İnceleme LineageOS veya Pixel Experience (Custom ROM) hakkında düşüncelerim

Öncelikle eğer eski model tablet veya telefonunuz varsa (Android 7 veya altındakiler için geçerli) yüklemek bir yönden mantıklı. Mantıklı olmasını şuna bağlıyorum:
1- cihaz bir kere bloatware yapıdan (zorunlu yüklenen OEM yazılımlarından) kurtuluyor.
2- özelleştirme resmi sürüme göre daha rahat oluyor.
3- cihazın bazı özellikleri gitse de kullanışlı sayılabilecek yeni özellikler geliyor.
4- bildirim paneli ve ana ekrana fazla zorlanma yapılmadığı için her şey daha tepkisel oluyor.
5- Cihaz hızlı şarj destekliyorsa desteğinden bir şey kaybetmiyor. Custom ROM'da da çalışır yine yani.
Kötü yanını ise şöyle bağlıyorum:
1-Custom ROM kullanırken VoLTE desteği var olan bir cihaz ise VoLTE desteğini kaybediyor (Samsung cihazları daha çok bu sorundan müzdarip)
2-Knox sayacı yüzünden Samsung health, güvenli klasör ve Samsung Pass cihazda root olmasa bile çalışmamasına sebebiyet veriyor (garantili cihazınıza deneme yapmayınız kullanıcı hatası sayarlar) not: samsunga özel bir durumdur. Diğer Android cihazlarda ne sıkıntı yaratır bilemiyorum.
3-Custom ROM offical sürüm halinde değil de beta sürümde ise cihazda anlık ısınmalar artabiliyor.
4-kamera özelliklerinin çoğunu kaybedebilirsiniz (çok iyi bir cihaz değilse elinizdeki sorun yok)
5-NFC destekleyen bir cihazınız varsa banka uygulaması NFC üzerinden ödeme yaptırmıyor. (güvenlik sebebi ile deyip engelliyor)

LineageOS ve pixel Experience arasında da güncelleme desteği açısından LineageOS, ROM içerisinde direkt Google uygulamaları yüklü gelmesi açısından da pixel ROM'u beğendim ama ben de 2.kez stock ROM (resmi sürüme) geri dönüyorum.

Kısa bir özet geçecek olacaksam, eğer banka uygulamalarında NFC kullanmak ve telefonun sistem uygulamalarından memnunsanız resmi sürümde kalmanız en iyisi olacaktır. Diğer ROM'lara açıkçası pek sıcak bakamadım.

2.Not: Her cihaza ait Custom ROM olmayabilir. YouTube gördüğünüz her videodaki linklere tıklayıp da Odin ile veya MIUI yazılımıyla yükleme yapmaya kalkışmayınız. Kendi sitelerinde cihazınızın desteği ve yazılımı varsa denemenizi öneririm. (Yükleme sırasında oluşabilecek hatalardan sorumlu değilim. Ve ROM yükleme adına yardım istemeyin ben de YouTube üzerinde izleyerek yapıyorum) Sadece neler oluyor neler bitiyor tavsiye amaçlı kendimce bir şeyler yazmak istedim. Saygılar.
 
Son düzenleme:
Önce lineage, /e/ os, grephene, replicant os'a bakacaksın. Desteği varsa devam et, yoksa;
Xda forumunda söz konusu telefon ya da tabletin başlığında paylaşılan romlara bakacaksın. Özellikle official yazanlara bakacaksın. Sıkıntılı model kullanıyorsan official sürüm olmayabilir ya da rom paylaşımı yapılmamış olabilir bu durumda;
Ne bulursan yükle durumuna geliyorsun. Xda forumunda senin codename e uygun romları deneyebilirsin. Eğer xda forumunda da rom bulamadıysan;
Geç telegrama, kanal arama yerinden marka modelini arat. Şanslıysan senin cihazının kanalını kuran ve rom derleme işiyle ilgilenen kişiler bulabilirsin. Böyle de bulamadıysan;
Direkt arama motoruna telefon marka, model ve biliniyorsa kod adını yaz boşluk bırak custom rom yaz. Çıkanlara bak. Getdroid adlı sitede best roms diye öneriler çıkabilir. Linkleri çalışanları deneyebilirsin. Bu da sana yar olmadıysa;
Ağzına gelen okkalı küfrü bas kardeşim çünkü sıkıntılı ve tabiri caizse tanrının unuttuğu bir modele sahipsin. Stock roma mahkumsun. Tek seçeneğin universal debloat tool.

Kolay gelsin.
 
Madem böyle güzel bir konumuz var benim de bir katkım olsun :)
Aşağıda yazacaklarım tamamen güncel modeller ve güncel android sürümleri için geçerlidir(A12/13-OSS vendor)
-Volte desteği de markadan markaya modelden modele, hatta build sürümüne göre değişebilir. Ben de Xiaomi markasında Volte desteğini nadir de olsa kaybettim fakat genellikle çoğu cihaz modeli ve romlarda mevcuttu.

-Isı sorunu official olup olmaması ile yakından uzaktan bağlantısı yoktur. Build edilen kernel, kernel içerisinde yapılmış mikro küçüklükteki düzenlemeler bile etkileyebilir örneğin thermal profile girdileri vesayre.

- Bir romun, bir cihaz modelinde Official maintainer geliştiricisi varsa aynı zamanda iki unofficial geliştiricisi olabilir, üç veya dört de olabilir. Bu sadece official olanın iyi unofficial olanların kötü olacağı anlamına gelmez. Değişir. Kaynağa göre değişir geliştiriciye göre değişir cihaza göre değişir bir çok sebepten dolayı değişebilir. Genellikle official romlar geliştiriciye istediğini ekleme çıkarma esnekliği vermez. Bu yüzden bazı geliştiriciler kendi kafasına göre serbest takılmak ister örneğin ben stock kamera yazılımını portladım onu default kamera uygulaması yapacağım, sürekli güncelleme vermeye de vaktim yok diyebilir. Stable bir build yapar geçer. Official romun en büyük ve tek elle tutulur artısı OTA desteğinin olması ve aylık güncelleyebilmektir.


-A12/13 custom romların çoğu (Güncel Cihazlarda belki bu da markaya göre değişiklik gösterir) hali hazırda gapps paketi dahil edilmiş olarak geliyor. Bazıları gapps var ya da yok olarak iki build oluşturabiliyor. Hazır gapps var içinde oh ne güzel uğraşmayacağım dediğim zamanlar da oldu fakat bu yanlıştır. Kesinlikle gapps paketsiz romu tercih edin. Olabildiğince minimal gapps paketini seçmek önemli. İstemediğiniz Google uygulamaları olabilir, bunlardan kaçınmış olursunuz. Bazı cihazlarda bataryaya etkisini düşürürsünüz. Küçük gapps paketleri büyükleri arasında aldığınız kullanım sürelerine dikkat edin bazen deep sleepi bile bozuyor gapps paketleri.

Ekleme: NFC
Magisk ile root yetkilendirmesi alırsanız çözümü var. Android 8 ve üzeri için güncel magisk sürümlerinde, Ayarlarda Zygisk seçeneği ile banka uygulamalarını işaretleyip yeniden başlatın. Romda NFC özelliğinin çalıştığını varsayıyorum. Bu şekilde NFC ve banka uygulamalarına girişlerde bir sıkıntı yaşamadım.
 
Son düzenleme:
1675365961714.png


1675365978998.png


Adamlar Stock Android 7.0 güncellemesi zamanında Custom 7.1 desteği verip bırakmışlar yani UNOFFICIAL olanlar açıkçası çok da güvenimi kırdı açıkçası. Bu LineageOS sitesi ve başka bir sitede hangi sürümde kaldıklarını görebiliyoruz.

1675366266745.png


1675366426340.png


Burada ise Pixel Experience ve XDA Developer sitesine baktığımızda birisinde Android 11 Custom Official yazılımı ve Android 13 Custom Unofficial ROM'larını da görmüş oluyoruz. Adamlar uğraşıyor harbiden.
 

Geri
Yukarı