli li-ion piller kullanılır.
 
Kullanım yeri bir hoparlör 330 mah'lık bataryayı değiştirmek istiyorum. Yeni 18650'yi şarj edebilir miyim 052040'ın şarj olduğu yerden?
Hoparlörün içerisinde kaç tane pil olduğuna ve değerlerine bakmalısınız. Eğer tek pil varsa ve 3.7v değerinde ise eski pilinizin yerine yüksek kapasiteli bir pil takabilir ve aynı yerden şarj edebilirsiniz.
 
Hoparlörün içerisinde kaç tane pil olduğuna ve değerlerine bakmalısınız. Eğer tek pil varsa ve 3.7v değerinde ise eski pilinizin yerine yüksek kapasiteli bir pil takabilir ve aynı yerden şarj edebilirsiniz.

Hocam içinde Çin malı tarzı bataryalardan var 3.7 v 300 MAh'li ion polymer benim almak istediğim 18650 3.7 v 1200 mAh.

1656278025597.png


Şu anki batarya bu Çin malı dediğim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı