LineageOS ve Graphenesos Google tabanını destekler mi?

678937

Picopat
Arkadaşlar. Yeni bir telefon almayı düşünüyorum ve ona LineageOS yüklemeyi düşünüyorum. Graphenesos ve LineageOS ROM'larda Google Play Store çalışır mı, uygulama yüklenebilir mi, uygulamalar stabil çalışır mı? Kafamdaki soru işareti bu. Ülkemizde pixel ve nitrophone cihazlar satılmadığı için ve ayrıca nitrophone pahalı telefon :) o yüzen LineageOS kullanmak istiyorum, hem performans hem de gizlilik açısından. Almayı düşündüğüm cihaz Redmi 10 bu arada ama LineageOS uyumlı olabilecek diğer cihaz önerilerinizi de bekliyorum. Benim için batarya ve işlemci önemli, tercihen de NFC desteği olsa iyi olur. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
LineageOS Google uygulamaları ile gelmiyor. Google uygulamalarını kullanmak için Open GApps'ı yüklemen gerekiyor. İşlemci platformunu, Android sürümünü ve paketlerden birini seçtikten sonra indiriyorsunuz. Benim tavsiyem en hafif paket olduğundan 'Pico'dur. Onu da SD karta atıp telefonunuza TWRP ekranından kurabilirsiniz.

Sosyal'de ROM yüklemek için bir sürü rehber var, onları da incelemenizi öneririm.

LineageOS Google uygulamaları ile gelmiyor. Google uygulamalarını kullanmak için Open GApps'ı yüklemen gerekiyor. İşlemci platformunu, Android sürümünü ve paketlerden birini seçtikten sonra indiriyorsunuz. Benim tavsiyem en hafif paket olduğundan 'Pico'dur. Onu da SD karta atıp telefonunuza TWRP ekranından kurabilirsiniz.

Sosyal'de ROM yüklemek için bir sürü rehber var, onları da incelemenizi öneririm.
Hocam sıfır telefonlar rootlu mudur?

Hayır hocam sizin root atmanız lazım.
Bir şey daha sormak istiyorum. Telefonda root olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bazıları rootların gizlenilebildiğini söylüyorlar. Root checker'ın bu yüzden yeterli olmayacağı deniyor. Biraz arattım, Terminal Emulator for Android uygulamasına baktım ve eski android sürümlere göre olduğundan indiremedim.

Bir şey daha sormak istiyorum. Telefonda root olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bazıları rootların gizlenilebildiğini söylüyorlar. Root checker'ın bu yüzden yeterli olmayacağı deniyor. Biraz arattım, Terminal Emulator for Android uygulamasına baktım ve eski android sürümlere göre olduğundan indiremedim.

Sistem rootluysa sistemin her yerine erişebilirsiniz. Erişemiyorsanız rootlu olmayabilir.
Telefon rootluysa SuperSU veya Kinguser gibi programlar geliyor. Yoksa yine rootlu olmayabiliyor.
Terminal Emulator hakkında pek bilgim yok maalesef. Bunu Sosyal'deki bu konuda daha bilgili olan hocalara sorabilirsiniz.

Son düzenleme:
Sistem rootluysa sistemin her yerine erişebilirsiniz. Erişemiyorsanız rootlu olmayabilir.
Telefon rootluysa SuperSU veya Kinguser gibi programlar geliyor. Yoksa yine rootlu olmayabiliyor.
Terminal Emulator hakkında pek bilgim yok maalesef. Bunu Sosyal'deki bu konuda daha bilgili olan hocalara sorabilirsiniz.
Hocam üç şeyle test ettim. Birincisi, bir türkün(fatih yaşar) yaptığı uygulamaya denk geldim play storede, çok beğenilmiş,reklamsız,veri toplamayan,erişim izni istemeyen bir uygulama. Onu yükledim,magisk,box felan test etti ve root yok dedi. İkincisi, Root Checker yükledim ve o da root yok dedi,supersu filan yok dedi. Üçüncüsü de ayarlara gittim,sistemi göstere bastım ve birçok şeyi kaldıramadım,erişimim yokmuş yani. Cihazım rootsuz onu anladım :) Peki rom yüklediğimizde, o romlu cihazı da tıpkı bir rootlu cihaz gibi tam yetkiyle kullanabilir miyiz? Aosp rom olur,stock rom,custom rom filan tam kontrolümüz olur mu?

Hocam üç şeyle test ettim. Birincisi, bir türkün(Fatih yaşar) yaptığı uygulamaya denk geldim Play Store'de, çok beğenilmiş, reklamsız, veri toplamayan, erişim izni istemeyen bir uygulama. Onu yükledim, Magisk, box falan test etti ve root yok dedi. İkincisi, Root Checker yükledim ve o da root yok dedi, SuperSU filan yok dedi. Üçüncüsü de ayarlara gittim, sistemi göstere bastım ve birçok şeyi kaldıramadım, erişimim yokmuş yani. Cihazım rootsuz onu anladım :) Peki ROM yüklediğimizde, o ROM'lu cihazı da tıpkı bir rootlu cihaz gibi tam yetkiyle kullanabilir miyiz? AOSP ROM olur, stock ROM, Custom ROM filan tam kontrolümüz olur mu?

Hocam O, ROM'a göre değişiyor. Benim eski tablette LineageOS yüklu ve root erişimim yok. O zaman da sizin root atmanız gerekiyor.
Bazı ROM'lar ise root erişimiyle geliyor.

Root atınca tüm yetki sizde oluyor bu yüzden daha temkinli olmanız gerekiyor.

Hocam O, ROM'a göre değişiyor. Benim eski tablette LineageOS yüklu ve root erişimim yok. O zaman da sizin root atmanız gerekiyor.
Bazı ROM'lar ise root erişimiyle geliyor.

Root atınca tüm yetki sizde oluyor bu yüzden daha temkinli olmanız gerekiyor.
Anladım. Root atmanın bana göre tek büyük dezavantajı telefona casus yazılım,virüs girdiğinde cihazla beraber naneyi yemiş oluruz. Garanti dışı kalması bence küçük bir dezavantaj. Ama aosp romlu telefonda virüs,casus yazılım girse dahi çalışamayacağını düşünüyorum çünkü Linux bilgisayarda virüsler pek çalışamıyor. İşte Android de Linux tabanlı ve hatta özellikle LineageOS güvenlik temalı ve tıpkı Linux gibi. O yüzden aosp roma root atsak da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum yalnız bazı programları yanlışlıkla kaldırma riskimiz var bence:)) Ne diyorsunuz?

Anladım. Root atmanın bana göre tek büyük dezavantajı telefona casus yazılım,virüs girdiğinde cihazla beraber naneyi yemiş oluruz. Garanti dışı kalması bence küçük bir dezavantaj. Ama aosp romlu telefonda virüs,casus yazılım girse dahi çalışamayacağını düşünüyorum çünkü Linux bilgisayarda virüsler pek çalışamıyor. İşte Android de Linux tabanlı ve hatta özellikle LineageOS güvenlik temalı ve tıpkı Linux gibi. O yüzden aosp roma root atsak da bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum yalnız bazı programları yanlışlıkla kaldırma riskimiz var bence:)) Ne diyorsunuz?

Benim tavsiyem cihazın garantisi bittikten sonra root atmanız hocam. Sistemin tamamına hakim olmak istiyorsanız atabilirsiniz. Root ile Android'in her yerini kişiselleştirebilirsiniz. Hatta overclock dahi atabiliyorsunuz. Ancak bu fırsatları kullanmayan veya üşenen (mesela ben 🙂) birisiyseniz gerek yok.

Android'e diğer Linux tabanlı sistemlere göre daha kolay virüs bulaşıyor hocam eklemeyi unutmuşum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı