Liberal misiniz?

Liberal Misiniz?

• Oy verenlerin toplamı
    254
Ben dediğimin arkasındayım, sosyal demokrat sistemden sosyalizme geçen bir ülke örneği bekliyorum.
Sosyalizme herhangi bir şey demediğim halde hâlâ sosyalizmi savunuyormuşum gibi davranıyorsun. Sosyalizmin özünde devletin her şeyi kontrol etmesi yoktur, Marksist-Leninist ideolojide bahsettiğin totaliterizm var. Dolayısıyla henüz oku(ya)madığım Komünist Manifesto'da yazan totaliter ifadeler beni bağlamıyor, zaten bu ideolojiyi de desteklemiyorum. Aynı zamanda "pislik" gibi ifadeler hoş değil, bilesin. Nasıl her totaliter rejim sosyalist değilse, Türkiye'deki rejim de sosyalist değil. Yoksa sana kalırsa nasyonal sosyalizm [adında sosyalizm geçiyor, kesin sosyalizmdir (!)] de sosyalizm, çünkü totaliter bir rejim var.

"Liberalizm" olarak bahsettiğimiz ideolojide böyle bir şey yok, bireycilik ve özgürlük ön planda. Bu bahsettiğin sosyal liberalizme giriyor ki, bir kez daha diyorum, sosyal liberalizmi liberalizmin kendisi olarak anlatmak durumu çarpıtmaktan başka bir şey değildir.

Bu konuda kesin bir şey diyemiyorum işte, ancak pratikte neredeyse ayırt edilmiyor ikisi. Dolayısıyla beni etkileyen bir durum yok.

Beşer, şaşar; demişler. Sosyalizm ile devlet kapitalizminin aynı olduğunu savunuyorsan diyecek herhangi bir şey bulamıyorum.
İlk yazdıklarına bir şey demekten bıktım. Çünkü anlamıyorsun. Sosyal liberalizm ile liberalizm arasındaki tek fark sosyal devlet. Liberalizm 5 temel ilkesinin hepsi ön planda. Yazdıklarımı ıskalıyorsun.

Tabii ki verdiğiniz örneğin cumhurbaşkanına hakaretle alakası yok yanlış bir uygulama olmuş. Sadece birinin ailesine, değerlerine çok rahat bir şekilde küfür, hakaret edilememeli. Elbet bir karşılığı olmalı.
Devlet hakaret cezasını öyle kullanıyor ki olmamalı.

Tabii ki verdiğiniz örneğin Cumhurbaşkanına hakaretle alakası yok yanlış bir uygulama olmuş. Sadece birinin ailesine, değerlerine çok rahat bir şekilde küfür, hakaret edilememeli. Elbet bir karşılığı olmalı.
Bundan bahsetmeyi unutmuşum. Hakareti, hakaret sayılmayan bir şeyin hakaret sayılarak yargılanması üzerinden aklamaya çalışmak da hayırlı bir düşünce değil.

O kadar kısa bir sürede olur mu bilemiyorum. Ancak ABD'nin sonsuza kadar bu şekilde kalması imkansız. Her şeyin bir sonu vardır, bir gün düşecekler.

Biraz atmış olabilirim yıl konusunu ama çok uzun süreceğini bende düşünmüyorum. Ayak sesleri yavaş yavaş geliyor. Artık gerçekten sıkmış durumda. Sadece dolarla istediklerini yapabiliyorlar.

İlk yazdıklarına bir şey demekten bıktım. Çünkü anlamıyorsun.
Tövbe estağfurullah, Türkiye'de liberalizm hariç her ideolojinin uygulanmış olmasından girdin, "sosyalizm pisliği"nden çıktın. Konuyu değiştiriyorsun deyince de değiştirmiyorum dedin. Sonra bir de bana anlamıyorsun diyorsun, ne diyeyim ben sana şimdi? Bir iddiayı ortaya koyuyorsun, sonrasında da anlamıyorsun diyerek geciştiriyorsun. Mantıklı bir tartışma böyle mi yapılır Allasen?
Sosyal liberalizm ile liberalizm arasındaki tek fark sosyal devlet. Liberalizm 5 temel ilkesinin hepsi ön planda. Yazdıklarımı ıskalıyorsun.
Sosyal devletin küçük bir fark olduğunu mu söylüyorsun, yoksa bana mı öyle geldi? Ben son derece farklı ideolojiler olduklarını söylemiyorum, ancak bu ikisinin neredeyse aynı olduğunu düşündürtecek bir şekilde sosyal liberalizm uygulanan ülkeleri liberal ülkeler diye göstermek de yanlış.

Tövbe estağfurullah, Türkiye'de liberalizm hariç her ideolojinin uygulanmış olmasından girdin, "sosyalizm pisliği"nden çıktın. Konuyu değiştiriyorsun deyince de değiştirmiyorum dedin. Sonra bir de bana anlamıyorsun diyorsun, ne diyeyim ben sana şimdi? Bir iddiayı ortaya koyuyorsun, sonrasında da anlamıyorsun diyerek geciştiriyorsun. Mantıklı bir tartışma böyle mi yapılır Allasen?

Sosyal devletin küçük bir fark olduğunu mu söylüyorsun, yoksa bana mı öyle geldi? Ben son derece farklı ideolojiler olduklarını söylemiyorum, ancak bu ikisinin neredeyse aynı olduğunu düşündürtecek bir şekilde sosyal liberalizm uygulanan ülkeleri liberal ülkeler diye göstermek de yanlış.
İlk paragrafa cevap vermeyeceğim. Çünkü Türkiye'nin sosyalist bir devlet olduğunu iddia ettim ve argümanlarımı sundum. Sosyal liberalizm ile neo liberal görüşün tek farkı sosyal devlet. Sosyal liberalizmi araştır.

İlk paragrafa cevap vermeyeceğim.
O zaman ben de bundan sonra yanıt vermeyeceğim, işine gelenleri cevaplayıp işine gelmeyenleri cevaplamayan biriyle düzgün bir tartışma yapılabileceğine inanmıyorum çünkü.
Çünkü Türkiye'nin sosyalist bir devlet olduğunu iddia ettim ve argümanlarımı sundum.
Ben de karşı argümanlarımı gösterdim, ancak onlara bir cevap vermedin. O yüzden bir şey demiyorum.
Sosyal liberalizm ile neo liberal görüşün tek farkı sosyal devlet. Sosyal liberalizmi araştır.
Zaten aksini iddia etmedim. Tekrar ve tekrar söylüyorum, sosyal devletin olup olmaması birçok şeyi değiştirir. Küçük bir örnek, ABD ve Almanya'da evsizlerin toplam nüfusa oranı:
ABD'de pandemi öncesi 500'de 1 (ABD'de evsizlik daha pandemiden önce patlama yaptı: Gece başını sokacak yeri bile olmayanların oranı yüzde 28 arttı)
Almanya'da yanlış hesaplamadıysam 1000'de 1 (https://www.dw.com/tr/almanyada-evsizlerin-sayısında-artış/a-497975809

O zaman ben de bundan sonra yanıt vermeyeceğim, işine gelenleri cevaplayıp işine gelmeyenleri cevaplamayan biriyle düzgün bir tartışma yapılabileceğine inanmıyorum çünkü.

Ben de karşı argümanlarımı gösterdim, ancak onlara bir cevap vermedin. O yüzden bir şey demiyorum.

Zaten aksini iddia etmedim. Tekrar ve tekrar söylüyorum, sosyal devletin olup olmaması birçok şeyi değiştirir. Küçük bir örnek, ABD ve Almanya'da evsizlerin toplam nüfusa oranı:
Karşı argümanın ne? Sosyalizmde her şeyi devlet yönetir. Sosyalizmde tek parti yönetimi vardır. Çünkü sosyalizmi uygulaya bilmek için gerekir.

Karşı argümanın ne? Sosyalizmde her şeyi devlet yönetir. Sosyalizmde tek parti yönetimi vardır.
Sosyalizmin özünde devletin her şeyi kontrol etmesi yoktur, Marksist-Leninist ideolojide bahsettiğin totalitarizm var. Dolayısıyla henüz oku(ya)madığım Komünist Manifesto'da yazan totaliter ifadeler beni bağlamıyor, zaten bu ideolojiyi de desteklemiyorum.
Çünkü sosyalizmi uygulaya bilmek için gerekir.
Liberter sosyalizme bir bak derim. Sosyalizm sadece SSCB'de uygulanan Marksizm-Leninizm ya da Çin'de bir zamanlar uygulanan Maoizm'den ibaret değil. Demokratik sosyalizm denen bir şey var, nasıl liberalizm sadece ana akımından ibaret değilse bunlar da öyle.
Düzenleme: Bundan sonra da doğru düzgün bir cevap yazacağını zannetmediğimden Sosyal'den çıkmak durumundayım. Hayırlı günler.

Liberter sosyalizme bir bak derim. Sosyalizm sadece SSCB'de uygulanan Marksizm-Leninizm ya da Çin'de bir zamanlar uygulanan Maoizm'den ibaret değil. Demokratik sosyalizm denen bir şey var, nasıl liberalizm sadece ana akımından ibaret değilse bunlar da öyle.
Düzenleme: Bundan sonra da doğru düzgün bir cevap yazacağını zannetmediğimden Sosyal'den çıkmak durumundayım. Hayırlı günler.
Liberter ile sosyalizm kelimesi birbiriyle zıt kelimeler. Mantık safsatası yapıyorsun. Örneklerle Mantık Safsataları Demokratik sosyalizm; demokratik yollarla sosyalizme geçmek. Her şeyi devlet yönettiği yerde özgürlük olur mu? Önce bunu düşün.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı